justinehh 16.02.10, 00:46 Mądre kobiety doradźcie w jakim banku najlepiej założyć lokatę? Moja jest jeszcze sprzed podatku Belki, ale jakoś nie mogę się pozbyć wrażenia, że bank z żubrem leci sobie w kulki i szukam radykalnego rozwiązania... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joankb Re: lokata 16.02.10, 06:15 Open Finance, lokata jest bezbelkowa w Getin lub Noble. Internetowa. Ta: lokaty.open.pl/form1/94/ Warto założyć (chyba) dzisiaj, pieniądze można wpłacić do 14 dni. Od jutra zmienia się oprocentowanie, raczej w dół :((. Tzn. niekoniecznie, bo tę promocję przedłużali już parę razy, ale ostatnio wszystkie banki zmniejszały. Odpowiedz Link
kizombalover Re: lokata 16.02.10, 09:35 Oj, chyba trzeba uważać w razie przedterminowego zerwania lokaty - dostanie się mniej, niż się wpłaciło. Co pewnie zaboli i tak, bo lokata jest "samoodnawialna", i pewnie przy każdej wypłacie powiedzą, że się zerwało ją przed terminem! Chyba, żeby pilnować dokładnie dnia zapadalności? Odpowiedz Link
szarsz Re: lokata 16.02.10, 09:46 Ha, wiedziałam, że jeśli macza w tym palce OF to MUSI być jakiś kruczek :) Czyli jak założysz lokatę na 15kPLN i zerwiesz ją po dwóch miesiącach, to zamiast dostać 15133 to dostaniesz z powrotem 14906... No to rzeczywiście lokata dla tych, którzy są pewni, że nie będą potrzebować kasy. Odpowiedz Link
joankb Re: lokata 16.02.10, 10:37 W takich celach lepiej używać konta oszczędnościowego. Jest ich sporo - eurobank, polbank, teraz bph w promocji. Oprocentowanie nieco niższe, ale korzysta się z pieniędzy bez zastanawiania się nad terminami. A w Open zakładam nieodnawialną (przez parę miesięcy lepsze było meritum, odnawialna się prawie nigdy nie opłaca, bo to się zmienia jak w kalejdoskopie). Lokat można mieć ile się chce - jak nie ma pewności co do tego czy dotrzyma się terminu lepiej założyć kilka, są od 500 złotych. Odpowiedz Link
mirka.zdzirka Rachunek oszczędnościowy 16.02.10, 11:03 Ja również uważam, że rachunek oszczędnościowy to świetna opcja - w kazdej chwili można dopłacać / wypłacać pieniądze, codziennie widać, jak rosną odsetki, a brak podatku Belki sprawia, że oprocentowanie jest wyższe niż wielu tradycyjnych lokat. Wcześniej trzymałam pieniądze na lokacie w jednym z banków i kiedyś spóźniłam się z przyjściem do banku w celu jej przedłużenia i mi przedłużyli, ale na o wiele gorszych warunkach (nie muszę chyba pisać, że sporo na tym straciłam). Teraz mam dostęp do rachunków oszczędnościowych przez internet, mogę w każdym momencie zrezygnować i wypłacić całość/część kwoty, gdy znajdę lepszą opcję lub najdzie mnie ochota na nieco bardziej agresywne inwestycje typu akcje. Bardzo to sobie chwalę. Jedynym hakiem jest to, że np. do rachunku oszczędnościowego w Eurobanku trzeba dodatkowo zalożyć ROR, który jest wolny od opłat pod warunkiem wpływu co najmniej 800 zł miesięcznie. Ale można po prostu zlecić przelewanie pensji na konto. Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: lokata 16.02.10, 10:14 kizombalover napisała: > Oj, chyba trzeba uważać w razie przedterminowego zerwania lokaty - > dostanie się mniej, niż się wpłaciło. Co pewnie zaboli i tak, bo > lokata jest "samoodnawialna", i pewnie przy każdej wypłacie > powiedzą, że się zerwało ją przed terminem! Chyba, żeby pilnować > dokładnie dnia zapadalności? lokaty.open.pl/static/dokumenty/Lokata_pdf_94.pdf Ta lokata MOŻE być "samoodnawialna", ale wcale nie trzeba tej opcji wybierać. Kapitalizacja odstek jest codziennie, więc po zerwaniu lokaty i potrąceniu części odstek i tak dostaje się z powrotem więcej niż się wpłaciło. Podobna lokata bez Belki jest też w Meritum, ale ostatnio trochę oprocentowanie obniżyli. www.meritumbank.pl/indywidualni/lokaty/lokata_meritum_kapitalizacja_dzienna#r,main,selectedTab=1904 Odpowiedz Link
kizombalover Re: lokata 17.02.10, 14:13 To ja widocznie nie rozumiem tego: "Lokata jest automatycznie odnawiana na taki sam okres i na warunkach przewidzianych dla Lokaty Optymalnej zgodnie z aktualną na dzień odnowienia lokaty Kartą produktu, obowiązującą w dniu rozpoczęcia kolejnego okresu umownego." Jak dla mnie to jest po prostu automatycznie odnawialna, i nie ma innej opcji. Mylę się? Odpowiedz Link
joankb Re: lokata 17.02.10, 14:30 Mylisz się, albo raczej zapisano to nieprecyzyjnie. Zakładając lokatę masz do wyboru (i zaznaczenia w odpowiedniej rubryczce) - odnawialna, nieodnawialna. Przy nieodnawialnej wybierasz jeszcze gdzie wrócą środki z lokaty. Odpowiedz Link
kizombalover Re: lokata 19.02.10, 09:54 Dzięki. Może rzeczywiście warto w takim razie zainwestować :-). Odpowiedz Link
szarsz Re: lokata 16.02.10, 08:18 justinehh napisała: > ale jakoś nie mogę się pozbyć wrażenia, że bank > z żubrem leci sobie w kulki i szukam radykalnego rozwiązania... Pewnie leci :) Mają klientów, to co się będą starać. Często zaglądam na bloga: konto.blox.pl/html To naprawdę świetny przegląd kont oszczędnościowych i lokat. Przy czym nie zawsze podają, czy trzeba mieć konto w danym banku, czy nie. Odpowiedz Link
jul-kaa kredyt samoodnawialny 16.02.10, 10:24 Podepnę się pod wątek, ale jakby co, mogę założyć osobny :) Moja babcia chcąca nabyć drogą kupna samochód dla swojej ulubionej wnuczki (a raczej dla jej męża), chce wziąć kredyt/pożyczkę. Mowa jest o kredycie samoodnawialnym. Ja nie mam pojęcia, z czym to się je, sama panicznie boję się wszelkich pożyczek (na razie jedyną jest laptop na raty, które co miesiąc mnie stresują), dlatego chciałam się Was spytać, jakie są plusy takiego samoodnawialnego kredytu i co to w ogóle jest. Z góry merci! Odpowiedz Link
aksanti lokata z dzienną kapitalizacją odsetek 16.02.10, 19:02 zaraz podrzuce jakiś link dlaczego własnie tak. Odpowiedz Link
aksanti Re: lokata z dzienną kapitalizacją odsetek 16.02.10, 19:06 chyba tutaj: biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/319116,dzienna_kapitalizacja_odsetek_sposobem_na_podatek_belki.html Odpowiedz Link