Dodaj do ulubionych

[LWW] Todo list / taskboard / notes

21.09.10, 11:20
Chciałabym zainstalować w swoim komputerze elektroniczną "tablicę zadań", czyli jakiś program, w którym mogłabym sobie tworzyć listę zadań do zrobienia i zmieniać im status (todo - in progress - done: taki taskboard a'la Agile) oraz tworzyć notatki i przypominajki.

Najfajniej, gdyby zmiana tego statusu odbywała się metodą "drag & drop" :D jako "przeklejenie karteczki", lub równie intuicyjnie. Program najlepiej darmowy, raczej nie x-dniowy trial, nie musi mieć Bóg wie ilu fajerwerków, pod Win XP. Serwis on-line raczej nie, nie chcę się rejestrować i logować do swojej listy za każdym razem, gdy chcę z niej korzystać.

Ktoś coś używa? Może polecić?
Obserwuj wątek
    • marciasek Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 21.09.10, 23:51
      Może wystarczy wtyczka ReminderFox do Firefoxa - ? Plik z danymi przechowywany jest lokalnie, nie trzeba się logować. Minus jest tylko taki, że program działa wtedy, kiedy FF jest włączony. No ale u mnie zawsze jest włączony - no chyba że komputer jest wyłączony.

Jeśli chcesz coś, co wysyła SMS z przypomnieniami nawet wtedy, kiedy komputer jest wyłączony - bierz Google Calendar. No ale tu już trzeba się zalogować, by zapisać zadania. Z tym, że do wszystkich usług Google wystarczy jedno konto, zatem jeśli masz już np. czytnik rss albo Gmaila - wystarczy.
      • scarlet_agta Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 22.09.10, 22:33
        > Jeśli chcesz coś, co wysyła SMS z przypomnieniami nawet wtedy, kiedy komputer j
        > est wyłączony - bierz Google Calendar.

:D
        Ta funkcja jest darmowa, czy istnieje jakaś oplata?
        • marciasek Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 22.09.10, 23:04
          Powiadomienia na telefon komórkowy to funkcja całkowicie darmowa.
          Oto lista obsługiwanych operatorów w Polsce:
          * P4 Sp. z o.o
          * Polkomtel S.A.
          * Polska Telefonia Cyfrowa
          * PTK Centertel

:)
          • scarlet_agta Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 23.09.10, 21:48
            Dzięki za odpowiedź! :)
      • bathilda Google calendar 23.09.10, 14:43
        Ja też polecam Google calendar, oczywiście jeśli ma się tam konto pocztowe. Poza powiadomieniem mailem i sms ma tę fajną funkcję, że można udostępnić kalendarz innej osobie. My mamy z mężem wspólny widok, więc jak tylko któreś z nas coś ustali np. wizytę u lekarza to wpisuje i drugie planując coś dla siebie już widzi tamten wpis.
    • adra_19 Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 22.09.10, 12:04
      Pamiętam, że na dopreprogramy.pl był taki program, który przyklejał kolorowe karteczki do pulpitu. Można na nich notować, przesuwać je. Może niezbyt on zaawansowany, ale a nuż się przyda.
    • paulinago Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 22.09.10, 15:47
      www.rememberthemilk.com/
      www.nozbe.com/
      • paulinago Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 22.09.10, 18:00
        paulinago napisała:

> www.rememberthemilk.com/
        > www.nozbe.com/

a w ogóle:
        www.solutionwatch.com/450/25-to-do-lists-to-stay-productive/
        chociaż ja polecam nozbe.
        • paulinago Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 22.09.10, 18:11
          paulinago napisała:

> paulinago napisała:
          >
          > > www.rememberthemilk.com/
          > > www.nozbe.com/
          >
          > a w ogóle:
          > www.solutionwatch.com/450/25-to-do-lists-to-stay-productive/
          > chociaż ja polecam nozbe.

Ajjjj, brawo Jasiu. Ma NIE być onlajn. To ja nie znam :(
          • ankh_morkpork Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 22.09.10, 18:24
            > Ajjjj, brawo Jasiu. Ma NIE być onlajn. To ja nie znam :(

Oj, co do tego "nie-onlajn" to zdanie zawsze mogę zmienić ;-D
            Dzięki wszystkim za linki :-) fajnie, że mam w czym powybierać.
    • slotna Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 23.09.10, 11:28
      Widzialam cos takiego na komputerze znajomego i od razu pomyslalam, ze ojaaaa, jak by mi sie przydalo - i mialam nadzieje, ze mozna to sciagnac :) Na tamtym komputerze to funkcja jakos tam wbudowana w system. Notatki online mam, ale to nie to samo. Chodzi o to, zeby miec przesuwalne karteczki na wierzchu i przerzucac je jednym klikiem.
      • marciasek Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 23.09.10, 14:32
        a ten komputer znajomego to nie była przypadkiem makówa?
        • slotna Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 24.09.10, 02:29
          Nie :) Samsung chyba. Z windowsem.
      • sbarazzina Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 07.11.10, 13:51
        Ja mam taka funkcję "Sticky Notes" w moim nowym HP-ku :) I wydaje mi się, że widziałam to też u koleżanki na Sony Vaio.
    • marisella Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 23.09.10, 23:55
      Kiedyś korzystałam z czegoś, co się nazywało "anotes", ale to było dość dawno temu, nie wiem czy nadal da się to znaleźć. Pozwalało to łatwo tworzyć jakby półprzejrzyste karteczki na pulpicie z dowolnymi zapiskami, a w razie potrzebu o wyznaczonej godzinie włączało alarm (jeśli komputer był włączony :)) Można było te karteczki bez problemu chwytać i przerzucać po pulpicie.

Tyle pamietam, ale mogło mi się coś w pamieci zatrzeć. U mnie ostatecznie się to nie sprawdzilo, bo nawet w karteczkach na pulpicie potrafiłam zrobić taki bałagan, że nie byłam w stanie odnaleźć potrzebnych informacji ;)
    • paulinago Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 25.09.10, 18:50
      I jeszcze, ale tym razem na ajfona - może ktoś używa.
      www.mackozer.pl/2010/09/25/apple-iphone-diacarta-uczyn-swoj-plan-dnia-dzielem-sztuki/
      • kasiamat00 Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 25.09.10, 19:07
        E tam, na iPhone'a są Thingsy, które moim skromnym zdaniem biją na głowę wszystkie inne programy do zarządzania zadaniami ;)
    • ciociazlarada Re: [LWW] Todo list / taskboard / notes 07.11.10, 14:47
      A Lightning? To jest rozszerzenie do Thunderbirda, kalendarz z alarmami. Używam i sobie chwalę, przypomina o meetingach i rzeczach do zrobienia.
      Minusy: trzeba mieć otwartego Thunderbirda, żeby dzwonił i wyświetlał przypomnienia;
      Plusy: Nie trzeba się nigdzie rejestrować, nie jest online, nie zbiera naszych danych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka