Dodaj do ulubionych

Nigella na sciane - jak sie maja piksele do cm?

13.11.10, 21:27
Wpadlam na swietny pomysl, ze musze miec plakat z Nigella. Taki swiateczny. Znalazlam pasujaca fotke. Teraz tylko nagrac to na stick i popedzic do punktu drukowania. No i tu mnie zatrzymalo. Bo jak duzy plakat moge sobie zrobic, skoro caly plik ma zaledwie 140,68 KB? Czy to jest jakos wazne? Na piksele zwrocilam uwage i jest ich 800px × 1192px, ale moze jednak jak pliczek jest taki malutki to, zeby cokolwiek bylo widac to wyjdzie mi pocztowka? Nie chce wielkiego plakaciska, wystarczy mi spokojnie takie B4, ale czy na tyle mi tego pliku wystarczy? A moze ja go moge jakos podrasowac, zeby Nigelka pikselozy nie dostala?

Bo jakiegos fajnego gotowego plakatu, coby z przesylka do Niemiec nie wyszedl szalenie drogo, nie umiem znalezc. A taka swiateczna Nigella mi potrzebna do wystroju kuchni...
Obserwuj wątek
    • koza-1985 Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 13.11.10, 21:52
      do odpowiedzi używam swojego osobistego i prywatnego kozła;) który to zajmuje się min grafiką. twierdzi on że to zależy jaka jakość jest Ci niezbędna, jeśli potzrebujesz zdjęcię "żyletę" to to się nie nadaje. proponuje abys sobie na normalnej drukarce próbnie wydrukowała i spradziła czy zbliżona jakość Cię zadowoli.
      w krk moglibyśmy ewentualnie do zamówienia to dorzucić( bo min zamówienie to 1metr kwadr. a w pn będziemy i tak drukowac na folii stamoprzylepnej błyszcz.( koleżance drukowalismy plakat 60x80 i bardzo fajnie wyszedł) i Ci wysłać ewentualnie.
      • turzyca Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 13.11.10, 22:28
        A mozesz sie swojego Kozla podpytac o ogolne informacje? Bo ja wlasnie zapadalam na silna plakacioze, wiec odczuwam doglebna potrzebe sprawienia sobie kilku plakatow i jesli nie da sie ich znalezc gotowych, to bede je robic na zamowienie. Szczegolnie ze wizje mam dosc konkretne, apetyczna Nigella jest tylko poczatkiem.

A w sprawie konkretow ew. sie do Was usmiechne, ale musze do jutra podumac.
        • 100krotna Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 14.11.10, 12:44
          Turyco :)
          Czy to musi byc Nigella? Bo moze moglabys zrobic sobie samej takie wlasnie stylizowane zdjecie i wydrukowac w formie plakatu :) I wtedy nie bedzie takiego problemu z pikseloza

ps- serdecznie przepraszam a brak przecinkow i kropek i brak polskich liter - pisze pozyczonego komputera z niekompletna klawiatura
          • turzyca Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 14.11.10, 15:53
            Musi byc Nigella. :) Opanowala mnie bowiem specyficzna forma plakaciozy i mam zamiar zafundowac sobie w kolejnych pomieszczeniach podobizny roznych kobiet, ktore moga sluzyc za inspiracje. Nigella w kuchni, Crystal Renn w lazience, Agnieszka Morawinska nad biurkiem do pracy.
            Oczywiscie na pewno moj interfekt rowniez sprawialby mi mnostwo przyjemnosci, ale jednak znam sie na przewylot i nie stanowie dla siebie juz tak silnej inspiracji. ;P

Bede musiala chyba pojsc do miejscowego empiku i znalezc jakies kolorowe czasopismo, z ktorego da sie wyciac ilustracje na odpowiednie plakaciatko, najwyzej bedzie zaledwie formatu A4. Albo zeskanuje sobie ktoras z fotek z ksiazki, moj pracowy skaner jest wiecej niz znakomitej jakosci, wiec da sie zrobic porzadny material do wydruku.
            • maith Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 15.11.10, 11:13
              Ostatnio czytałam wywiad z Agnieszką Morawińską. Ciekawa kobieta.
              No i właśnie, rozumiem, w czym ona Cię może inspirować przy biurku, a Nigella w kuchni.
              A kto to jest ta trzecia pani i jaki charakter będzie miała inspiracja?
              Hmm... ktoś kto inspiruje samą Turzycę musi być naprawdę wyjątkowy :)
              A co do zdjęć, to niestety sama się o tym przekonałam.
              Pokaz slajdów sporej wielkości wyjdzie prawie z czego chcesz, ale stałe zdjęcie choćby w A4 wymaga już niestety odpowiedniej wielkości pliku.
              • turzyca Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 15.11.10, 21:57
                > A kto to jest ta trzecia pani i jaki charakter będzie miała inspiracja?

Uznalam, ze skoro w kuchni chce specjalistki od gotowania, a w pracowni specjalistki od myslenia, to w lazience potrzebna mi specjalistka od wygladania. ;) Fajny tekst o tej modelce byl na antyproanie, wiec zachecam do czytania i sama nie bede sie wiecej na jej temat produkowac. No moze tylko tyle, ze wydaje mi sie, ze taki widok jest przyjemnym poczatkiem dnia. :)

Rozwazana byla tez Christina Hendricks, o ktorej tak fajnie pisala malzonka na balkonetce ale moj chlop tez bedzie musial na to patrzec, a on nie lubi rudych. No coz, dla niego moge sie ograniczyc z jej podobiznami do mojego wlasnego pulpitu. Ale na pulpicie bede jej bronic niczym niepodleglosci, bo inspiruje mnie bardzo. ;)
              • turzyca OT Morawinska 19.12.10, 17:51
                Wlasnie trafilam na kolejny wywiad z nia, wiec podrzucam: przekroj.pl/ludzie_rozmowy_artykul,7970.html
    • doris.sol Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 13.11.10, 23:18
      A jesli znasz jezyk niemiecki to moze zagladnij tu : www.extrafilm.de/ .Robia rozne ciekawe rzeczy "zdjeciowe" na zamowienie.I tanio...
    • kasiamat00 Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 13.11.10, 23:50
      Od razu zaznaczam - na wydrukach się nie znam, kołacze mi tylko po głowie, że materiały do druku muszą mieć dużo wyższą jakość niż do wrzucania w internet. Znalazłam takie coś:

www.graficzna.pl/b,145.htm
      Wynika z tego, że zdjęcia po wydruku (z zachowaniem jakości) będą 3-4 razy mniejsze niż widoczne na monitorze (200-300 ppi drukarki versus 72 ppi monitora). W przypadku Twojego obrazka to nawet nie jest pocztówka :(
      • justinehh Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 13.11.10, 23:57
        Żeby zdjęcie formatu A4 na wydruku wyglądało w miarę wyraźnie, musi ważyć co najmniej 3 mega
        • indigo-rose Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 14.11.10, 00:09
          Mniej istotne ile waży, ważniejsze żeby miało rozdzielczość przynajmniej 300dpi.
          Ja spróbowałabym ustawić taką rozdzielczość w programie graficznym, a potem sprawdzić czy dałoby się je powiększyć i wyostrzyć. Chociaż jeśli jest takie malutkie, to raczej nie wyjdzie wyraźnie...
    • edhelwen Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 14.11.10, 00:33
      na cm wychodzi 6,7 x 10,1 - malutko :/ na próbę sprawdziłam w programie graficznym i do wydruku właśnie taki malutki obrazek wychodzi. Musiałabyś faktycznie zobaczyć na drukarce na A4
    • yaal Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 14.11.10, 03:33
      W uproszczeniu: jeśli chcesz wydrukować coś, na co będzie się patrzeć z bliska (jak zdjęcie, pocztówka itp.), potrzebujesz 120 pikseli na każdy centymetr.
      Na rzeczy oglądane z większej odległości (metr+) wystarczy 60 pikseli na każdy centymetr. Oczywiście lepiej więcej, ale takie już akceptowalne wyjdzie.
    • bathilda Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 14.11.10, 19:56
      Ja robiłam nie plakat tylko fototapetę. Ze zdjęcia które miało jakieś 3-4 mega mam wymiar 135 x 90 cm. I jestem zadowolona z jakości.
    • bell9 Re: Nigella na sciane - jak sie maja piksele do c 15.11.10, 09:43
      Chyba nie zaduży będziesz miała ten plakat, a wg. mnie wogóle. Dokładnie Ci na to nie odpowiem, ale jak robiłam mojemu dziecku fototapetę do pokoju ( notabene z parowozem w ruchu), o rozm. 180x250 cm to powiedzieli mi w firmie drukującej ,że musi być zdjęcie powyżej 2 MB.
      Pamiętam kiedyś , przez przypadek, zgrałam do wywołania zdjęcia pomniejszone właśnie wielkośc była w KB, to zdjęcia 15x20 wyszły nieostre, mocno ziarniste i rozmazane. Chyba musisz poszukac większego rozm.zdjęcia, a gdybyś napisłała do Nigelli?
      ps.ja o zdjęcie na parowóz pisałam do miłośnika tego twmatu, prowdzącego własną strone. Dostałam propozycje zdjęć również ze zgoda.
      ps1. Jeśkli chcesz mogę podesłac Ci kilka stron z tzw.bazy zdjęć.może tam znajdziesz Nigellę.
      ps2.Nigella na zdjęciu super.
    • zazulla parametry 16.11.10, 00:05
      To nie o KB chodzi a rozdzielczość. Owszem, im większa rozdzielczość tym cięższy plik, ale wszystko zależy też od kompresji jak i ilości dpi.

Do druku czy to w drukarni czy fotolabach, należy przygotować pliki 300 dpi. Najczęściej trzeba to wklepać w programie graficznym, bo typowy aparat fotograficzny robi zdjęcia w rozdzielczości 72 dpi.

Jeśli w programie graficznym utworzycie plik A4 - 210x297mm i nadacie mu 300dpi to otrzymacie optymalną rozdzielczość pliku: 2480x3508. Plus minus w takiej rozdzielczości należy szukać fotki :)

Z tej czerwonej Nigelli wyjdzie bardzo dobry wydruk ~ 7x10 cm.
    • bathilda Ze strony Empik Foto 10.12.10, 11:31
      Sugerowane minimalne rozdzielczości

* 9x13 - 1051x1500
      * 10x15 - 1205x1795
      * 13x18 - 1000x1402
      * 15x20 - 1197x1638
      * 20x30 - 1199x1801
      * 25x38 - 2000x3000
      * 30x40 - 2400x3200
      * 30x45 - 2400x3600
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się