Dodaj do ulubionych

Rozpad białek...?! [LWW]

10.01.11, 18:53
Zadano mi pytanie, nad którym nigdy wcześniej sie nie zastanawiałam: Czy zmiksowanie mięsa ma jakiś niszczący wpływ na białko w nim zawarte...? Czy można sobie miksować na zdrowie...?
Obserwuj wątek
    • teresa104 Miksujesz teściową? 10.01.11, 19:43
      • madzioreck Re: Miksujesz teściową? 10.01.11, 19:47
        Eee, gdzie tam, moja teściowa jest za fajna, żeby ją zmiksować ;P
        • teresa104 tym bardziej, że białko by miała rozpadłe 10.01.11, 19:58
          od tego.
    • sbarazzina Re: Rozpad białek...?! [LWW] 10.01.11, 19:51
      Białko zbudowane jest z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi (w uproszczeniu w płaszczyźnie poziomej), oprócz tego aminokwasy są połączone przestrzennie innymi wiązaniami.
      Żadne z tych wiązań nie przekracza długości 1 nm.

Tkanka mięśniowa zbudowana jest między innymi z białka zwanego miozyną, o długości ok 10nm (tutaj jako przykład podaję białko z tkanki mięśniowej, czyli mięso:).
      Nie sądzę, żeby jakikolwiek misker, blender miał taką dokładność i zasięg :)

Miksowanie ma na pewno wpływ na smak i konsystecję, czyli właściwości.

Swoją drogą ciekawy temat, kiedyś dyskutowałam ze znajomymi na temat temat: czy kształt makaronu wpływa na jego smak (zakładając, że różne kształty wykonane są z tego samego ciasta) :)
      • sbarazzina Re: Rozpad białek...?! [LWW] 10.01.11, 19:52
        edit
        Miksowanie ma na pewno wpływ na smak i konsystencję, czyli właściwości fizyczne.
        • madzioreck Re: Rozpad białek...?! [LWW] 10.01.11, 20:00
          No, na pewno ;) Dziękuję :)
          • wariamiktoria Re: Rozpad białek...?! [LWW] 10.01.11, 22:55
            Dla małych dzieci trzeba miksować mięso bo nie są w stanie odpowiednio pogryźć i wtedy przyswoić składników. Dorośli potrafią ale przez analogię takie coś im nie zaszkodzi tylko odwali część pracy układu pokarmowego.
    • ederlezi1981 Re: Rozpad białek...?! [LWW] 11.01.11, 18:13
      Chyba nie, jeśli chodzi o "normalne" zmiksowane mięso- to w końcu tylko dużo drobniejsze zmielenie, tak przynajmniej mi się wydaje.
      btw, natrafiłam wczoraj na pewnym blogu posta nt mięsa oddzielonego mechanicznie, a potem obejrzałam na youtube uroczy dalekowschodni filmik przedstawiający maszynę do oddzielania mięsa od kości (deboner). Fuj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka