Dodaj do ulubionych

LWW- elegancki długopis

14.04.11, 01:08
Mój młodszy brat zażyczył sobie na urodziny elegancki długopis. Zaczyna poważniejszą pracę i chce się 'dobrze prezentować' ;) Problem w tym, ze zupełnie nie wiem gdzie uderzać, jakich marek szukać i w jakich sklepach (raczej stacjonarnie, bo wole naocznie sprawdzić). Z marek kojarzę tylko Parkera. Może coś doradzicie, wskażecie drogę?
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: LWW- elegancki długopis 14.04.11, 01:24
      Ale w jakim miescie? Bo ja w takich sprawach to sie udaje do tradycyjnych sklepow, a nie do sieciowek. W Warszawie w zwiazku z likwidacja sklepu na Marszalkowskiej, i chyba tego na Nowym Swiecie tez, poszlabym do Bazarnika, tez na NS, prawie rog Swietokrzyskiej.
      Ale ogolnie zazwyczaj jak gdzies sa piora, to sa tez i eleganckie dlugopisy. A z marek polecam wlasnie Parkera, ale z wkladem, ktory oni nazywaja "zelowym", daje taki ladny, podobny do tradycyjnego tuszu, slad. Normalny wklad daje taki normalny, dlugopisowy efekt.
      • magdalaena1977 Re: LWW- elegancki długopis 14.04.11, 01:29
        turzyca napisała:

> Ale w jakim miescie? Bo ja w takich sprawach to sie udaje do tradycyjnych sklep
        > ow, a nie do sieciowek. W Warszawie w zwiazku z likwidacja sklepu na Marszalkow
        > skiej, i chyba tego na Nowym Swiecie tez, poszlabym do Bazarnika, tez na NS, pr
        > awie rog Swietokrzyskiej.
        Jest jeszcze taki na Koszykowej u architektów.
      • helenka333 Poznań n/t 14.04.11, 07:57
        • bebe.lapin Re: Poznań n/t 14.04.11, 10:28
          Rog Ratajczaka i placu Wolnosci mniej wiecej (czyli miedzy empikiem a biblioteka glowna uam :)), niestety nazwy sklepu nie pamietam, ale sklep ten byl tam od awsze (rozne materialy pismiennicze i papiernicze).
    • magdalaena1977 Re: LWW- elegancki długopis 14.04.11, 01:27
      Zadam oczywiste pytanie - a czemu nie pióro ?

Jeśli jednak nie - to IMHO elegancki długopis będzie wyglądał jak pióro i będzie z firmy zajmującej się piórami.
      www.super-piora.pl/dlugopisy-c-26.html?osCsid=b4dd8c3b6f872f0751095bb0930c9527
      Jeśli chodzi o Parkera, to ich najpopularniejsza linia Vector kojarzy mi się z taką "economy class" dla licealistów i studentów.
      www.super-piora.pl/zestaw-parker-vector-czarny-ct-pioro-dlugopis-oraz-etui-p-1277.html
      • izas55 Re: LWW- elegancki długopis lub ewentualnie pióro 14.04.11, 07:13
        Jeżeli chodzi o pióra Parkera to ostatnio kupiłam po jednym z serii Urban i IM. Obydwa bardzo fajnie, ładnie piszą i są wygodne. Bardziej podobał mi się Urban, ale po kilku dniach pisania dochodzę do wniosku, że IM lepiej leży w ręku. Obydwa modele są z różnymi wielkościami stalówek dla osób które wolą cienko lub grubo piszące pióra. W seriach też są długopisy. i żelowe pióra

Najtaniej jest na allegro. W sklepach te pióra i długopisy są od 20-40zł droższe, zależy oczywiście od miejsca.

Urban
        www.efco.pl/go/_info/?id=1568
        IM
        www.efco.pl/go/_info/?id=3186
    • koza-1985 Re: LWW- elegancki długopis 14.04.11, 01:38
      moim absolutnie ulubionym długopisem z którym nie rozstawałam się kilka lat był długopis cerutti1881, niestety nie pamiętam jaki model, a wyguglać nie mogę. idealnie leżał w dłoni, czarno stalowy, bardzo minimalistyczny. teraz mam paskudnie ciężkiego parkera;/
      z piór najlepiej wspominam watermana który żywot zakończył upadając na stalówkę w punkcie krwiodawstwa ;/ wszytskie 3 wymienione wyżej modele dostałam, z dwóch byłam niesamowicie zadowolona.
      doradzić czym się teraz pisze niestety nie potrafię ;)
    • pierwszalitera Re: LWW- elegancki długopis 14.04.11, 02:01
      Wszystko zależy od tego, ile chcesz wydać, bo jak pieniądze nie grają roli, to zdecydowanie Montblanc. Cena od 250 euro za długopis, ale za to na zawsze, kult i prestiż. Fajne pisaki robi też szwajcarska marka Caran d'Ache. Tu już za 50-70 euro można dostać coś ładnego. Trochę droższe są Cross. W Niemczech popularne jest też nieco futurystyczna marka Lamy.
      • koza-1985 wiland 14.04.11, 10:00
        wiland.eu/
        niestety to pióra, ale warte obejrzenia. od wczoraj usiłowałam sobie nazwę przypomnieć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka