Dodaj do ulubionych

Okładka na Kindla

28.05.11, 20:53
Miałam poczekać z tym wątkiem, bo moja okładka wymaga pewnych hmmm... poprawek :D, ale skoro już w wątku tkaninowym zaczęła się dyskusja techniczna, no to jedziemy.

Niniejszym przedstawiam Wam moją pieroworodną, niedoskonałą okładkę na Kindla.
Całokształt jest zerżnięty z okładek z Etsy, które linkowałam w wątku o tkaninach. Z tym, że moja jest twarda. I szyta bez żadnych szablonów, ot tak na czuja, co zaowocowało kilkoma błędami.

ps: Moje ułomności w dziedzinie szycia są mi znane i pewnie te z Was, które szyją złapią się za głowę, bo całość jest koszmarnie krzywa, ale co tam ;)

http://img27.imageshack.us/img27/9443/okladka1t.jpg

http://img121.imageshack.us/img121/6764/okladka2t.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/2158/okladka3d.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłam przed chwilą :P
Obserwuj wątek
    • lolkalolka Re: Okładka na Kindla 28.05.11, 20:55
      Jeszcze się wytłumaczę: cały tylny szew (ten na krawędzi z gumką) jest do zaorania od nowa, więc proszę się nie śmiać :D; nic mi tam nie chce wyjść dobrze (bo nie umiem szyć :P)
      Zresztą i tak gumkę muszę wymienić bo jest za krótka.
    • jul-kaa Re: Okładka na Kindla 28.05.11, 20:57
      Chyba ktoś tu odrobineczkę przesadza z tym krytycyzmem!
      Bardzo, bardzo fajnie wyszło! I jakie tempo :):)
      Super super!
      • wariamiktoria Re: Okładka na Kindla 28.05.11, 21:01
        Fajna okładka, oby chroniła jak najlepiej.
    • besame.mucho Re: Okładka na Kindla 28.05.11, 20:59
      Bardzo fajna. I jaki ładny materiał!
      • lolkalolka Re: Okładka na Kindla 28.05.11, 21:01
        Dzięki ;) . Materiał brązowy to poszewka na jaśka, turkusowy to dziecięca bluzeczka. W świetle lampy kolory wyszły trochę przekłamane.
    • wodadobra Re: Okładka na Kindla 28.05.11, 22:43
      Przecudnej urody!
      A jak ci się nie podoba szew to obrób go muliną w kolorze gumki szydełkowym ściegiem.
    • kasica_k Re: Okładka na Kindla 29.05.11, 01:56
      Rządzi.
      Uwielbiam rekodzielne futeraliki na elektronike, kiedyś na palmtopa i klawiature do niego udziergalam sobie piękne na drutach :)
    • kotwtrampkach Re: Okładka na Kindla 29.05.11, 23:06
      no ja zawsze mówię, że można nie mówić, że coś nie wyszło i wszyscy pomyślą, że tak miało być :-P (swoją drogą podobnie jest z talią, dokąd nie powiedziałam mojemu facteowi, z enie mogę jakiejś bluzki, bo "boczki" - nie zwracał uwagi, teraz opowiada dowcipy o "love handles" :|:|:| )

Zdjecia mi się bardzo spodobały, jak przeczytałam opis, to widzę to wszystko, co krzywe :)
      Gdybym szyła sama, nigdy w życiu nie sprułabym tego, co nie jest idealne.
    • teresa104 Pytanie niewredne: 29.05.11, 23:41
      czy to jest potrzebne?

Pytam jako niewiasta praktyczna i nosząca wszystko ze sobą, jak ślimak skorupę, bardzo liczę zbyteczne gramy, które składają się na kilogramy, które robią mi krwiaki na ramieniu.
      • justinehh Re: Pytanie niewredne: 29.05.11, 23:59
        Ale co jest potrzebne- kindle, poszewka na niego czy opcja plecak czy torba? :)
        • teresa104 No futeralik tenże. 30.05.11, 15:16
          O futeraliku jest wątek.
          • lolkalolka Re: No futeralik tenże. 30.05.11, 22:02
            No potrzebny IMHO. Tzn.jak by miał ten czytnik w domu leżeć to niekoniecznie, ale w torebce - w mojej torebce - tygodnia by zapewne nie przetrwał luzem. To jednak delikatne nieco jest i ma ekran, a ja się zapominam i torbą łomoczę albo i rzucam ;)
            • lolkalolka Re: No futeralik tenże. 30.05.11, 22:04
              Aha - no i jeszcze jedna ważna rzecz - z tą okładką czytnik nie rzuca się w oczy w komunikacji miejskiej, a jak wiadomo "strzeżonego..." itd ;)
              • teresa104 To nie dajo? 31.05.11, 05:55
                Tak golcem sprzedajo?
                • lolkalolka Re: To nie dajo? 31.05.11, 09:51
                  Ano nie dajo. Tzn. dajo, ino za 30 dolców, to ja podziękowałam.
                  • teresa104 A to niech se w dupe wsadzo 08.06.11, 11:35
                    Tak jak w PKP ostatnio usiąść w pierwszej klasie dajo pod warunkiem, że się wykupi miejscówkę za 6 złotych.

Słusznieś zatem uszyła. Ten guziczek zwłaszcza niczego sobie:)
    • madzioreck Re: Okładka na Kindla 30.05.11, 01:47
      Hm... śliczna ta okładka, ale co to, u licha, są Kindle?! :)
    • kasiadj07 Re: Okładka na Kindla 30.05.11, 09:15
      Świetnie Ci wyszło, zwłaszcza jak na pierwszy raz:)
      Ja bym nie pruła, krzywizna nie rzuca się w oczy (ale ja mam do prucia osobistą awersję, to najgorsza dla mnie czynność związana z szyciem, dlatego mam parę ciuchów, którym wystarczyłaby niewielka poprawka i tak sobie leżą i czekają:)
      • lolkalolka Re: Okładka na Kindla 30.05.11, 13:09
        Postanowiłam, że nie będę pruła. Zamiast tego w kolejnej wolnej chwili (czyli za 100 lat ;)) zrobię następną okładkę, bo bardzo mi się to spodobało. Tylko te rzeczy co mi wyszły źle, zrobię inaczej.

Ps: wszystkim dziękuję za dobre słowo - a okładka, mimo, że krzywa, a może właśnie dlatego, ma rzeczywiście swój urok ;)
    • madzi1 Jak to działa? 30.05.11, 11:10
      Okładka super! Ja mam pytanie o Kindla. Jak się sprawuje no i czy jest wybór ebooków które można na nim czytać po polsku??
      • lolkalolka Re: Jak to działa? 30.05.11, 13:14
        Mam Kindla od niedawna, więc jeszcze mi trudno o wypracowaną opinię. Jak na razie bardzo mi się podoba, przede wszystkim jest wygodny (nawet w okładce) i faktycznie nie męczy oczu jak ekrany. Chyba dobrze mi zastępuje czytanie papierowej książki, bo na początku miałam odruch przewracania kartki :D

Co do dostępności pl książek, to nie mam pojęcia - na razie przerabiam i zrzucam pdfy z domowej kolekcji. Wiem, że można na Kindlu czytać również książki z innych czytników, ale wymaga to konwersji na inny format.
        • palacsinta Re: Jak to działa? 30.05.11, 13:35
          lolkalolka napisała:

> Co do dostępności pl książek, to nie mam pojęcia - na razie przerabiam i zrzuca
          > m pdfy z domowej kolekcji. Wiem, że można na Kindlu czytać również książki z in
          > nych czytników, ale wymaga to konwersji na inny format.

To ja odpowiem, bo mam Kindla od jakiegoś czasu: od ręki po polsku dostępnych jest mało książek, chyba głównie klasyka. Poza tym na polskim rynku dominują inne formaty, które można konwertować, ale w tym celu trzeba zdjąć zabezpieczenia, co jest A.) legalnie wątpliwe B.) zawracaniem głowy.

Więcej:
          swiatczytnikow.pl/bookini-pl-i-2700-bezplatnych-ksiazek/
          mmazur.7thguard.net/2010/10/21/kindle-i-obchodzenie-zabezpieczen-babci-jagodki/
          • polta Re: Jak to działa? 30.05.11, 14:47
            Plus zawsze są serwisy typu chomikuj, z których można pobrać książki w formacie rtf (ewentualnie doc) i błyskawicznie przekonwertować na mobi. Jest też garstka takich już sformatowanych.

Kindla mam już jakiś czas i jestem bardzo zadowolona. Nareszcie nie muszę biegać po bibliotekach i pilnować terminów. A na wyjazdy zabieram jeden mały czytnik, a nie stos książek.

Polecam swiatczytnikow.pl/ , tam jest najwięcej informacji o kindlu.
        • szarsz Re: Jak to działa? 30.05.11, 22:20
          lolkalolka napisała:
          > Chyba dobrze mi zastępuje czytanie papierowej
          > książki, bo na początku miałam odruch przewracania kartki :D

ja mam sonego z dotykowym ekranem i przewracam normalnie kartki :) Dobrze, że palca nie ślinię...
    • doris.sol Re: Okładka na Kindla 30.05.11, 22:08
      Hmm...to ja ponawiam pytanie...co to jest ten Kindel , hym?
      • lolkalolka Re: Okładka na Kindla 30.05.11, 22:12
        Czytnik e-booków :)
        pl.wikipedia.org/wiki/Amazon_Kindle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka