Dodaj do ulubionych

dobra sypana herbata LWW

10.07.11, 21:37
herbatoholiczki pomocy;) ostatnio się rozsmakowałam w herbacie - najpierw robię esencję, potem dolewam wrzątku - miałam trochę zapasów w domu, które właśnie się skończyły - i nie wiem, co teraz pić - polećcie coś;) ma być wyraziste w smaku, chętnie z bergamotką i w miłej cenie - wystarczy, że się rujnuję finansowo na kawie;)
Obserwuj wątek
    • kasiamat00 Re: dobra sypana herbata LWW 10.07.11, 21:49
      Zdefiniuj miłą cenę. Jeśli lubisz Earl Greya, to może Twinnings Lady Grey?
      • agafka88 Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 11:49
        Ja też polecam Lady Grey Twinningsa, pycha.
    • justinehh Re: dobra sypana herbata LWW 10.07.11, 22:03
      zdefiniuj kolor herbaty- czarna, zielona, biała, czerwona?
      • nientepaura Re: dobra sypana herbata LWW 10.07.11, 22:26
        już doprecyzowywuję;) chodzi o czarną, wygrzebałam ze śmietnika kartonik - mlesna - poczytałam i już wiem, czego szukam;) gdzie kupię mlesnę w Warszawie?;)
        choć inne dobre też mile widziane;)
    • felisdomestica Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 01:09
      A propos dobrej herbaty:
      czy pamiętacie może herbatę Yunan liściastą z czasów dość dawnych (10 lat co najmniej), w opakowaniu koloru bordo, w indyjskie albo jakieś inne wzorki? Kosztowała grosze, była pyszna, z goryczką, pozbawiona absolutnie sianowatego zapachu i smaku. Kilka lat temu popsuła się kompletnie, tzn. zostało z niej opakowanie, a w środku znajdowała się absolutnie inna herbata. Czy może kojarzycie jakąś podobną, do dostania w dzisiejszych czasach? Niestety nie przypominają jej żadne Yunany z supermarketów, ani z herbaciarni. Tęsknię za tym smakiem...
      • brykanty Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 12:16
        Czy chodzi o tę?
        tnij.org/yunnan_u303
        Ja piję na co dzień właśnie ją, moim zdaniem dalej jest całkiem niezła, b. dużo zależy od wody, na zwykłej warszawskiej kranówie jest słaba, na dobrej wodzie naprawdę smaczna.
        Do kupienia głównie na bazarkach, w normalnym sklepie nigdy jej nie widziałam.
        • felisdomestica Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 17:29
          Tak , o tę :-). Herbatę robię na wodzie filtrowanej, kranówki nie jestem w stanie przełknąć.
          Mówisz, że ciągle jest niezła...spróbuję, może smak powróci.
          • brykanty Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 19:54
            Pani na bazarku mówiła mi, że tej najwięcej schodzi, więc ludziska doceniają. Z wodą filtrowaną przez Britę nie jest zła, lepsza z takiego baniaczka typu Dar Natury w pracy, a najbardziej smakowała mi ostatnio na wodzie z ujęcia gdzieś nad morzem, bo wzięłam oczywiście ze sobą na wakacje. Najlepsza jest u mojej cioci na wsi na Rzeszowszczyźnie :) Liście ma dalej duże, żadne Posti czy Lloydy (a kiedyś przez chwilę były niezłe) w ogóle się do niej nie umywają.
            • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: dobra sypana herbata LWW 12.07.11, 12:27
              a u mnie, na mojej wodzie kranówie, Yunnan Lloyda jest niezła
              przy czem jest też zdecydowanie tańsza od Yunnana Posti
              • brykanty Re: dobra sypana herbata LWW 12.07.11, 16:29
                Ale kranówa z Białegostoku to co innego niż ze stolicy. Tylko stołeczna jest kranówą w całym znaczeniu tego słowa. Nasza kranówa to jest porządna kranówa, a wasza to wodnista jakaś, nie umywa się nawet do prawdziwej .
                • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: dobra sypana herbata LWW 12.07.11, 21:46
                  no ba... nasza kranówa jest pijalna prosto z kranu, ot tak
                  dlatemu nie kupuję wód mineralnych
            • felisdomestica Re: dobra sypana herbata LWW 12.07.11, 15:52
              No proszę, więc znam się na herbacie :-). A poważnie mówiąc, to na studiach, czyli bardzo dawno temu, zapijałyśmy się z koleżanką tą herbatą. Doceniała ja też moja obecna szefowa. I cała rodzina też.
      • ochanomizu Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 12:33
        Czy chodzi Ci o taką herbatę https://www.niam.pl/rimages/fitToSize/140/105/files/images/OTSP/BACKUP/OTSP_4130_58400248420268785739957063969497.jpg ?
        Bo ja strasznie żałuję, że zniknęła, to co teraz Oskar sprzedaje jako "Yunnan style" nie nadaje się do picia.
        • madzi1 Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 20:27
          A sprawdzałaś w Hali Banacha przy Grójeckiej? Jak tam pracowałam w wakacje w liceum to co roku taką na półkach układałam ;) Nie wiem jak teraz, ale może nadal tam ją sprzedają.
          • ochanomizu Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 21:15
            Madzi, dzięki za dobre chęci, ale ja z Wrocławia ;)
      • akj77 Re: dobra sypana herbata LWW 11.07.11, 16:01
        Yunnan firmy Posti też się sprawdza (choć nie zawsze).
        Niezły wybór herbat typu yunnan liściasty jest w takim sklepie na Grójeckiej, róg Wawelskiej.
    • mania_aniam odświeżam wątek - co pić? 07.05.13, 16:09
      Dziewczyny, mój wujek przywiózł mi z Indii pyszną herbatę (mała kuleczka, podczas parzenia robił się z niej duży liść) w woreczku no-name i teraz gdy się skończyła żadne Liptony mi nie smakują. Czy warto kupować herbaty w herbaciarniach? Czy może polecacie jakiś sklep internetowy? Jaki rodzaj kupować? Wszelkie rady chłonę jak gąbka:)
      • besame.mucho Re: odświeżam wątek - co pić? 07.05.13, 16:38
        > Czy warto kupować herbaty w herbaciarniach?

Warto :). Zwłaszcza jeśli uda się znaleźć jakąś poza centrum handlowym, bo zazwyczaj jest znacznie taniej, ceny sieciówkowych herbaciarni w centrach handlowych są często z sufitu. Nie kupuję przez net, bo lubię próbować różnych, stacjonarnie mogę sobie powąchać i wybrać taką, która mnie najbardziej przekonuje, ale stacjonarnie kupuję czasem w tym sklepie, bo mam do niego dosyć blisko:
        www.herbata.com.pl/
        Poza tym ostatnio obkupuję się w herbatę w miasteczku obok działki, bo mają herbaciarnię z takimi cenami, że Warszawa niech się schowa, więc warto się rozglądać na wycieczkach do mniejszych miejscowości czy nie ma jakichś fajnych sklepów. No i oczywiście najfajniej jeśli się jedzie (albo znajomy jedzie) na wakacje do Indii, Chin i tak dalej, wtedy to sobie po prostu trzeba nawieźć herbaty!
        • plecha1 Re: odświeżam wątek - co pić? 07.05.13, 20:15
          allegro.pl/my_page.php?uid=19537318 ja kupuję tutaj, z odbiorem osobistym we Wrocławiu
      • yaal Re: odświeżam wątek - co pić? 07.05.13, 20:03
        To się nazywa "gunpowder tea", nic dziwnego, że Liptona się nie da porównać, bo to jest zielona, a nie czarna (:
        Idź do jakiejś herbaciarni, tam na pewno znajdziesz.
      • the_pipeline Re: odświeżam wątek - co pić? 08.05.13, 23:10
        Z herbat liściastych dostępnych w zwykłych sklepach za zwykłą cenę najlepszy moim zdaniem jest Yunnan w różowym pudełku
        https://alma24.pl/pr_images/6901317101135.jpg
        Koleżanka, która przepracowała kilka lat w herbaciarni potwierdza:)
        No ale mi akurat odpowiada junnan jako taki, bo jest ziemisto-dymny, łagodny bez tej goryczki której bardzo nie lubię w herbatach ceylońskich czy assam.
    • ederlezi1981 Re: dobra sypana herbata LWW 09.05.13, 11:17
      Lipton - ale nie zwykły, tylko Imperial Earl Grey. Piekielnie dobry.
      Twinings ma niezłą herbatę w fajnych puszkach - earl grey w kremowej w Biedronce ostatnio w promocji był :)
      O, i mam jakiegoś earl greya tureckiego z Niemiec, ale jeszcze nie próbowałam. A kiedyś piłam pu-erh w ersji earl grey
    • kulka85 Re: dobra sypana herbata LWW 14.05.13, 13:45
      Polecam darjeeling -bardzo lubię jego delikatną goryczkę, jak w zielonych herbatach. Jest w niezłej cenie sypana firmy Ahmad.
      • marciasek Re: dobra sypana herbata LWW 14.05.13, 18:32
        Darjeeling z Ahmada w niczym nie przypomina porządnych herbat z tego regionu. Nie ten aromat, nie ten smak. Nie mówię, że ta herbata jest niesmaczna, ale nie jest taka, jaka być powinna. Znacznie lepszy Darjeeling jest aktualnie w... Biedronkach, wprawdzie nie sypany, tylko w piramidkach (z serii Green Hills), ale całkiem dobry i niedrogi.

...Chociaż jak się przeliczy cenę za kilogram, to okazuje się, że w tej samej cenie można kupić herbatę tutaj: www.teekampagne.de/ - a to jest bardzo dobra herbata. Naprawdę bardzo dobra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka