Dodaj do ulubionych

[LWW] Jak się pozbyć zapachu potu?

11.07.11, 18:57
Ze stanika - gąbkowanej maskaradki.
Delikwent był prany kilka razy, w tym co najmniej raz w pralce (ale na 30C), zapierany pod pachami mydłem, nie pomogło.
Jakieś rady? Wolałabym uniknąć moczenia w płynie do płukania, bo a) wkurza mnie ten zapach, b) nie wiem, czy to coś pomoże, a mieszanka tych zapachów byłaby straszliwa.
Pranie w 40 C? Cytryna? Soda? Obawiam się odbarwienia, ale ponieważ stanik ma być do spania, to jeśli nie ma innych sposobów, może być coś mocniejszego.
Help?
Obserwuj wątek
    • tfu.tfu Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 19:02
      z moich doświadczeń wynika, że nie da się :/
    • felisdomestica Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 19:20
      Spróbuj wody utlenionej. Może zadziała. Raczej nie odbarwi tkaniny, ale zawsze warto wcześniej wypróbować. Kupić dwie buteleczki, zlać zapachnione miejsca obficie i zostawić na poł godziny. Sprawdź tylko datę produkcji, bo przeterminowana albo mało świaża nie będzie działać.
    • pierwszalitera Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 20:00
      Jeżeli nie masz środka do prania rzeczy sportowych, są takie specjalne, to spróbowałabym wypłukać stanik w czymś kwaśnym, czyli w wodzie z octem, albo kwaskiem cytrynowym, a potem przepłukać czystą wodą. Kwaśne neutralizuje bakterie potu. Jestem jednak trochę zaskoczona, że zwykły proszek enzymatyczny tu nie zadziałał. Możesz spróbować też przy 40 C, tyle staniki wytrzymają bez problemu. Wodę utlenioną zdecydowanie odradzam, opórcz odbarwienia stanika raczej nie zadziała, to, że woda utleniona działa na bakterie jest podobno mitem. I prać przepocone staniki natychmiast po zdjęciu. Bakterie rozkładające pot pracują bowiem w koszu z bielizną dalej.
      • lafere Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 20:14
        Zgadzam się - soda i ocet to dobre pomysly, woda utleniona raczej nie, bo może odbarwić, więc lepiej nie ryzykować zniszczeń:) Jeszcze kołacze mi się w głowie sposób z mrożeniem rzeczy (w folii w zamrażarniku), ale nie pamiętam czy to jest sposób na zapach potu, czy na coś innego:D Spróbować nie zawadzi.
        78+104=32GG
        • pierwszalitera Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 20:33
          lafere napisała:

Jeszcze kołacze mi się w głowie
          > sposób z mrożeniem rzeczy (w folii w zamrażarniku), ale nie pamiętam czy to je
          > st sposób na zapach potu, czy na coś innego:D

Mrozi się kudłate zabawki i inne tekstylne przedmioty, których nie można prać, by pozbyć się roztoczy kurzu domowego (skórożarłoczek skryty). Ekskrementy tych wszechobecnych żyjątek wywołują u wielu ludzi alergiczne reakcje. Zamrożenie (i wytrzepanie) przedmiotów zabija żarłoczka i ogranicza nieco populację.
          • kaga9 Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 21:22
            Moja ciotka mroziła puchate sweterki, żeby ograniczyć wyłażenie z nich puszków, ale nie wiem, z jakim skutkiem.
            • grecz Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 13.07.11, 11:22
              Pomagało? Bo mam jeden kudłaty, co obłazi. Bym była uratowana :D
              -
              ja to ona
        • felisdomestica Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 22:05
          Nie odbarwia, wiem, bo stosuję.
          • pierwszalitera Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 22:59
            felisdomestica napisała:

> Nie odbarwia, wiem, bo stosuję.

Woda utleniona nie odbarwia? No chyba, że używasz przeterminowanej.
          • madzioreck Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 23:32
            Odbarwia jak diabli. Nawet włosy se tym można rozjaśnic, a co dopiero ubrania...
            • agafka88 Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 23:35
              madzioreck napisała:

> Odbarwia jak diabli. Nawet włosy se tym można rozjaśnic, a co dopiero ubrania..
              > .

Wydaje mi się, że obydwie strony mogą mieć rację. o wszystko chyba zalezy od %. Można kupić wodę utleniona 3%, 9 i chyba 12. Ta 3% ma słabe własciwości odbarwiające, za to po tej 9% plamy od herbaty znikają, aż miło.
              • felisdomestica Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 00:48
                Woda utleniona to trzyprocentowy roztwór nadtlenku wodoru. Li i jedynie. Inne stężenia to już inna nazwa.
                • agafka88 Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 00:55
                  felisdomestica napisała:

> Woda utleniona to trzyprocentowy roztwór nadtlenku wodoru. Li i jedynie. Inne s
                  > tężenia to już inna nazwa.

Możliwe, ale nie zmienia to faktu, że w sklepach można kupić produkt pod nazwą "woda utleniona" lub "woda utleniona w kremie" o stężeniu większym niż 3%. Sama mam taką 9& w domu. Producenci i sprzedawcy wprowadzają w błąd.

Ja tylko sugerowałam, skąd mogą brać się rozbiezności na temat właściwości wody utlenionej.
                  • felisdomestica Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 01:03
                    chodziło mi o to, że woda utleniona jest nazwą własną 3%-owego wodnego roztworu nadlenku wodoru. Używanie nazwy "woda utleniona" w stosunku do kremu jest nadużyciem :-).
                    Wracając do meritum, H2O2 rozkłada nawet kocie siuśki, więc z potem powinna dac sobie radę.
            • slotna Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 00:18
              > Odbarwia jak diabli. Nawet włosy se tym można rozjaśnic, a co dopiero ubrania..

We wczesnej mlodosci przeczytalam o tym w jakiejs madrej gazecie i z uporem smarowalam sobie ta woda nogi, celem rozjasnienia wlosow. Nie udalo sie :(
              • madzioreck Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 18:03
                Hm, jakbyś sobie przypadkiem wylała na głowę, to pewnie by się udało jak ta lala :D
                • slotna Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 19:11
                  A co ty myslisz, ze nie probowalam? No moze nie na cala glowe, ale twarz jak najbardziej. Konkretniej takie miejsce pod nosem ;)
                • madzioreck Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 20:39
                  Slotna: kluczowe jest "przypadkiem" i "na głowę". Coś z prawami Murphyego, wiesz ;P
            • felisdomestica Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 00:43
              Do rozjaśniania włosów używa się wyższych stężeń nadtlenku wodoru, trzyprocentowy roztwór, czyli woda utleniona, za cholerę nie rozjaśni.
              • teresa104 Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 21:53
                A ja w liceum rozjaśniłam sobie włosy wodą utlenioną. Zlałam łeb obficie, zaplotłam ciasny warkocz i poszłam spać. Rano miast tej wstrętnej czerni miałam na głowie niedźwiedzia brunatnego.
                Ilustracja problemu:
                z-ne.pl/s,menu,1467,gdy_spotkasz_misia....html
                I to dopiero było ohydne.
              • miss-alchemist Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 22:17
                Ja tam sobie w podstawówce piękne blond pasemka na grzywce zrobiłam wodą utlenioną :P Taką zwykłą, z apteki. Akurat było modne w klasie, nie wiem, może jakieś oszukane wody utlenione nam sprzedawali :P
              • heliamphora Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 23:25
                felisdomestica napisała:
                > Do rozjaśniania włosów używa się wyższych stężeń nadtlenku wodoru, trzyprocento
                > wy roztwór, czyli woda utleniona, za cholerę nie rozjaśni.

A można gdzieś kupić gotowy roztwór o stężeniu odpowiednim do rozjaśnienia włosów? chętnie bym tak potraktowała swoje włosy na nogach, zamiast usuwać :)
                • ma_go Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 27.07.11, 10:21
                  W sklepach z art. fryzjerskimi.
                  Ew. jakbyś miała po drodze to możesz wpaść do mnie i odleję.
                  Mam prawie całą litrową butelkę(bo w takich sprzedają), 6%, w żelu(kremie?), no gęsty taki.
      • slotna Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 21:02
        Na niektore bakterie dziala, ale bardzo slabo i raczej nie w bezpiecznym stezeniu. Poza tym raczej szkodzi (rany nia przemyte trudniej sie goja), za to daje spektakularny efekt, pieniac sie obficie ;)
        • felisdomestica Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 22:04
          Wikipedię się czytało jak widzę :-).
          • slotna Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 22:45
            "Przekroj" :) Sama nie wpadlabym na to, ze to piana i szczypanie wzmacniaja w nia wiare - spirytus przeciez szczypie bardziej i wszyscy wiedza, jak dezynfekuje ;)
      • felisdomestica Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 22:02
        Woda utleniona nie ma działać na bakterie, tylko na związki chemiczne, poprzez ich rozwalanie atomowym tlenem. Rodnik tlenu jest reaktywny i niszczy substancje chemiczne, w tym te odpowiedzialne za zapach.
    • kasiamat00 Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 21:00
      I jeszcze podobny wątek na sąsiednim forum:
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,117955617,117955617,Plamy_z_potu.html , wniosek taki, że podobno Biały Jeleń pomaga.

Aha, Maskaradki możesz spokojnie wrzucać w 40 stopni, moim nic się nie stało mimo regularnego prania (i wirowania) w pralce.
    • black_halo Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 11.07.11, 22:03
      U mnie skutkuje vanish w proszku - udalo mi sie usunac zapach i zolte plamy od potu z dosc starej bialej koszulki, autentycznie nie smierdzi. Inna metoda do gotowanie w wodzie z mydlem. Kolejna - moze sprobowac namoczyc w czystym spirytusie, zadna bakteria tego nie przezyje.
      • felisdomestica Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 00:58
        Vanish działa tak jak woda utleniona. Zawierają nadwęglan sodu (oprócz innych składników), czyli węglan sodu plus woda utleniona właśnie. W zależności od stężenia działa wybielająco lub tylko "piorąco".
    • anna-pia próbowałaś namoczyć? 12.07.11, 01:12
      w żelu, a jak nie, to w proszku do prania (na takie ciężkie zadania najlepsze są tańsze proszki, testowałam na plamach na ubraniach dzieci), ewentualnie w płatkach mydlanych - tak na 2 - 3 dni
    • akj77 Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 14:54
      Dziękuję wszystkim bardzo.
      Zacznę chyba od wody utlenionej, jeśli uda mi się ją dzisiaj kupić :-) Dam znać, co zadziałało.
      • babus2 Re: [LWW] Jak się pozbyć zapachu potu? 12.07.11, 23:22
        Witam

Mrożenie zabija nie tylko niemiłe żyjątka, ale również niektóre bakterie.
        Nie wiem jak zadziała zamrażarka na zapach potu, ale ta metoda jest polecana by pozbyć się zapachu stęchlizny.
        Tak na wszelki wypadek dodam, że nigdy nie próbowałam w ten sposób pozbywać się uciążliwych woni :)

Pozdrawiam
    • akj77 Sprawozdanie z pola walki 21.07.11, 19:11
      To jest chyba najlepiej wyprany stanik świata. Niestety nie jestem jeszcze pewna, czy wygrałam :-] bo ten zapach czasem się "chowa" po praniu, a potem się znów pojawia,jak się chwilę pomiętosi w rękach (bo nosić go nie noszę). Tam są chyba jakieś bakterie, które pracują dzielnie dalej.

W trosce o własną reputację - w końcu zdarza mi się czasem coś wystawić na giełdzie! - zaznaczam, że to nie ja ten nieszczęsny nabiustnik doprowadziłam do takiego stanu, oraz że nie zamierzam go sprzedawać, najwyżej pójdzie na organy do przeszczepów :->

Do sprawy podeszłam naukowo.

Ze sposobów, które mi podałyście i które sama wykombinowałam, zastosowałam (płucząc i susząc po drodze)
      - jedną butelkę wody utlenionej (nic się nie odbarwiło!)
      - moczenie całą noc w zwykłym proszku
      - doba w zamrażarce
      - drugą butelkę wody utlenionej
      - 10% roztwór octu
      - jedno pranie w 40 st. C
      - drugie pranie w 40 st. C

Woda utleniona pomogła trochę, ale nie do końca. Najlepszy efekt dają chyba prania w 40 C. Popsikałam jeszcze dezodorantem, bo w nim jest alkohol, jak wrócę do domu, to się przekonam, co to dało.

Z tego, co mi polecałyście albo sama wymyśliłam, nie próbowałam jeszcze:
      - zajrzeć na polecane forum
      - środka do prania rzeczy sportowych (pierwsze słyszę, ale mogę poszukać w rossmannie)
      - prania w 60 C (boję się o gąbkę)
      - vanisha
      - sody
      - Białego Jelenia ani płatków mydlanych
      - czystego spirytusu (tyle alkoholu po imprezie zostało, a same słodkie, no!)

Jak widać, możliwości mam jeszcze mnóstwo, pomysły mile widziane :-D

Koszt eksperymentu: póki co dwie butelki wody utlenionej.
      Będę kontynuować :D
      • madzioreck Re: Sprawozdanie z pola walki 21.07.11, 20:54
        Było zacząć od białego jelenia ;)
        • akj77 Re: Sprawozdanie z pola walki 22.07.11, 00:44
          madzioreck napisała:

> Było zacząć od białego jelenia ;)

Dobra, biały jeleń będzie następny :D Pytanie, w kostce czy w płynie, na sąsiednim forum chyba pisali o tym w płynie, ale czy takie sobie mydełko pod prysznic da radę, to ja nie wiem ;)
          • yaga7 Re: Sprawozdanie z pola walki 22.07.11, 08:46
            Znając swoje lenistwo, wrzuciłabym do pralki na 60C ;)

Bo w 40 piorę normalnie wszystkie staniki, w życiu nie prałam żadnego stanika w 30 stopniach.
          • anna-pia Re: Sprawozdanie z pola walki 22.07.11, 10:41
            W kostce, takie w płynie nie da rady.
      • ananke666 Re: Sprawozdanie z pola walki 23.07.11, 09:55
        A czy to nie jest taka "wżerka" z antyperspirantu i potu? Ciut sztywniejszy materiał, a jak się pomiętosi w rękach, czuć trochę niewłaściwy zapaszek? Jeśli tak, to zapierz jeszcze raz, płynem do prania albo białym jeleniem czy wielbłądem i porządnie wymiętoś te miejsca. A po paru godzinach albo następnego dnia wio do pralki na min. 40 st. Pralka jest skuteczniejsza w te klocki. Powinno puścić.
      • ma_go Re: Sprawozdanie z pola walki 27.07.11, 09:28
        Do prania "sportowego" mam Perwoll (Sport & Funktionstextilien), jasnoniebieska butelka, do kupienia w punktach z chemią niemiecką, ok.20zł.Można w tym prać też kurtki z membraną i innymi cudami.
        Do płukania rzeczy pranych w 30 i mniej st.- Persil(Hygiene Spuller), jasnozielonkawa butelka, do kupienia j.w. lub w Bomi(ale tu 50% drożej)
        U mnie działają.
    • akj77 Biały Jeleń i pranie w 40 C. 30.07.11, 23:17
      Zdaje się, że wygrałam.
      Zaprałam pachy Białym Jeleniem, namoczyłam w roztworze tegoż na parę godzin, a potem wrzuciłam na kolejne pranie na 40 C. I chyba jest OK.
      Trwało to wszystko trochę czasu, ja na pranie w 40 C muszę pozbierać rzeczy, większość ubrań piorę w 30, bo sporo moich bluzek ma takie zalecenia na metkach.

Podsumowanie eksperymentu:
      Działające sposoby:
      - Biały Jeleń. Od tego trzeba było zacząć.
      - Woda utleniona działa, ale tylko trochę (może nie była wystarczająco świeża?)
      - Pranie w pralce, raz-dwa razy w 40 C po namoczeniu w Białym Jeleniu powinno wystarczyć.
      Pozostałe sposoby nic nie dały :-D

Koszt eksperymentu: dwie butelki wody utlenionej i kostka Białego Jelenia.
      No i mam wygodny stanik do spania. I nauczkę, żeby ostrożniej kupować używane w sieci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka