Dodaj do ulubionych

[LWW] Nazwisko dziecka

02.08.11, 12:01
Po ostatniej dyskusji o zmianie nazwiska po ślubie zaczęłam się zastanawiać. I tak doszłam do wniosku, że chciałabym, żeby moje ewentualne przyszłe drugie dziecko nosiło moje nazwisko. (Po ślubie zostałam przy własnym nazwisku, pierwsze dziecko ma nazwisko męża). Czy któraś z Was tak robiła / zna kogoś, kto tak zrobił?
Czy to w ogóle jest wykonalne? Na razie przyszło mi do głowy jedynie złożenie w USC podania o zmianę nazwiska drugiego dziecka, ale trzeba to jakoś uargumentować. Czy moje "chcenie" to dostateczny powód?
A może jest jakiś inny sposób? Np. może można zmienić wybrane nazwisko dla dzieci w akcie ślubu? Pomocy!
Obserwuj wątek
    • zawsze_zielona Re: [LWW] Nazwisko dziecka 02.08.11, 20:31
      A trzeba argumentowac? Dziecka jeszcze nie ma, jak rozumiem, wiec tu nie chodzi o zmiane czyjegos nazwiska ale zmiane w papierach. Podczas slubu deklarujesz, ze ewentualne dzieci ztego zwiazku beda nosic takie, a takie nazwisko (rozumiem, ze robi sie to dla wygody wlasnej i urzednikow). Nie znam sie, ale zdziwilabym sie, gdyby nie mozna bylo. Pewnie tylko Twoj malzonek tez musi wyrazic na to zgode.
      • wariamiktoria Nazwisko dziecka 03.08.11, 10:54
        My zmienilismy nazwisko pierwszego i jedynego na dodanie mojego. Gdy bralismy slub byla opcja nazwiska jednego z rodzicow a ze kazde zostalo przy swoim zdecydowalismy ze bedzie meza. Jak zmienily sie przepisy, ze teraz mozna dowolnie obracac nazwiskami, to po urodzeniu sie dziecka, wybralismy sie we dwoje do USC, oplacilismy niecale 40 zl oplaty, wypelnilismy krotko pismo dlaczego chcemy zmienic (bo chcemy aby dziecko nosilo nazwisko obojga rodzicow a wczesniej w swietle obowazujacych przepisow nie moglo), podpisalismy sie oboje a tydzien pozniej juz sama odebralam pisemko ze zgoda. Teraz syn ma Imie nazwisko A-nazwisko B ale rownie dobrze mogloby byc I B-A, I A B, I B A. Przy kolejnym dziecku niestety trzeba procedure powtorzyc. W zlobku uzywaja pierwszego nazwiska i tak samo jak w przychodni wzywaja ale w obu miejscach w papierach uzupelnilam o drugie (moje) nazwisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka