Dodaj do ulubionych

LWW - sofa pilnie poszukiwana

18.08.11, 23:51
Potrzebuję sofy, kolor jest mi już od dawna obojętny, bo pozostałe wymagania przerastają chyba każdy sklep z meblami, w którym byłam.

Sofa ma być:
- nie pokryta skórą, ani skóropodobnymi materiałami
- rozkładana, z funkcją spania do użytku codziennego, a nie okazyjnego (więc sofa musi być też wygodna i porządnie zrobiona)
- powierzchnia spania musi mieć długość co najmniej 205 cm, lepsza oczywiście większa
- najlepiej żeby sofa była dwuosobowa z oparciami
- cena: chętnie do 1200 zł, ale ostatnio się łamię i być może jestem skłonna wydać i 2000 zł, bo nic nie mogę znaleźć

Dwuosobowa, ponieważ mam strasznie złe przejścia po spaniu na beddinge ikeowym. Facet waży dwa razy tyle co ja, więc po jakimś czasie jedna część sofy się obniżyła w stosunku do drugiej i coraz częściej budzę się z bólem mięśni. Z nadzieją poszłam obejrzeć w ikei Solstę (wg info na stronie miała mieć 205 cm długości po rozłożeniu - miała, ale chyba z oparciem). Solsta jest niestety beznadziejnie wykonana, niewygodna i w ogóle pełna porażka :( A mogła być ideałem - kusił mnie ten materac rozkładany na podłogę, bo dzięki niemu uniknęłabym ryzyka obniżenia się jednej części w stosunku do drugiej.

Ja jestem jakaś dziwna czy wysocy mężczyźni nie sypiają na sofach? Gdzie znaleźć sofę-ideał dla mnie? A może znacie firmę, która robi ładne sofy na wymiar? Bo wolę nie dobierać faceta na wymiar sofy.

Obserwuj wątek
    • katriel Re: LWW - sofa pilnie poszukiwana 19.08.11, 00:43
      Ja znam jedną sofę z taką powierzchnią spania, jakiej poszukujesz, ale
      niestety powyżej ceny, jaka jesteś skłonna dać: Fuji w wersji 140x220.
      Moja teściowa twierdzi, że jest bardzo wygodna.
    • 0remedios0 Re: LWW - sofa pilnie poszukiwana 19.08.11, 08:55
      A kupno przez internet wchodzi w grę? Bo tu jest duży wybór:
      www.sklep.meble.pl/meble/sofy,meble-pokojowe/
      A obicie często można wybrać. Ja przez tą stronę kupiłam łóżko (mój wysoki mężczyzna stwierdził, że sofy są niewygodne i tymczasowe:) i jestem zadowolona.
    • teresa104 Niedawno szukałam podobnej sofy 19.08.11, 10:57
      przy czym ja dodałam jeszcze kryterium szerokości powierzchni do spania przynajmniej 160 cm. Skończyło się na dwóch materacach 210 x 90, które na dzień zestawiam na wielką kanapę i obkładam poduchami, żeby przypominało mebel, nie dwa materace.
      Komfort spania ogromny. Jak teraz pomyślę, że miałabym spać na czymś rozkładanym, a moja noga miałaby się zsuwać w te metalowe wihajstry, które zazwyczaj są po bokach rozkładanych sof, to mam dreszcze. Najgorsze wihajstry widziałam w sofach Kler. I sprzedawcy pieprzą tam o "profesjonalnym śnie". Na pewno te werki profesjonalnie gilotynują nogi prostaczkom, którz gnieżdżą się w klicie w bloku na składanych krzesełkach, jedzą w kuchni przy składanym stoliczku składanymi sztućcami, a nagle zamarzyli o sofie Kler (składanej), tak, mamy taką jedną, proszę, profesjonalne spanie, ciaaach nóżka pani! ciach druga pana!

Niestety wywaliłam wszystkie foldery, a zdaje się, że skoro 140 - 150 Ci wystarczy, to parę rzeczy by dla Ciebie było. Gdybyś była z Łodzi to dałabym Ci namiar na sklepy, gdzie były przedmioty najbardziej zbliżone do pożądanych, inaczej nie ma to sensu.

• besame.mucho Re: LWW - sofa pilnie poszukiwana 19.08.11, 11:15
      W sklepie nap jest taka "rodzina" sof quattro system i jeśli dobrze pamiętam, to była tam opcja rozkładanej sofy >2m długości. Tylko nie wiem jak wyjdzie cenowo - jak ja w napie kupowałam kanapę, to było mnóstwo rodzajów wypełnienia poduszek, obić, itd, przez co cena wychodziła najróżniejsza, trzeba by się było zorientować.
    • azymut17 Re: LWW - sofa pilnie poszukiwana 19.08.11, 23:10
      eponak napisała:
      > Ja jestem jakaś dziwna czy wysocy mężczyźni nie sypiają na sofach?

Chyba nie sypiają ;-) Pewnie chodzi o to, że sofy rozkładane są do spania okazjonalnego, a nie codziennego. Mają przez to gorsze materace, dlatego łatwo o "wyleżenie" części osoby cięższej. Z założenia sofa nie może mieć dobrego materaca, skoro ma być składana - porządne materace są sztywne.
      Mówię to jako osoba, która po latach spania na sofach kupiła sobie zwykłe łóżko, potem kolejne, i teraz nie dam się nigdy wygnać na sofę do salonu. Wolę odgrodzić sobie kącik regałem, żaluzjami itp., wstawić węższe łóżko i węższą kanapę, dzieci stłoczyć w jednym pokoju na łóżku piętrowym, ale się WYSYPIAĆ! Dlatego podoba mi się pomysł Teresy104 i Tobie też go polecam :-)
      • teresa104 Gdyby Eponak zdecydowała się na materace 20.08.11, 18:25
        to dałabym jej radę, by kupiła jeden materac węższy od drugiego. Wtedy ten węższy stanowiący w stanie "złożonym" oparcie kanapy, będzie lepiej wyglądał, "kanapa" będzie proporcjonalniejsza. Warto też kupić materace możliwie wysokie (grube).
        Jeśli Eponak ma wątpliwości, czy to dobrze wygląda, czy to nie prowizorka jakaś, to zaręczam, że nikt z moich gości, łącznie z ultra przenikliwą matką, nie domyślił się, że siedzi nie na kanapie. Nic się nie rozjeżdża, uszyłam pokrowce z bawełnianej obiciówki, przykrywam całość wielką narzutą, ustawiam poduchy i można normalnie siadać, pokładać się, czytać. W parę osób nawet. Na żądanie zdjęcia (ale nie dziś, bo w weekendy pokładamy się na materacach rozłożonych).
        Pościel składuję w zgrabnej drewnianej skrzyni, na której można też siadać. O, skrzynia to już wszystkim się podoba.
        • agafka88 Re: Gdyby Eponak zdecydowała się na materace 20.08.11, 18:28
          To ja proszę o zdjęcia :)
        • jul-kaa Re: Gdyby Eponak zdecydowała się na materace 20.08.11, 22:46
          Tereso ja też foty poproszę. Mam dwa pokoje i jak nas pacholę wysiuda z sypialni, to materacowa kanapa będzie jak znalazł :)
        • smallfemme Re: Gdyby Eponak zdecydowała się na materace 25.08.11, 21:49
          Też poproszę o foty bo mam pokój jeden ale właśnie zastanawiam się jak wywalić z niego sofę i zrobić miejsce na książki :)
        • zenobia44 Re: Gdyby Eponak zdecydowała się na materace 25.08.11, 22:19
          czyja też mogę poprosić o foty? mój kręgosłup nie wytrzymuje już gór i dolin obecnej sofy i myślałam o kupnie łóżka i materaca, a ta wersja składana dwu-materacowa mogłaby być wyjściem pośrednim
        • smallfemme Weekend się skończył... 29.08.11, 20:39
          ...Tereso, wstaliście? :> Bo nie mogę się doczekać zdjęć :D
        • grecz jako osoba myśląca nad urządzeniem mieszkania... 29.08.11, 21:33
          ...również proszę o zdjęcia rzeczonej kanapy...materacy znaczy się. z góry grzecznie dygam w podzięce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka