Dodaj do ulubionych

Martensy LWW jak zmiękczyć skórę

05.10.11, 09:49
Lobbystki helpunku;) jak zmiękczyć skórę w martensach? Pamiętam, że to typ butów, który najpierw obciera do krwi, by potem stać się najwygodniejszymi, aktualnie jestem na etapie obcierania do krwi, rozchadzam w pracy - co jeszcze mogę zrobić, może czymś wysmarować zapiętki? (zainwestowałam w klasyczne do kostki, prawie nówki za 1/10 ceny nowych)
aauu moje stopinki;(
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 05.10.11, 14:32
      Spróbuj ze spreyem do rozciągania obuwia, ale nie ręczę za skuteczność.
    • ja_joanna Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 05.10.11, 14:58
      Pamiętam jak mój kuzyn w czasach licealnych swoje glany smarował regularnie kremem nivea... generalnie w celu pielęgnacji skóry butów, ale myślę sobie, że tak samo mogłabyś zmiękczyć skóre w martensach.

A swoją drogą, to jak gdzieś czytam, że ktoś właśnie zakłada martensy to też mi się chce znowu w nie wskoczyć... Ja swoje nosiłam kilka lat, zimą i latem. Początki były ciężkie, potem się tak wyrobiły, że mogła[by]m w nich spać ;-), na końcu znowu się zrobiły niewygodne.
    • enders_friend Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 06.10.11, 04:19
      Moja babcia zawsze kazała mi nacierać buty wodą kolońską, tudzież spirytusem, w miejscach gdzie obcierają. Tak dobrze natrzeć, i założyć od razu (w grubych skarpetach, coby się nie torturować niepotrzebnie). Namoczona spirytusem skóra obuwia podczas noszenia się szybciej rozciągnie i ułoży. Sposób babci działał, chociaż trzeba było akcję dwa-trzy razy powtarzać.
    • irenaearl Półbuty 07.10.11, 17:55
      Podłączam się.
      Ładne, wygodnie i po dłuższym chodzeniu okazało się, że ocierają mi pięty do krwi. Nie sposób dostrzec tego w sklepie. Czytałam gdzieś o rozbijaniu młotkiem skóry, ale boję się zniszczyć.
      • irenaearl Re: Półbuty 10.10.11, 18:23
        Bingo, przykleiłam sobie w butach z tyłu za piętą takie żelowe poduszeczki i już nie ocierają.
    • zazulla Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 07.10.11, 19:10
      Przechodziłam ten ból dwa razy w liceum. 2 lata temu chciałam powrócić do korzeni, kupiłam takie na 10 dziurek i po kilku próbach zrezygnowałam. Nie mam tyle cierpliwości i chęci, żeby je rozchodzić. Ktoś chce kupić? Czarne 37 UK4.
    • ciociazlarada Nie smaruj butów, tylko nogi! 09.10.11, 11:49
      Można kupić taki sztyft Compeed zapobiegający obtarciom. Działa, sprawdzone. Jeśli nie masz dostępu do sztyftu, to uprzejmie informuję, że zawiera on silikon i coś tłustego. Można więc go zrobić samemu, np. rozpuszczając trochę silikonu (nie takiego do uszczelniania, takiego do smarowania) - takiego jak baza pod makijaż z odrobiną szminki. Et voila. Kolor szminki zależy od tego, w jakim kolorze chcesz mieć nogi:)
      Ja smarowałam tym mazidłem ścięgna Achillesa, bo tam mnie zawsze najbardziej gryzły buty i pomagało.
    • black_halo Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 09.10.11, 13:23
      Mozesz kupic plasty compeed na piety - ja takie kupuje zawsze ilekroc mam nowe buty bo calkiem pewne ze beda obcierac. Druga rzecz to to ze trzeba miec troche cierpliwosci. Jak dluzej pochodzisz w butach to sie nauczysz chodzic w nich tak, zeby cie nie obcieramy. Do tego odkrycia doszlam kiedy jakis rok temu po bardzo dlugim czasie wyciagnelam z szafy swoje glany i obtarlam sobie piety. zawsze ten problem mam w szpilkach bo chodze rzadko i dlatego zawsze mam jakies plastry w domu. Z tym, ze zalecam uciac sobie kawalek conajmniej 4 cm bo wezsze lubia sie rolowac i obcieraja jeszcze gorzej.
    • mantha Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 10.10.11, 10:39
      "robilam to' 3 razy w zyciu, wlasnie siedze teraz w martensach i wiem jedno - WARTO!!! zazwyczaj jest to ok 2 tygodni masakry - plasterki, podwojne skarpetki, jakies dodatkowe warstwy na pietach, krew sie leje, blizny na calych stopach - po czym pewnego dnia zakladasz buty i juz wiesz, ze to jest TO i tak sobie chodzisz ze 4 lata. :-)
      • marciasek Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 10.10.11, 15:02
        O Martensach nic nie wiem, ale wiem co nieco o butach górskich. A to też skóra :)
        Najlepiej skórę zmiękczać tłuszczem. Byle by nie wsmarować za dużo, bo zrobi się zbyt miękka i może się uszkodzić. Są specjalne tłuszcze/oleje do butów. Po natłuszczeniu można posmarować pastą woskowo-żywiczną w celu zaimpregnowania powierzchniowego. No i noś 2 pary skarpet dopóki buty się nie rozchodzą. Jedne cieńsze, drugie grubsze. Wtedy trą o siebie 2 skarpety, a nie skarpeta o stopę.
      • kryklu Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 12.01.12, 11:36
        Ja uwielbiam martensy. Z tym, że noszę klasyczne półbuty, a nie glany. To jest obuwnicze odkrycie mojego życia. Idealnie wygodne od pierwszego założenia. Po całodziennym chodzeniu, mogłabym w nich spać. Prawie nie noszę już innych marek. A stopy mam baaardzo problematyczne, no chore po prostu.
    • indigo-rose Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 10.10.11, 16:52
      Martensów jeszcze nie nosiłam, chociaż jedne już do mnie jadą (Zazulla, jeśli się okaże, że to od Ciebie - bo dopiero teraz doczytałam ten wątek - to bardzo się uśmieję :D). Ale wcześniej nosiłam Steele i pamiętam, że okres rozchodzenia przeszłam dość bezboleśnie - podwójne grube skarpety albo jedne skarpety i jedne pod/zakolanówki wystarczyły.
    • ko_kartka Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 14.10.11, 01:57
      Tak, to ten typ butów. U mnie się to powtarza co sezon, odkąd przestałam je nosić całorocznie, a po 10 latach Martensy wciąż żyją, ja za to słabo :)

Plastry Compeed należy przykleić ZANIM stanie się krzywda, przypomnę. Mnie i tak nie dały nic, swoje musiałam przecierpieć. Ja zawsze mam obtarcia na stopach, neverending, na wierchu i pod spodem, od każdych butów, klapek takoż. Jedyne buty, jakie mnie nie obcierają, to jesienne/zimowe na 10-centymetrowych obcasach (nie licząc platform), ale one robią mi straszną krzywdę pod spodem stopy po kilku godzinach spaceru.
    • ola_pozytywna Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 11.01.12, 23:07
      Podepnę się z pytaniem.
      Czy ktoś robił zakupy w sklepie Martensy.pl i podzieli się opinią?
      • kryklu Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 12.01.12, 11:29
        ola_pozytywna napisała:

> Podepnę się z pytaniem.
        > Czy ktoś robił zakupy w sklepie Martensy.pl i podzieli się opinią?

Kiedyś próbowałam kupić tam buty (przez internet). Okazało się, że oferują buty, których nie mają. Z ciekawości sprawdzałam, jeszcze długo były na ich stronie . Kasę zwrócili bez problemu. Gdzieś czytałam, że fatalnie potraktowali kogoś w przypadku reklamacji. Zniechęciłam się.

Natomiast bardzo lubię Glany.pl. Parę razy już tam kupowałam. Wszystko b. dobrze, doskonały kontakt i znacznie lepsze opisy na stronie.
        • ola_pozytywna Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 12.01.12, 17:15
          Dzięki:) W międzyczasie przeczytałam komentarze Martensów.pl na Allegro i w zasadzie potwierdzają to o czym piszesz, tzn.sprzedawanie towaru, którego nie posiadają. Znalazłam też Glany.pl i mają dużo lepsze opinie, więc tam uderzę.
        • ola_pozytywna Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 27.01.12, 10:02
          Kryklu: dzięki za namiary na Glany.pl. Koniec końców tam właśnie kupiłam martensy i mogę potwierdzić, że sklep podchodzi do transakcji b.solidnie pod każdym względem.

Na marginesie, wybrałam model 1460 ze skóry olejowanej, która jest nieco droższa od standardowej Smooth Leather, ale buty nie wymagają rozchodzenia, śmigam bez otarć w cieniutkich skarpetkach, a raczej mam stopy wrażliwe. Więc o ile ktoś planuje zakup czarnych martensów, to polecam wersję Oily Leather.

--------------------------------------------------------------
          Higiena myśli. Higiena słów.
    • heliamphora mój niezawodny patent: 11.01.12, 23:26
      1. Napsikać obficie na krytyczne miejsce buta (u mnie w martensach to jest to nad piętą, ale na inne analogicznie można) sprayem do rozciągania/zmiękczania skóry z Deichmanna (tani i skuteczny). I tak ze 2-3 razy, aż kilka porcji piany wielkości mandarynki zmieni się w płyn i wsiąknie.

2. Warstwa ochronna do każdego buta: złożyć wielokrotnie 2-3 zuzyte podkolanówki (typu "rajstopowego"), az powstanie prostokątna"poduszeczka" o grubości minimalnie 2-3 cm. Włożyć w kolejną rajstopową podkolanówkę, żeby się nie rozjeżdżało.

3. Włożyć to w odpowiednim miejscu w skarpetkę, którą mamy na nodze. Jak poduszeczka jest odpowiednio szeroka i równa, to się nie powinna przesuwać. Teraz najtrudniejszy etap: włożyć na to martensa tak, żeby się nie przesunęło. Wskazana łyżka do butów i chwila cierpliwości.

4. Po 2-3 dniach takiego procederu buty robią się wygodne i absolutnie nieuciskające. Wielokrotnie testowałam na róznych butach, zawsze z sukcesem.
    • szczyptachilli Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 27.01.12, 13:00
      Proponuję udać się do sklepu ze sprzętem jeździeckim i zakupić środek do konserwacji siodeł. Do wyboru są oleje, pasty i maści, kolorowe i bezbarwne. Polecam te robione na naturalnych składnikach ( typu olej kopytkowy), omijać te na silikonach. Działa na wszelkich skórach.
      • ola_pozytywna Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 27.01.12, 13:36
        Co to jest olej kopytkowy?
        • szczyptachilli Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 27.01.12, 17:19
          Kopytka sobie nie dam odciąć, bo olej kopytkowy znam wyłacznie jako środek do pielęgnacji, ale jest to olej produkowany z owych, wspomnianych w tytule, kopytek. Szczegółów powstawania nie znam i raczej nie chcę znać. :)
    • edyfice Re: Martensy LWW jak zmiękczyć skórę 07.01.25, 21:00
      TYLKO MARTENSY WYPRODUKOWANE W UK GODNE SA SWOJEJ CENY !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka