Dodaj do ulubionych

LWW- co zrobić z kolanami?

27.01.12, 12:05
Bolą mnie kolana. Oba. W nocy przekręcenie się z boku na bok jest czasem problemem, rano z trudem wstaję z łóżka. Mieszkam w dwupoziomowym mieszkaniu na trzecim piętrze i zaczynam mieć problem z poruszaniem się po własnym domu, nie mówiąc o wyjściu z niego:(

Lekkie pobolewania miałam już od paru tygodni, ale kiedy już się rano rozruszałam, było całkiem dobrze. Od trzech dni boli od rana do wieczora, chyba, że się nie ruszam.

Próbowałam zarejestrować się do lekarza, ale nie było już miejsc. I pomyślałam, że w takim razie może pójdę w przyszłym tygodniu z jakimiś gotowymi wynikami? Tylko jakimi? Morfologię sprzed 6 tygodni miałam dobrą, a nie mam pojęcia, co jeszcze zbadać.

Może któraś z Was orientuje się w temacie? Bo powoli mam dość. Mam 40 lat, czy to już jakieś zwyrodnienia, czy co? Urazu żadnego nie miałam. Od mniej więcej roku mam zdiagnozowane hashimoto i niedoczynność tarczycy i jeszcze nie do końca ustabilizowane hormony.

Pomożecie?:)
Obserwuj wątek
    • teresa104 Kwas moczowy 27.01.12, 12:33
      Ale ja bym poczekała do zalecenia lekarza.
      • pierwszalitera Re: Kwas moczowy 27.01.12, 13:07
        Kwas moczowy też. Tylko akurat oba kolana na raz bez zwiastunów w innych stawach, to trochę nietypowe. I atak dny moczanowej ustępuje zwykle samoistnie po dosyć krótkim czasie.
        W każdym przypadku należy zbadać OB, czyli szybkość opadania czerwonych krwinek.
    • pierwszalitera Re: LWW- co zrobić z kolanami? 27.01.12, 12:58
      To może być wszystko, diagnozę musi postawić lekarz. Ale dla własnej orientacji generalna zasada jest taka, że jak ból rano jest niewielki, wzmaga się w ciągu dnia i wieczorem jest najgorszy, to chodzi raczej o zwyrodnienia stawów. A jeżeli najgorzej jest rano, znaczy nie możemy wstać z łóżku, ale po rozruszaniu zaczyna być lepiej, to należy podejrzewać reumatyzm. Zastanów się też, czy nie zostałaś jesienią ukąszona przez jakiegoś kleszcza (borelioza).
      Najczęstszą przyczną zwyrodnień stawu kolanowego u kobiet jest nasza budowa. Mamy szersze biodra i dlatego nasze stawy kolanowe są ustawione nieco w pozycji X. Niejednokrotnie słabe mięśnie wewnętrzne ud nie mogą tego wyrównać i z wiekiem pod wpłwem mechnicznego obciążenia dochodzi do degeneracji stawu. Ale to tylko jedna z przyczyn. W każdym razie powinnaś jak najszybciej pójść do lekarza, bo jeżeli masz tam jakieś rozwijające się stany zapalne, to trzeba szybko coś z tym robić.
      • ciri1971 Re: LWW- co zrobić z kolanami? 27.01.12, 13:32
        No właśnie, zdecydowanie jest tak, że najgorzej jest rano, a jak się rozruszam, to lepiej. Kiedyś już tak miałam z kręgosłupem i szyją:)

Poszperałam trochę w necie i rzeczywiście możliwości jest tyle, że lekarz musi mnie jakoś ukierunkować. Mam nadzieję, że przyjmie mnie w przyszłym tygodniu, bo zaczyna mnie to wkurzać:)
    • zooba Kłujący ból w kolanie 27.01.12, 13:33
      Podepnę się pod temat, żeby nie mnożyć wątków.

Od kilku dni boli mnie kolano bólem kłującym, przeszywającym jak szpila (aż syczę). Nie boli mnie ciągle, ale niestety jak zakłuje nie mogę iść. Nie miałam dotąd żadnych kłopotów z kolanami, nie wydaje mi się, żebym się przetrenowała (spinning) i na pewno nie uderzyłam się/upadłam itp. Nawet nie wiem, czy iśc do lekarza czy czekać, aż samo przejdzie.
      Na co zwrócić uwagę? Posmarować kolano czymś?

Też mi 40-stka stuknęła, ale to chyba nie powód, żeby się osuwać w strefę 'jak nie boli, to nie zyjesz'.
      • maggianna Re: Kłujący ból w kolanie 29.01.12, 03:44
        Zdecydowanie iść do lekarza. Na własnym przykładzie potwierdzam to co napisała Pierwszalitera - kobiety ze wzglede na budowę maja predyspozycje do tzw zespołu (konfliktu) rzepkowo-udowego. Schorzenie to nie leczone moze prowadzić do uszkodzenia kolana. U mnie objawialo sie dość intensywnym nagłym bólem ale tez bolaly mnie kolana w nocy, tak ze nie mogłam spać. Bol przechodzil nawet na miesiac i potem wracal. Do diagnozy było potrzebne rtg w pozycji ze zgietymi nogi.
        Po 3 miesiącach ćwiczeń na rehabilitacji bólu ani śladu, głownie polegało to na wzmacnianiu mięśni, rozciaganiu i nauce prawidłowego chodzenia i wykonywania ćwiczeń. Okazało sie tez ze najbardziej szkodzila mi jazda na rowerze, która przy tym schorzeniu jest niewskazana.
    • tatakine Re: LWW- co zrobić z kolanami? 28.01.12, 07:31
      ciri1971 napisała:

> Bolą mnie kolana.

To ja jeszcze moge dodac od siebie, zebys sie nie martwila na zapas dopoki nie zobaczy tego lekarz. Moze poprostu je nadwyrezylas wcale o tym nie wiedzac, a bol z tym zwiazany nie mija tak od razu. Mialam podobny problem tego lata, dosc regularnie biegalam i pewnego dnia zamiast tradycyjnego biegu na swiezym powietrzu zrobilam runde na biezni treningowej w pobliskiej silowni. Nastepnego dnia rano obudzilam sie z ogromnym bolem w obu kolanach. Bolaly najbardziej w nocy, przy wstawaniu, schodzeniu ze schodow i siadaniu. Po ok 2 tygodniach zglosilam sie wkoncu do lekarza, a ten zalecil rozciaganie miesnia czworoglowego uda i ogolnie wzmacnianie miesni nog. Mialam sie zglosic ponownie w ciagu tygodnia/dwoch jesli bol nie ustapi, ale na szczescie ustapil. Od tego czasu bardzo uwazam zeby kolan nie przeciazac i jednoczenie systematycznie wzmacniac miesnie ud. Dobre do tego jest np. rower, plywanie czy poprostu zajecia silowe na fitnessie z dobrym instruktorem.
      • szarsz Re: LWW- co zrobić z kolanami? 28.01.12, 19:21
        Ja sobie też ostatnio nadwyrężyłam kolano - jedno. Bolało jak diabli, miałam poza tym uczucie, jakby mi coś w środku przeszkadzało. Zanim się zdążyłam wybrać do lekarza, przeszło samo. Pogorszyły mi stan kolana niezbyt wygodne buty, poprawiło pływanie i niechodzenie w miarę możliwości.
      • kotwtrampkach Re: LWW- co zrobić z kolanami? 29.01.12, 11:59
        tatakine napisała:

> To ja jeszcze moge dodac od siebie, zebys sie nie martwila na zapas dopoki nie
        > zobaczy tego lekarz.

ech, a ja mam ostatnio zupełnie odwrotne doświadczenia (koleżanka mojej mamy, mój facet, jego 2 kolegów z pracy) - warto pójść do min. dwóch różnych specjalistów.. I zrobić wszystkie badania jakie zalecą. Oni mieli/mają problemy przez urazy, ale koleżanka wysiadała po prostu z samochodu i krzywo stanęła(niby też uraz..)
        Na razie wiem tyle, ze można kupę kasy wydać na prywatne leczenie i rehabilitację kolan a potem (po pół roku) pójść do kontroli do innego lekarza i dowiedzieć się, że to miało średni sens, bo problem został nierozwiązany.
        Kolana są bardzo ważnymi stawami, lepiej dmuchać na zimne niż potem mieć więcej kłopotów..

ps. co do pływania - świetna rzecz, ale nie można pływać żabką ;)
    • mania_aniam Re: LWW- co zrobić z kolanami? 29.01.12, 00:53
      Ciri, idz do przychodni i sprobuj sie poprosic lekarza o przyjecie tego dnia.
      • 987ania Re: LWW- co zrobić z kolanami? 01.02.12, 11:23
        Zmień przychodnię ta taką bezkolejkową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka