Dodaj do ulubionych

Ćwiczenia na stopy

18.06.12, 14:51
Tak, chcę dostać nagrodę za najdziwniejszy wątek :o)
A tak serio - od jakiegoś czasu mam problem ze stopami. Bolą mnie w kilku miejscach (głównie ścięgno idące wzdłuż podbicia, ale też u góry stopy, tuż przed miejscem gdzie zaczynają się palce). Nie jest to problem podczas chodzenia, wtedy mam tylko wrażenie bardzo napiętych mięśni/ścięgien (trochę jak mięśnie karku podczas stresu), ale jak tylko nieco mocniej się złapię za stopę, nie mówiąc już o żadnym masażu, to ból jest piekielny. Wiem, że trzeba będzie pewnie odwiedzić ortopedę (jak byłam dzieckiem przepowiadano mi płaskostopie, być może mnie dopada?), ale czy zanim do niego dotrę, mogę te ścięgna jakoś, nie wiem, rozciągnąć czy rozmasować? Cały czas mam wrażenie napiętych mięśni, to dość nieprzyjemne.
Inna rzecz, że nie wiem skąd mi to się wzięło, żadnych nowych butów nie mam, wszystkie noszone na codzień wydają się wygodne. Obcasy miałam na nogach w tym roku może 2-3 razy. Pewnie się starzeję :/
Obserwuj wątek
    • kizombalover Re: Ćwiczenia na stopy 18.06.12, 15:09
      Masz problemy z nadwagą?
      Mój małżon sobie zapracował na poważne problemy ze stopami nosząc nadprogramowe kilogramy.... i nie idąc do lekarza, gdy zaczęły go boleć. Dopiero jak już nie mógł stanąć wcale, to na prochach dowlókł się do lekarza.....
      • kis-moho Re: Ćwiczenia na stopy 18.06.12, 15:13
        > Masz problemy z nadwagą?

Nie, wręcz przeciwnie, ostatnio nawet bym chętnie przytyła (BMI mam chyba koło 19).
    • teresa104 Re: Ćwiczenia na stopy 18.06.12, 15:34
      Mam podobny ból przy przejściu z wiązanych butów, w którym stopa trzyma się sama, na drewniaki, które trzeba stopą trzymać. Ale po kilku dniach mija. Zresztą po każdym lecie w drewniakach stopa skraca mi się o rozmiar, bardziej się wysklepia, ale efekt traci się zimą.

Trudno cokolwiek ćwiczyć, kiedy wszystko ma się napięte i obolałe, mimo wszystko spróbuj jakoś porozciągać, rozmasować, zacząć od łydek, może jakąś maścią rozgrzewającą, albo w misce z gorącą wodą.

A kiedy chodzisz boso też boli?
      • kis-moho Re: Ćwiczenia na stopy 18.06.12, 15:42
        > Trudno cokolwiek ćwiczyć, kiedy wszystko ma się napięte i obolałe, mimo wszystk
        > o spróbuj jakoś porozciągać, rozmasować, zacząć od łydek, może jakąś maścią roz
        > grzewającą, albo w misce z gorącą wodą.

Ta ciepła woda to może być dobry pomysł. Na razie masuję sobie przy meczach, ale niezbyt wiele to daje. I spróbuje może i łydki? Nie łączyłam tych dwóch rzeczy, ale łapią mnie często skurcze w łydkach - nie wiem, na ile to całe ustrojstwo w nogach jest ze sobą połączone?

> A kiedy chodzisz boso też boli?

Trochę źle się chyba wyraziłam - przy chodzeniu nic mnie specjalnie nie boli, mam tylko wrażenie napiętych mięśni. Nie wiem, jak to dokładnie opisać - trochę jakbym chciała podnieść palce stóp do góry i tak mi już zostało :o) Oczywiście mam tylko takie uczucie, palce są tam, gdzie powinny być. Przez to napięcie wpadłam na pomysł, że sobie te stopy wymasuję, i odkryłam, jak pioruńsko mnie bolą jakieś ścięgna w środku. Ale to tylko przy dotyku, podczas chodzenia na szczęście nie bolą.
        A buty jak mówię, od wiosny te same, na sandały jeszcze się nie przerzuciłam.
        • maggianna Re: Ćwiczenia na stopy 18.06.12, 15:58
          Proponuje porzadnie sie porozciagac - zarowno lydki, jak i uda i posladki - tyle ze pamietaj ze nie nalezy sie rozciagac bez rozgrzewki wiec rozciagnij sie np po spacerze. Np takie - regularnie robie rozciaganie na rys 6, 7, 8, 9, 11. Rozciaganie z rys 7 robie troche inaczej - prawa noge ktora na zdjeciu lezy prosta mam zgieta pod katem prostym i opieram druga noge kostka o kolano, rekami przyciagajac do siebie prawa noge (trzymajac pod kolanem w udzie). Wszytkie cwiczenia mam zalecene przez rehabilitanta.
          U mnie bol stopy (przerobilam juz i podejrzenie ostrogi, i podejrzenie pekniecia kosci V srodstopia) powoduja naciagniete i przeciazone miesnie lydek ale rowniez i problemy z kregoslupem, regularne rozciaganie mi pomaga.
          • kis-moho Re: Ćwiczenia na stopy 28.06.12, 09:46
            Magianna, dzięki! To rozciąganie naprawdę mi pomogło. Nie myślałam, że problem może być w mięśniach nóg, ale na tej stronie piszą:
            "Przykurcz mięśnia trójgłowego łydki i jego powięzi odpowiada za powstawanie bólów i zapaleń ścięgna Achillesa, może powodować dolegliwości pseudonaczyniowe w podudziach (zimne stopy, obrzęki), skurcze łydek oraz uczucie ciężkości łydek. Wraz z opisanym więzadłem krzyżowo-guzowym, mięśniami kulszowo-goleniowymi wpływa na powstawanie bólów pięty i rozcięgna podeszwowego stopy."
            Coś mi się ewidentnie przykurczyło :o) Do ortopedy wybieram się tak czy inaczej, ale już jest dużo lepiej. Dziękuję pięknie!
        • maggianna Re: Ćwiczenia na stopy 18.06.12, 16:06
          I jeszcze jedno cwiczenie dla mnie swietne na rozciaganie - - polecala je kiedys jedna z forumek w watku dla biegajacych - robie to regularnie i dopiero z tego filmiku dowiedzialam sie to jedna z pozycji jogi.
          • teresa104 :) Robię tak, kiedy mam mdłości 18.06.12, 16:29
            i jakoś od tego przechodzi. Nie wiem, na czym to polega, ale każdy ból brzucha z niestrawności i ze skurczu przechodzi od takiego wygibasa. Może chodzi o skupienie się na wygibasie;)
            • tfu.tfu Re: :) Robię tak, kiedy mam mdłości 21.06.12, 13:44
              na początkowe stadium migreny tyż działa :-D
              wniosek: joga jest dobra na wszystko ;-)
        • grecz Re: Ćwiczenia na stopy 20.06.12, 16:32
          kis-moho napisała:

>
          > Nie wiem, jak to dokładnie opisać - trochę
          > jakbym chciała podnieść palce stóp do góry i tak mi już zostało :o) Oczywiście
          > mam tylko takie uczucie, palce są tam, gdzie powinny być. Przez to napięcie wpa
          > dłam na pomysł, że sobie te stopy wymasuję, i odkryłam, jak pioruńsko mnie bolą
          > jakieś ścięgna w środku.

A to nie jest skurcz? Miewam takie cusie i ja zawsze obstawiałam, że to własnie skurcz. Bo i rozciąganie pomagało, i tak jakoś ogólnie ;)
    • ollus Re: Ćwiczenia na stopy 20.06.12, 11:55
      1. rozwiń bandaż na ziemi, oprzyj piętę na jednym końcu i zbieraj szybko palcami resztę i tak kilka razy na każdą stopę
      2. woreczek z grochem - ktoś to jeszcze pamięta? podnoś palcami do góry, zamiast woreczka może być cokolwiek - skarpetka z "dociążnikiem", szmatka, byle dało się złapać palcami
      3. podłóż piłeczkę np. tenisową pod stopę i turlaj środkową częścią stopy szybkimi ruchami,
      4. zamiast kapci kup sobie klapki fakirki lub skórzane z wyprofilowaną podeszwą tego typu www.birkenstock.de/birkenstock/index_1280.php
      5. kup sobie wkładki przeciw płaskostopiu poprzecznemu i podłużnemu np Scholl www.sklep-med.pl/product_info.php/cPath/199_205/products_id/271?osCsid=c8a7c1abb7c3e9789e07f25420808e7d
      6. idzie lato, chodź boso, zwłaszcza jak będziesz miała okazję po piasku, żwirku, kamieniach...
      7. IDŹ DO ORTOPEDY
      :)
      • tfu.tfu punkt 7. 21.06.12, 13:46
        wart uwagi. może masz krzywy kręgosłup i źle stąpasz?
        ja właśnie przed kolejną diagnostyką mojego zwyrodnialca i rodzinny tylko pokiwał głową i wypisał skierowanie do ortopedy, phi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka