Dodaj do ulubionych

Berlin - Warszawa pociągiem? busem?

14.06.13, 10:02
Drogie Lobbystki,
jestem w kropce. Bilet z miejscowości A do Berlina kupiony, a na pociąg z Berlina do Wawy wyskakuje komunikat, że brak miejsc, choć podróż ma się odbyć w okolicach 20.08. Podróż pociągiem wydaje się najkorzystniejsza czasowo, bo trwa tylko 6h. Czy ktoś wie, czy jest szansa na kupienie tego biletu? Wiem, że powinnam uderzyć do kasy pkp, by zxapaytać, ale na razie mam tam bardzo nie po drodze. Jak wrócić z Berlina, by nie dało po kieszeni. Wiem, że jest jeszcze możliwośc podróży PoskimBusem w tej samej cenie. Liczę na Wasze pomysły. Dzieki ;-)
Obserwuj wątek
    • filoruska Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 11:04
      Z tego, co pamiętam, bilety PKP można kupować z wyprzedzeniem 60 dni, a czasami tylko 30 dni. Komunikat może być bzdurny, bo po prostu jeszcze nie można tych biletów kupić. Może dopytaj w PKP, jaki jest okres przedsprzedaży biletów na pociąg, który Cię interesuje.
    • pierwszalitera Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 11:16
      Nie rozumiem. Wchodząc na stronę deutsche bahn z łatwością znajduję bilet z Berlina do Warszawy na bezpośredni pociąg na 20.08. Wyrzuca mi nawet oszczędnościowe ceny w okolicach 29 euro. Rany, jak to tanio. Faktycznie chodzi tu o pociągi z konieczną rezerwacją. Więc może warto wykupić bilet na stronie niemieckiej DB? Tu masz na przykład pociąg odjeżdżający z Berlina o 9.37, taryfa Europa-Spezial Polen 29 euro.
      • pierwszalitera Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 11:24
        Próbowałam znaleźć jeszcze możliwość płacenia na tej stronie bez posiadania konta w Niemczech i zdaje się, że można używać paypalu (kredytówek pewnie też), ale strona DB jest jednym z bardziej skomplikowanych niemieckich sklepów online ever. ;-) Sama kupowałam tam jednak już bilety i wiem, że da się przebrnąć (i wydrukowane w domu bilety są o dziwo w pociągach ważne!), potrzeba tylko trochę cieprpliwości i nie można wymagać logiki. ;-)
        • kis-moho Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 11:31
          (i w
          > ydrukowane w domu bilety są o dziwo w pociągach ważne!)

Z tym absolutnie nie ma zadnych problemow, jedyna rzecz, o ktorej warto pamietac, to zeby podac przy kupnie ten sam sposob identyfikacji (dowod, paszport, whatever) ktory bedziemy miec ze soba. Kontrolerzy podobno bywaja w tej kwestii upierdliwi.
          • pierwszalitera Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 11:41
            kis-moho napisała:

> Z tym absolutnie nie ma zadnych problemow, jedyna rzecz, o ktorej warto pamieta
            > c, to zeby podac przy kupnie ten sam sposob identyfikacji (dowod, paszport, wha
            > tever) ktory bedziemy miec ze soba. Kontrolerzy podobno bywaja w tej kwestii up
            > ierdliwi.

No właśnie. O to mi chodziło. Trzeba się zadeklarować jak na spowiedzi. Nawet niemiecki Urząd Skarbowy nie jest taki dokładny i upierdliwy. Zanim dojedzie się do końca, to ma się wrażenie, że podpisuje się cyrograf i człowiek zaczyna się bać, czy aby nie popełnił jakiegoś błędu kończącego się natychmiastowym urwaniem głowy u kontrolera. ;-) Kupowanie biletów lotniczych u Lufthansy, czy Airberlin, jest o wiele mniej stresujące.
      • filoruska Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 13:15
        pierwszalitera napisała:

> Nie rozumiem.
        Jak zrozumiesz polskie pociągi, nawet choć z jednej ze spółek, które istnieją, to możesz być pewna, że będziesz pierwsza na świecie.
        • kis-moho Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 13:21
          filoruska napisała:

> Jak zrozumiesz polskie pociągi, nawet choć z jednej ze spółek, które istnieją,
          > to możesz być pewna, że będziesz pierwsza na świecie.

O tak. Nie zapomnę, jak kiedyś wracałam pociągiem przez Berlin kiedy DB strajkowało. Jakoś dotarłam do pierwszego przystanku po stronie polskiej (tam diabeł naprawdę mówił dobranoc) z nadzieją, że mając kupiony bilet na tą trasę ze względu na strajk pojadę każdym pociągiem, bo mojego przecież nie ma. Okazało się, że nie ma tak łatwo, bo ten pociąg, na który musiałabym czekać pół godziny jest pociągiem innej spółki, więc mojego biletu nie zaakceptuje, i muszę czekać w fantastycznym bufecie przez najbliższe pięć godzin. A potem następne pięć spędzić w pociągu.
          Nie jestem fanką DB, ale PKP ma we mnie zagorzałego wroga.
    • turzyca Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 15:18
      A tak na przyszlosc (moze komus jeszcze sie przyda), jesli chcemy podrozowac z Niemiec do ktoregos kraju osciennego, to oplaca sie kupowac bilety przez strone Deutsche Bahn, najlepiej z trzymiesiecznym (czyli maksymalnym) wyprzedzeniem. Niemcy oferuja bowiem oferte Europa Spezial, dzieki ktorej taki bilet (z praktycznie dowolna iloscia przesiadek w obrebie Niemiec) mozna kupic juz za 39€ (im pozniej tym drozej). Strona akceptuje nieniemieckie karty kredytowe, a takze - jesli bilet nie jest do samodzielnego drukowania - wysylaja bilety za granice.
      Jesli nie jestesmy pewne terminu podrozy, mozna dokupic za 5€ ubezpieczenie, dzieki ktoremu nie trzeba placic standardowych 15€ oplaty manipulacyjnej za rezygnacje.

Promocja nie dziala niestety jesli przesiadamy sie w kraju osciennym, ale moim zdaniem na trasie np. Würzburg-Torun, znacznie bardziej oplaca sie kupic niemiecki bilet Würzburg-Poznan i oddzielnie dokupic Poznan-Torun niz probowac kupic gdziekolwiek bilet na cala trase.
    • oryginalny.nick Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 18:20
      Odpowiem zbiorczo.
      Bilety kupowałam ofkors przez niemiecką stronę bahn.de i owszem wyskakuje cała masa pociągów, nawet tych, w korzystnych cenach, ale gdy przejdziemy już do czynności rezerwacyjnych, to nie jest tak różowo, bo pojawia się właśnie ów komunikat, że biletów brak. Jeszcze nie podróżowałam niemieckimi kolejami, ale jestem mocno podjarana, bo w moim przypadku jest to naprawdę optymalne rozwiązanie i jeśli się nic nie zmieni, ani ceny drastycznie nie podskoczą, to przez najbliższych kilka lat moge zwiedzać z dzieciakami EUROPĘ właśnie z deutsche bahn. Dodam, że dzieci własne/wnuki do 15 r.ż w towarzystwie przynajmniej jednego dorosłego w taryfie Europa-Spezial podróżują za darmo.
      Przejazd bedzie łączony, w drodze powrotnej przesiadamy się w Berlinie. Przy płaceniu nie trzeba mieć kredytówki, zwykła karta płatnicza też da radę. Bilet w zależności od miejsca, może być online, jeśli nie można wydrukować, jest wysłamy pocztą do PL - mój szedł dwa dni z Niemiec.
      Jeśli w PKP bilet można zakupić dopiero na 30 dni przed planowaną podróżą, to mnie to nie urządza, bo nie bedę miała jak go kupić.
      Może ktoś podróżował na tej trasie i może podpowiedzieć, co zrobić, by jednak kupić bilet, mimo, że niby nie da rady ;-)
      • kis-moho Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 18:49
        Faktycznie... Z tego co pamiętam, to jest polski pociąg, czyli db czy nie, jesteś uzależniona od polskiego rozkładu.
        Ale nie do końca to rozumiem, bo do 20.08 jest mniej niż 90 dni, a z takim wyprzedzeniem zawsze można było kupować bilety. Rzuciłam okiem na stronę pkp, ale nie byłam w stanie przebrnąć przez ten cud myśli technicznej.
        • oryginalny.nick Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 20:09
          W takim razie muszę sie rychło wybrać do okienka pkp i dopytać. Rozkład pkp nie jest taki zły, bo jak chcemy z Gdańska do Barcelony się wybrać, dostaniemy rozkład całej trasy, a w db, gdybyśmy do Barcelony z Berlina chcieli jechać, już bez kombinowania za wiele się nie dowiemy, bo do Hiszpanii połączeń specjalnych nie ma.
          • filoruska Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 22:46
            Zalogowałam się teraz na spokojnie na swoje konto w PKP IC (od jakiegoś czasu tylko tak kupuję bilety). Na trasę z Warszawy/Gdańska do Berlina można kupować bilety dzisiaj maksymalnie na 13 sierpnia. Wyprzedzenie 60 dni i to podają w FAQ. Na trasę odwrotną nie ma możliwości zakupu biletu. Podejrzewam, że w kasie będzie też 60 dni, więc jeśli wybierzesz się na dworzec, to wylicz sobie kiedy jest to 60 dni i jedź dopiero wtedy.
            Strona do zakupu biletów w PKP IC chodzi tylko w wybranych przeglądarkach. U mnie działa w IE. W innych głupieje.

Gdybyś się zdecydowała na Polski Bus, to jechałam (co prawda po Polsce, ale dokładnie linią Warszawa-Berlin) i było ok. Cena jeszcze niższa niż pociąg, ale dużo dłużej.
            • nomina Polski Bus - OT 16.06.13, 15:41
              Właśnie zobaczyłam, że bilet w Polskim Busie na ten dzień kosztuje 45 zł (10,5 euro). Niewiele mniej płaciłam za przejazd taksówką po Wrocławiu. Ciągle nie mogę dociec, jak ta firma się bilansuje przy takich cenach?
      • magdalaena1977 Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 14.06.13, 20:52
        Rozwiązanie proste a brutalne -zadzwoń do informacji międzynarodowej PKP i zapytaj się.
    • kizombalover Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 18.06.13, 09:59

Jeśli nic sensowniejszego nie znajdziesz, to rozważ opcję taką:
      -podróż z PKP do Szczecina
      -Podróż ze Szczecina do Berlina pociągiem niemieckim (najczęściej szybka przesiadka w Angermunde). W Szczecinie kupuje się bilet "Berlin-Brandenburg Ticket" lub w weekendy "Wochenende". Są to bilety kosztujące (jak ostatnio korzystałam) mniej niż 30 euro, a może z nich korzystać do 5 osób. Są też ważne na komunikację miejską w Berlinie.Jedyny kłopot jest taki, że ważne są cały dzień, tylko nie pamiętam, czy od 9 czy od 10 rano, czyli z samego rana na ten bilet nie pojedziesz. Fajne jest to, że nie jest potrzebna rezerwacja.Ludzie czasem zbierają się w grupy przy kasie :). Ponoć jednorazowe przejazdy ze Szczecina do Berlina można też kupić za 10 euro, ale nie wiem na jakich warunkach, bo nie korzystałam.
      • kizombalover Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 18.06.13, 10:11
        Aha, teraz dopiero doczytałam :)
        Oczywiście te same bilety można nabyć w Berlinie na podróż do Szczecina.
      • pierwszalitera Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 18.06.13, 10:46
        kizombalover napisała:

W Szczecinie kupuje się bilet "Berlin-Brandenburg Ticket" l
        > ub w weekendy "Wochenende".

Schönes-Wochenende-Ticket jest ważny jeden dzień weekendu (sobota, albo niedziela) od godziny 0 (czyli północ) do 3 nad ranem następnego dnia. Czyli przykładowo: od północy piątek/sobota do trzeciej rano w niedzielę. Taki bilet kosztuje 42 euro i jeste ważny we wszystkich środkach komunikacji w regionie Berlin-Brandenburg (VBB) , czyli także na trasie Berlin -Szczecin, oraz w tramwajach i autobusach w Szczecinie. Z jednego biletu może skorzystać grupa do pięciu osób (niezależenie od wieku), albo jedna osoba dorosła z nieograniczoną liczbą dzieci do 14 lat.

Brandenburg-Berlin-Ticket można kupić na komunkację od poniedziałku do piątku i jest ważny jeden dzień od 9 rano do 3 w nocy następnego dnia. Wszystko inne jak wyżej, cena 29 euro.
        Istnieje jeszcze Brandenburg-Berlin-Ticket Nacht ważny w dniach poniedziałek -sobota wieczorami i nocą, czyli do 16 do 6 rano następnego dnia. Na tych samych warunkach jak te wyżej. Kosztuje tylko 22 euro.

Wszystkie bilety można kupić w automatach.
        • pierwszalitera Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 18.06.13, 10:53
          Jedynym problem jest, że te bilety są ważne tylko na pociągi typu IRE, RE, RB, S, czyli kolej regionalną zwykłą i ekspresową. Nie na pociągi typu IC, EC, ICE, czyli pociągi dalekobieżne z przyśpieszoną prędkością.
          • kis-moho Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 18.06.13, 10:56
            pierwszalitera napisała:

> Jedynym problem jest, że te bilety są ważne tylko na pociągi typu IRE, RE, RB,
            > S, czyli kolej regionalną zwykłą i ekspresową. Nie na pociągi typu IC, EC, ICE
            > , czyli pociągi dalekobieżne z przyśpieszoną prędkością.

Jednym slowem, mozna spedzic upojny dzien w pociagach leniwie toczacych sie po torach. Szczerze mowiac, nie polecalabym na dalekie podroze, te bilety sprawdzaja sie raczej na wycieczki po okolicy w wiekszej grupie. Nie wiem, czy jechalabym z Berlina do Szczecina regionalnym pociagiem po to, zeby sie potem przesiasc jeszcze w pociag do Warszawy...
    • oryginalny.nick Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 23.06.13, 12:43
      Powrót z Berlina będzie jednak PolskimBusem. W porównaniu do pociągu i dłuższy, i droższy w moim przypadku. Dzięki za pomoc dziweczyny! ;-)
      • turzyca Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 23.06.13, 23:11
        A ja sie wlasnie dowiedzialam, dlaczego nie moglas zarezerwowac biletow... bo system rezerwacji miejscowek dziala z wyprzedzeniem zaledwie 8 tygodni. Teraz na ten pociag da sie juz kupic bilety.
        • oryginalny.nick Re: Berlin - Warszawa pociągiem? busem? 24.06.13, 11:50
          no to pięknie ;(
          faktycznie masz rację Turzyco! dzięki za info!
          czyli czeka mnie zwrot biletów w PB i kupowanie nowych w db,
          dzięki raz jeszcze ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka