Dodaj do ulubionych

aparat CPAP, bezdech

13.11.13, 17:41
Witajcie,

Przychodzę z krótkim pytaniem.
Czy któraś miała doświadczenie z aparatami CPAP służącymi do leczenia bezdechu? Który wybrac lub na co zwrocic uwagę przy zakupie?

Ceny jak zwykle sporo się wahają. Zazwyczaj w okolicach 2-3tyś zł, ale są tez takie za 6tyś więc mam zagwozdkę :/
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: aparat CPAP, bezdech 14.11.13, 13:53
      Mój ojciec ma taki z tych droższych.
      I nie używa, bo nie jest w stanie z tym zasnąć.
    • kryklu Re: aparat CPAP, bezdech 14.11.13, 14:46
      Mój daleki znajomy ma takie ustrojstwo, bardzo sobie chwali. Poprawiło mu znacznie jakość życia i na pewno wpływa na jego długość. Nie wiem jaki to aparat.
      On mieszka w Holandii, urządzenie Dostał bezpłatnie (!!!) w ramach podstawowego ubezpieczenia zdrowotnego. Po dokładnej diagnostyce wyregulowano w szpitalu urządzenie dopasowując do jego potrzeb. Teraz regularnie jest to weryfikowane w tym szpitalu.
      Może warto omówić temat z lekarzem znającym się na rzeczy?
      • patymka Re: aparat CPAP, bezdech 15.11.13, 13:57
        Właśnie się tego boje, że mama nie będzie używać "bo nie wygodne" wiec może zamiast kupowac za 2500 (który miałby leżec) warto doplacić do jakiegos lepszego i wygodnego za 5000...
        Tylko, że nie wiem czy taki aparat może w ogole być wygodny ani nie znam nikogo kto miał z tym do czynienia, stad moje konsultacje tu.
        Lekarza mama niestety nie podpytała, a po podbiciu wniosku przez NFZ (dopłata 1470zł) mamy 10 dni (teraz już 5) na zakup urządzenia.
    • aagalit67 Re: aparat CPAP, bezdech 29.06.16, 18:37
      Nie przepłacaj. Zwróć uwagę czy CPAP posiada nawilżacz powietrza oraz na osobę, która profesjonalnie pomoże Ci dobrać maskę.
      Nie sugeruj się podpowiedzią lekarza. To jest bardzo skorumpowany rynek. Lepiej poszukaj sama w Internecie. Nie kupuj najdroższych marek :-) muszą się kasą podzielić z całym łańcuchem :-).
      Polegaj na sobie. Podzwon do różnych firm, które sprzedają CPAP-y. Na prawdę są suuuper urządzenia w bardzo rozsądnych cenach. Ja mam taki aparat już od 3 lat. Nie posłuchałam co mam kupić. Zapłaciłam o 40% mniej i działa wspaniale. Muszę Ci powiedzieć, że gdy nauczysz się spać w tym urządzeniu, to nie będziesz chciała z niego zrezygnować. Czuje się ogromną różnicę.
      powodzenia!!!
      • mikor81 Re: aparat CPAP, bezdech 26.10.16, 14:27
        podasz firmę gdzie kupowałaś?
    • mwl2000 Re: aparat CPAP, bezdech 05.07.16, 11:13
      Co do diagnozy to udaj się do lekarza. . Jeżeli lekarz potwierdzi że masz prawdopodobieństwo występowania bezdechu sennego to albo położy Cię na oddział w celu dalszej diagnostyki albo zaleci ci wypożyczenie Auto CPAP-u (APAP), z zapisem danych w którym pośpisz kilka nocy i na podstawie odczytu z niego lekarz będzie miał informacje czy rzeczywiście masz bezdech, ile razy, jak silnego ciśnienia potrzebujesz w urządzeniu. Aparaty typu APAP samodzielnie regulują ciśnienie tak aby było ono optymalne do chwilowego zapotrzebowania, w aparatach CPAP ciśnienie jest stałe i czy potrzebujesz czy nie jest podawane z takim samym ciśnieniem. Ważny jest też prawidłowy dobór maski (typ i rozmiar) inaczej ciśnienie będzie uciekać bokiem i zamiast wspomagania oddechu masz przeciąg na twarzy. Bezdech nie jest leczony aparatem tylko zapobiega się jego występowaniu. Bezdech może być przyczyną śmierci więc żartów nie ma. Jeżeli lekarz widzi taką potrzebę może wypisać refundację (w tej chwili coś ok 2000zł). Jeżeli potrzebujesz na początku wypożyczyć aparat to proponuję typu APAP na www.rehafund.pl/pl/tlenoterapia-sipap-bezdech/apap-ich-auto zresztą do zakupu też. Dobrze żeby miał zapis danych, które będą informacją dla lekarza co się z toba dzieje w czasie snu. Dobrze żeby aparat miał też nawilżacz (nie budzisz się z wyschniętymi ustami.) Podstawa to prawidłowa diagnostyka. Nie zawsze chrapanie = bezdech ale nie wolno tego ignorować bo może się skończyć źle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka