Dodaj do ulubionych

LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna?

07.12.13, 19:48
Czy istnieje porządna przyprawa do piernika, już przygotowana, którą można kupić w zwykłym sklepie?
Wiem, że ze świeżo zrobioną nic się nie może równać, ale czy jest coś pomiędzy świeżo zmieloną przyprawą, a tymi żałosnymi ofertami, gdzie w skład "przyprawy" dodają mąkę, cukier, kakao czy glukozę, a brakuje połowy przypraw?
Obserwuj wątek
    • ochanomizu Re: LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna? 07.12.13, 20:22
      Przyprawa Kotanyi
      https://pl.kotanyi.com/typo3temp/pics/f252f4181a.jpg
      jeszcze w zeszłym roku była bez mąki i cukru, chyba jej jeszcze nie zoptymalizowali.
      • zireael00 Kotanyi 07.12.13, 21:59
        Z popularnych marek ta ma najlepszy skład, ale ma duużo anyżu. Nie wszyscy lubią. Może poszukaj w sklepach ze zdrową żywnością albo delikatesach? : o
    • paskudek1 Re: LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna? 07.12.13, 21:37
      ja używam czegoś takiego https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS1pRyTgjWfSA_Nu7vn_V8B2esLanZEGCCsQ7AchldPYeh1TZ1O
      i do pierniczków i do np. jogurtu czy jogurtu z musli jako dodatek.
      • zireael00 Dr. Oetker jest z cukrem! 07.12.13, 21:57
        Przyprawa nie jest zła, bardzo ładnie pachnie i w sumie ją nawet lubię, ale mniej więcej połowę składu stanowi cukier.
    • szarsz Re: LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna? 07.12.13, 22:21
      Ja kupowałam Kamis, jeszcze w zeszłym roku był porządną mieszanką korzeni, bardzo smaczną, dość mocno pikantną (sporo pieprzu w składzie)
      • kocio-kocio Re: LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna? 08.12.13, 11:30
        Kamis ma w składzie cukier albo mąkę. Nie pamiętam.
        U mnie też w tym roku wygrała kotanyi.
        • szarsz Re: LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna? 08.12.13, 19:42
          Masz rację, teraz poszukałam. Gugiel twierdzi, że jest cukier :( Nie wiem, czy ja go przegapiłam, zapomniałam, czy zwyczajnie go nie było kiedyś.

Skład: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.

Natomiast reszta składu moim zdaniem jest świetną bazą pod własną przyprawę piernikową: Przewaga cynamonu, potem sporo imbiru, równe części goździków, gałki, kardamonu, ziela angielskiego i odrobina czarnego pieprzu. Taką ostatnio robię i taką lubię najbardziej.
    • anulla1974 Re: LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna? 08.12.13, 09:37
      Ja używam Podlaskiej przyprawy do pierników i innych ciast
      Skład: imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórka pomarańczy. Mozna kupić w sklepach zielarskich i przez ich stronę
      • anka_z_lasu Re: LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna? 08.12.13, 19:18
        Niektóre przyprawy tego producenta widywałam też w niektórych Rossmannach.
        • dorota2424 Re: LWW - przyprawa do piernika-dobra i kupna? 08.12.13, 21:11
          zpiekarnika.blogspot.ie/2011/12/gotowe-przyprawy-do-piernikow-przeglad.html tu jest pare opinii na temat przypraw dostępnych na rynku, autorka podaje też gdzieś na stronie przepis na domową wersję, gdybyś się zdecydowała.
    • maith Wielkie dzięki dziewczyny :) n/t 09.12.13, 01:03

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka