neiti89
30.07.14, 18:41
Przejrzałam forum pod kątem soczewek kontaktowych, znalazłam wątek sprzed zaledwie 5 lat, więc stwierdziłam, że założę świeższy ;)
Obecnie noszę okulary. Nie jakoś non stop (wada to około -1, -1,25 w obu oczach), w zasadzie jedynie do prowadzenia auta, kina, w trakcie studiów na wykłady i w innych sytuacjach, w których trzeba widzieć dalej (tak, krótkowzroczność mnie dopadła ;). Niestety w moich ulubionych okularach coś pękło, zabierałam się więc za wizytę u okulisty, a następnie optyka, żeby sprawić sobie nową parę, lecz do głowy wtargnęła mi myśl o soczewkach. Mam jednak szereg obaw z nimi związanych, więc jeżeli któraś z Was nosiła i jest w stanie potwierdzić/rozwiać moje wątpliwości będę wdzięczna :)
Więc tak:
Czy soczewki nie są jakieś kosmicznie drogie? Para okularów niekoniecznie-z-najnowszej kolekcji + szkła to nie będzie więcej niż 500zł. I będę je nosić pewnie z 5-10 lat, chyba że sama zauważę, że wada mi się przesunęła. Czy soczewki mogą w ogóle konkurować pod tym względem z okularami? Czy warto w nie inwestować?
Czy mając soczewki i chcąc czytać muszę je zdejmować? Teraz po prostu zdejmuję okulary (jeżeli rzecz jasna mam je na nosie) i czytam. Nie wiem, czy czytanie w okularach/soczewkach na dal jest zdrowe, a wyjmowanie za każdym razem, gdy sięgam po krzyżówkę/książkę/telefon w celach rozrywkowych wydaje mi się mało praktyczne.
Czy często zdarza się, że soczewka sama wypada z oka na jakąś wycieczkę krajoznawczą? Amerykańskie filmy i seriale (tak, wiem, wiarygodne że hu hu :P) pokazują, że w zasadzie nie ma wyjścia, żeby komuś soczewka nie wypadła, co powoduje rzecz jasne nerwowe jej poszukiwanie i poznawanie w międzyczasie atrakcyjnych osobników płci przeciwnej. Pomijam płeć przeciwną, ale czy to w ogóle się zdarza? Jest uciążliwe?
Jakie soczewki są lepsze? Takie krótkoterminowe (dniówki, tygodniówki) czy na dłuższy okres czasu? Jaki w ogóle jest najdłuższy czas, przez jaki można nosić jedną parę soczewek?
Czy jesteście w stanie polecić jakąś firmę?
Słyszałam też, że soczewki słabo się sprawdzają w pomieszczeniach z klimatyzacją. Ba! Że w ciąży mogą przeszkadzać, bo się skład łez zmienia i to ma wpływ.
Będę wdzięczna za cokolwiek, choćby odesłanie do innego wątku, którego nie znalazłam, a zawiera odpowiedzi na moje pytania ;)