Dodaj do ulubionych

Typy urody wg Kibbe

29.03.15, 17:50
Słyszałyście kiedyś o podziale typów urody według Davida Kibbe? Spędziłam ostatnie dwa dni na przeglądaniu kolaży na pintreście i analizując własne szczegóły anatomiczne. Nie ma to jak kilka dni chorobowego ;)

Tutaj opis po polsku, a tutaj trochę bardziej szczegółowy po angielsku.

Znacie, zgadzacie się, stosujecie? Musze przyznać, że widzę w tym nawet jakąś logikę, ale oczywiście zdiagnozować się nie umiem.
Obserwuj wątek
    • mniickhiateal Re: Typy urody wg Kibbe 29.03.15, 20:08
      Nie słyszałam, ale na angielskiej stronie byłam wstanie się bez problemu trafnie zdiagnozować. Tylko trochę nie wiem, po co to komu?
    • martvica argh 29.03.15, 20:42
      W życiu nie byłam w stanie obiektywnie ocenić nawet kształtu mojej twarzy, nie mówiąc o drobności dłoni i szerokości talii oraz różnych innych kształtów i elementów :)
      Ba, nawet z kolorami mam problem - niby jakaś odmiana Lata by pewnie pasowała, ale dlaczego nie wyglądam źle w rudości?
    • yaga7 Re: Typy urody wg Kibbe 29.03.15, 22:06
      Nie znamy, nie wiem, czy się zgadzamy, na pewno nie stosujemy :)

Nie potrafię się w ten sposób obiektywnie ocenić, natomiast chętnie dowiedziałabym się, jak ktoś inny mnie postrzega. Aczkolwiek nie miałoby to raczej przełożenia na mój style czy insze rzeczy, po prostu chciałabym wiedzieć dla samej wiedzy i ciekawości.
    • kis-moho Re: Typy urody wg Kibbe 30.03.15, 14:59
      O rany, nie. Kiedyś zastanawiałam się długo i namiętnie czy jestem wazą czy innym grzybkiem, potem jakim mam niby być latem, aż w końcu doszłam do wniosku że ten czas można poświęcić na bardziej przyjemne rzeczy. Dla mnie wiele z tych klasyfikacji nie wynika, i tak noszę to, co lubię, i to, w czym się sobie podobam.
    • mefistofelia Re: Typy urody wg Kibbe 30.03.15, 17:50
      O nie ;) kolejna typologia. Mam do nich słabość, po prostu MUSZĘ się określić jak na jakąś natrafię. Na szczęście moja sylwetka jest bardzo łatwa do sklasyfikowania (z typem kolorystycznym jest więcej problemów). Wg Trinny i Susannah jestem rożkiem, co u Kibbe'a odpowiada typowi Dramatic.
      Porady, które znalazłam do tego typu są na pewno ciekawe ( np. tu [eng] colorconnection.yuku.com/topic/1186/DRAMATIC) , choćby dlatego, że dotyczą nie tylko krojów ale też materiałów. Podoba mi się też, że Kibbe nie zależy na siłę na podkreśleniu cech kobiecych tego dość męskiego typu. Zaleca wręcz podkreślanie szerokich ramion i odradza kroje poszerzające optycznie wąskie biodra. To zupełnie inne podejście niż T&S, które starają się wszystkie typy budowy wizualnie zbliżyć do jednego wzorca - klepsydry.
      • sbarazzina Re: Typy urody wg Kibbe 03.04.15, 19:20
        mefistofelia napisała:

> O nie ;) kolejna typologia. Mam do nich słabość, po prostu MUSZĘ się określić j
        > ak na jakąś natrafię. Na szczęście moja sylwetka jest bardzo łatwa do sklasyfik
        > owania (z typem kolorystycznym jest więcej problemów). Wg Trinny i Susannah jes
        > tem rożkiem, co u Kibbe'a odpowiada typowi Dramatic.
        > Porady, które znalazłam do tego typu są na pewno ciekawe ( np. tu [eng] rel="nofollow">colorconnection.yuku.com/topic/1186/DRAMATIC) , choćby dlatego, że dotyczą nie tylko krojów ale też materiałów.
        Podoba mi się też, że Kibbe nie zależy na siłę na podkreśleniu cech kobiecych tego dość męskiego typu. Zaleca wręcz podkreślanie
        szerokich ramion i odradza kroje poszerzające optycznie wąskie biodra. To zupełnie inne podejście niż T&S, które starają się
        wszystkie typy budowy wizualnie zbliżyć do jednego wzorca - klepsydry.

No właśnie ja też mam słabość do typologi :)
        Nie jestem pewna czy typy Kibbe maja przełożenie na 12 sylwetek T&S, w końcu Kibbe bierze pod uwagę nie tylko proporcje, ale też umięśnienie/miękkość ciała, długość kończyn i cechy charakterystyczne twarzy.
        I tez podoba mi się podkreślanie indywidualnych cech zamiast robienia ze wszystkich klepsydr.
    • smallfemme Re: Typy urody wg Kibbe 31.03.15, 09:32
      Nie słyszałam, próbowałam się przetestować i wyszło, że jestem niska i chuda ;) (174 cm wzrostu i 65H) ;) Nie umiem się wpasować w żaden z typów, więc trudno mi coś powiedzieć, a porady wydają się być całkiem sensowne :(
    • indigo-rose Re: Typy urody wg Kibbe 31.03.15, 14:35
      U mnie wychodzi natural/soft natural. Ze zdjęć nawet pasuje. Porad i tak nie czytam, po prostu lubię rozwiązywać quizy i testy :D
    • helenka333 Re: Typy urody wg Kibbe 01.04.15, 11:08
      Chyba pod nic nie pasuje, bo według testu mam 5 odpowiedzi a, 7 odpowiedzi d i 3 odpowiedzi c.
      • mefistofelia Re: Typy urody wg Kibbe 01.04.15, 12:56
        helenka333 - a nie theatrical romantic?
        " Dominują odpowiedzi e i/lub d i łączą się one z kilkoma odpowiedziami a"
        jakby nie patrzeć d dominują i kilka a masz :)
      • getthelook.pl Re: Typy urody wg Kibbe 01.04.15, 13:11
        Najbardziej prawdopodobna odpowiedź to Theatrical Romantic.
        • helenka333 Re: Typy urody wg Kibbe 01.04.15, 19:07
          Dzięki dziewczyny, ja wciąży, a w ciąży chyba się głupieje ;)
    • teresa104 Wygląda to na bzdurę:) 01.04.15, 16:22
      I to bez zastosowania. Żebym nie wyszła na niemiłą, o co łatwo przez Internet, dodam, że się zgadzam oraz dopiszę uśmiechniętą buźkę w tytule repliki.

Ale test zrobiłam, 6 x a, 6 x c, 2 x d, 1 x b. Wychodzi mi, bez testów też, że jestem po prostu cudna jak gwiazda na niebie.

Ten Kibbe to ktoś ważny?
      • kis-moho Re: Wygląda to na bzdurę:) 01.04.15, 16:33
        Wychodzi mi, bez testów też, że
        > jestem po prostu cudna jak gwiazda na niebie.

Tak sobie też pomyślałam. Podobno jestem w tym samym typie co Jackie Kennedy (bo test sobie oczywiście zrobiłam), samoocena od razu skoczyła mi do góry :o) Te testy nie powinny się nazywać "jakim typem jesteś", tylko "jakim typem wydaje Ci się, że jesteś".
        Ale, żeby nie być tak bardzo krytyczną, pinterest wypluł mi jako polecane buty dokładnie te, w których przechodziłam całą zimę (no dobra, nie tej samej firmy, tylko ecco kopię butów MK). Coś może jednak w tym jest :o)
        • yaga7 Re: Wygląda to na bzdurę:) 01.04.15, 16:44
          Hmm, to może dlatego mi nic nie wychodzi? Bo nie wiem, co mi się wydaje i dlatego mam problemy z udzielaniem odpowiedzi. Nie mam pojęcia, jakie mam dłonie na ten przykład. Albo ręce. Albo żuchwę. Albo policzki.
        • teresa104 To buty aż dobiera?! 01.04.15, 18:18
          Brzydkich kobiet tu nie dali, do kogokolwiek się przyrównać - radość.

Zimę przechodziłam w niby glanach przemiennie z walonkami. Turbuję się teraz, czy właściwie.
          • kis-moho Re: To buty aż dobiera?! 01.04.15, 19:14
            Pinterest prawdę Ci powie:
            link
            • teresa104 Czyli zima zmarnowana. 01.04.15, 19:49
              Może wiosną się jakoś na urodę wydobędę, na prostą wyjdę z tym dramatyzmem.
          • mefistofelia Re: To buty aż dobiera?! 01.04.15, 20:23
            Niełatwo o naprawdę brzydkie rozpoznawalne, bo takie rzadko robią karierę w szołbiznesie, więc i fotek w necie mniej. Proponuję więc stworzyć bank zdjęć brzydkich ludzi oraz test na typ szpetoty. Nie ma co się w życiu fałszywie radować.
            • teresa104 Radość dla każdego 02.04.15, 08:14
              Nie da się pominąć tego, że podczas gdy chude i najlepiej młode laski mierzą sobie tutaj nosy i lustrują żuchwy, większość kobiet może zasiąść przed szafą i załkać, tudzież popaść w stan "i tak nic na mnie nie ma".
    • onion68 Re: Typy urody wg Kibbe 02.04.15, 20:00
      Z ankiety wychodzi mi soft classic, ale poza twarzą raczej nie pasuję. Jak tak czytam opisy, to z sylwetki jestem gamine z doczepionym biustem ;)
      Wydaje mi się, że pokazywanie celebrytek jako ilustracji nie ma służyć pompowaniu naszego ego, tylko no, ilustracji ;)
      Też mi się podoba odejście od tendencji robienia wszystkich na klepsydrę.
    • ananke666 Re: Typy urody wg Kibbe 02.04.15, 22:49
      Do dupy to jakieś, za przeproszeniem, za każdym razem wychodzi mi co innego... co to są proste biodra, do cholery... i dlaczego nie można mieć ramion jednocześnie proporcjonalnych i spadzistych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka