Dodaj do ulubionych

[LWW] Orbitrek i drętwienie stóp

13.04.15, 12:05
No właśnie.
Robię od niedawna 40, wcześniej 30 minut, gdzieś od 10-15 minuty cierpną mi stopy tzn. głównie palce i tak już zostaje do końca. Próbuję podnosić stopy, ruszać palcami, ale to nic nie daje.
Myślałam, że to kwestia butów, ale próbowałam ostatnio ćwiczyć w luźnych sandałach i było dokładnie tak samo.
Problem jest praktycznie od zawsze. Kiedy biegałam było tak samo.
Nie mam poza tym innych problemów, nie kręcę jakoś ekstremalnie, zero bóli czy zakwasów.
Wiem, że teoretycznie zrobienie przerwy by pomogło, ale ja strasznie nie lubię wybijania z rytmu, właśnie gdzieś po tej piętnastej minucie się wyłączam i wpadam w trans...
Macie jakieś sposoby?
Zastanawiam się też, czy takie odrętwienie to tylko dyskomfort, czy może mieć jakieś negatywne skutki?
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: [LWW] Orbitrek i drętwienie stóp 13.04.15, 12:08
      Nie wyobrażam sobie kontynuowania ćwiczeń przy drętwiejących stopach (czy innych częściach ciała). Znalazłabym inną aktywność, zwłaszcza jeżeli problem nie przechodzi przy zmianie butów, czy ruszaniu palcami.

• mistmist Re: [LWW] Orbitrek i drętwienie stóp 19.04.15, 14:48
      Miałam to samo. W jednych butach sportowych, drugich, trzecich, tenisówkach, kapciach, klapkach, boso. Uparłam się i spróbowałam jeszcze jedne buty sportowe, które były niewygodne w chodzeniu, ale okazały się idealne na orbitreka. Jakiś no-name, mają bardzo szeroką, grubą podstawę i są trochę luźniejsze (można powiedzieć, że nie trzymają zbyt dobrze stopy). Zero drętwienia, a byłam bliska poddania się i oddania orbitreka. U mnie to była tylko kwestia butów.
    • kasica_k Re: [LWW] Orbitrek i drętwienie stóp 20.04.15, 17:26
      Miałam dokładnie to samo. Minęło z czasem, ale nie wiem, czy dzięki wyćwiczeniu, czy zapisaniu się na rehabilitację, gdzie mam dużo rozciągania. Mnie dręczył ponadto ból w okolicach krzyżowych, który pojawiał się dokładnie w 15 minucie kręcenia na orbim i był bardzo uciążliwy, i to też przeszło.
    • zarin Re: [LWW] Orbitrek i drętwienie stóp 27.04.15, 11:58
      Mam tak na tyle długo, że obawiam się, że problem nie zniknie z czasem.
      Niby mam kiepskie buty, ale testowałam luźne sandały w wersji ze skarpetką (proszę bez komentarza ;)) i bez, zero poprawy.
      Próbowałam ostatnio robić przerwy, i wygląda to tak: przerywam na chwilę np. po 15 minucie i teoretycznie zdrętwienie szybko przechodzi, tylko że na krótko, po kilku minutach jest znowu i tak w kółko.
      Myślę o interwałach, bo tak na logikę przyczyną jest jednostajny, monotonny ruch (ale taki niestety lubię najbardziej).
      Zmieniać nie chcę, bo nie bardzo mam na co, ten orbitrek mi najbardziej pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka