Dodaj do ulubionych

Dolny Śląsk

08.11.15, 18:54
Wstępnie planuję wyjazd, mam parę miejsc, które chcemy zobaczyć, ale chętnie dowiem się, co jeszcze. Interesuje nas, tym razem, zwiedzanie, zamki, muzea, jeżeli coś górsko-przyrodniczego, to raczej nie wycieczka całodzienna i raczej spacer albo wyjazd kolejką (?).
Na razie lista wygląda tak (jak coś jest wartego zobaczenia wokół tych miejsc, dajcie znać).

- zamek Czocha
- browar w Lwówku Śląskim? Tylko tu ponoć problemy ze zwiedzaniem indywidualnym
- Jelenia Góra - połazić po mieście, nigdy nie byłam
- Karpacz i świątynia Wang, czy tam jest coś jeszcze, czy raczej to jest bardziej na zasadzie jechać, cyknąć fotę, jechać dalej?
- Wałbrzych - miasto + Muzeum Techniki; w Książu byliśmy, więc odpada
- Walim i Osówka
- Kudowa ??
- Kłodzko i trasa podziemna?

Coś jeszcze gdzieś polecacie? :)
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: Dolny Śląsk 08.11.15, 20:48
      Wg mnie na Wałbrzych jako taki szkoda czasu. Za to fajne miasto jako baza wypadowa (i mój ulubiony, wygodny hotel, w razie potrzeby podam namiar).

Do Walimia i Osówki dokładam Włodarza - to trzecia udostępniona do zwiedzania część kompleksu, najmniej skomercjalizowana (i chyba moja ulubiona), w programie przejazd łodzią w podziemiach.

W Kudowie koniecznie zobaczcie kaplicę czaszek. Ja się jeszcze poszwendałam po cmentarzu przy kaplicy, mnóstwo niemieckich grobów opisanych gotykiem, uwielbiam stare cmentarze.

Może kopalnia w Złotym Stoku? Plus kopalnia uranu w Kletnie? Ludwikówka? Zależy, co lubicie oglądać.

W Kłodzku byłam na zwiedzaniu twierdzy (nie na trasie podziemnej), nudy straszliwe i szkoda czasu.

Latem poleciłabym Ci jeszcze spacer po Błędnych Skałach. Można wjechać samochodem na parking na górze.
      • yaga7 Re: Dolny Śląsk 08.11.15, 21:35
        kaga9 napisała:

> Wg mnie na Wałbrzych jako taki szkoda czasu. Za to fajne miasto jako baza wypad
        > owa (i mój ulubiony, wygodny hotel, w razie potrzeby podam namiar).

A to nie lepiej na bazę wypadową coś poza miastem? Wiesz, las, cisza, spokój ;)

> Do Walimia i Osówki dokładam Włodarza - to trzecia udostępniona do zwiedzania c
        > zęść kompleksu, najmniej skomercjalizowana (i chyba moja ulubiona), w programie
        > przejazd łodzią w podziemiach.

Dzięki, dopisuję.

> W Kudowie koniecznie zobaczcie kaplicę czaszek. Ja się jeszcze poszwendałam po
        > cmentarzu przy kaplicy, mnóstwo niemieckich grobów opisanych gotykiem, uwielbia
        > m stare cmentarze.

Co do kaplicy czaszek, to byliśmy w Kutnej Horze, gdzie tych czaszek jest znacznie, znacznie więcej i ponoć, jak ktoś już był w Czechach, to Kudowa nie zachwyca.
        Ale cmentarz brzmi dobrze, też lubię cmentarze, więc jak masz coś jeszcze w klimatach cmentarzy, to ja chętnie :)

> Może kopalnia w Złotym Stoku? Plus kopalnia uranu w Kletnie? Ludwikówka? Zależy
        > , co lubicie oglądać.

Takie rzeczy brzmią dobrze, więc sobie poczytam. A wszędzie tam, gdzie wymieniłaś, warto?

> W Kłodzku byłam na zwiedzaniu twierdzy (nie na trasie podziemnej), nudy straszl
        > iwe i szkoda czasu.

Ja tak własnie myslałam o tej podziemnej trasie, czytałam, że ponoć ciekawa.

> Latem poleciłabym Ci jeszcze spacer po Błędnych Skałach. Można wjechać samochod
        > em na parking na górze.

Będziemy wiosną :)
        A gdzie te Błędne Skały?
        • kaga9 Re: Dolny Śląsk 08.11.15, 22:29
          yaga7 napisała:
          > A to nie lepiej na bazę wypadową coś poza miastem? Wiesz, las, cisza, spokój ;)

Może i lepiej, ale wałbrzyskie warunki hotelowe znamy i bardzo nam odpowiadają:) Nie, siedzenie w lesie i takie klimaty to ja niekoniecznie chyba jednak.

A potem trochę pochrzaniłam. Nie Ludwikówka, tylko Ludwikowice
          muzeummolke.pl/
          i powinnam to dopisać przy obiektach Riese. Jeszcze nie byłam, ale jeśli wciągnie Cię (Was) ten kawałek historii, to myślę, że jeszcze tam wrócicie - my na pewno, mnóstwo znaków zapytania, terra incognita, tyyyle do odkrycia w tej sprawie...

Co do tego, czy warto - ja lubię czołganie się po kopalniach i jaskiniach, więc wiesz, nie będę obiektywna.

A Błędne Skały (i Szczeliniec!) to Góry Stołowe, tuż przy granicy z Czechami, niedaleko Kudowy. Miejscami tak ciasno, że niżej podpisana się zaklinowała z powodu obfitego obwodu ciała u góry:P

• yaga7 Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 06:35
            Oo, to to Muzeum na pewno dopisuję do listy :)

> Co do tego, czy warto - ja lubię czołganie się po kopalniach i jaskiniach, więc
            > wiesz, nie będę obiektywna.

Ale czołganie fizyczne?
            Bo chodzić po kopalniach i jaskiniach to spoko, ale fizycznie czołgać się to nie lubię, a wiem, że i takie trasy bywają, stąd moje pytanie.

> A Błędne Skały (i Szczeliniec!) to Góry Stołowe, tuż przy granicy z Czechami, n
            > iedaleko Kudowy. Miejscami tak ciasno, że niżej podpisana się zaklinowała z pow
            > odu obfitego obwodu ciała u góry:P

To chyba odpada, bo ja się zaklinuję na pewno, Luby pewnie też ;)
            • kaga9 Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 08:45
              Nieee, oczywiście normalne chodzenie, nikt turystów nie będzie ciągnął korpusem po błocie;-)

A w Błędnych zaklinowanie się było chwilowe, nie chciałam Cię wystraszyc, na pewno się zmieścicie, a warto:-)
            • kaga9 I jeszcze jedno 09.11.15, 09:09
              Z historią Riese powiązane są losy więźniów Gross - Rosen. Też warto odwiedzić. W obozie koniecznie zobaczcie kamieniolomy.
        • fanaberia.fanaberia Re: Dolny Śląsk 08.11.15, 22:57
          yaga7 napisała:

> kaga9 napisała:

> > Może kopalnia w Złotym Stoku? Plus kopalnia uranu w Kletnie? Ludwikówka?
          > Zależy
          > > , co lubicie oglądać.
          >
          > Takie rzeczy brzmią dobrze, więc sobie poczytam. A wszędzie tam, gdzie wymienił
          > aś, warto?

W Kletnie jest jeszcze Jaskinia Niedźwiedzia, a tuż obok, w Starej Morawie, warto obejrzeć Wapiennik i otoczenie. U państwa Rybczyńskich można też przenocować w nietypowych kwaterach (informacje na stronie Wapiennika w zakładce o wakacjach).
          W pobliżu masz również Wodospad Wilczki w Międzygórzu. Moim zdaniem ładniejszy od Kamieńczyka w Szklarskiej Porębie.
          • kaga9 Re: Dolny Śląsk 08.11.15, 23:41
            O, właśnie, Wilczki. Też byłam:)
          • yaga7 Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 06:37
            Dzięki za kolejne namiary, notuję, będę przeglądać :)
    • yaal Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 03:05
      Jeszcze nie było:
      Muzeum Kolejnictwa w Jaworzynie Śląskiej (a przy okazji Świdnica - Kościół Pokoju itp)
      Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju
      Muzeum Ceramiki w Bolesławcu
      Huta Szkła Kryształowego Julia w Piechowicach
      Twierdza Srebrna Góra
      Zamek Bolków
      Park Miniatur w Kowarach

W Karpaczu jest np. Muzeum Zabawek.
      Przy okazji Książa byliście w Palmiarni też, czy tylko zamek zwiedzaliście?
      W Mosznej byliście? To już Opolszczyzna, ale warto (:
      • yaga7 Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 06:39
        Dzięki za kolejne namiary :)

W Bolkowie byliśmy, miniatury to chyba nie my, zabawki raczej tez nie, ale o tych muzeach poczytam :)

Już nie pamiętam, czy byliśmy w Palmiarni, dawno to było, z drugiej strony ładnie tam było, może trzeba by wrócić, hmmm.

W Mosznej nie byliśmy, tak też myślałam, żeby jechać, muszę sprawdzić, czy ewentualnie dałoby się po prostu w drodze powrotnej zahaczyć, bo nie wiem, ile tam zwiedzania.
        • yaal Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 17:36
          Palmiarnia o tej porze roku będzie przyjemna, żeby się dogrzać (:

Co do Mosznej, zależy ile chcecie zobaczyć (i jaka będzie pogoda). Podstawowa wycieczka z przewodnikiem po samym zamku trwa bodajże jakąś godzinę, plus można osobną wycieczkę na wieże, no i park wokół zamku jest przyjemny do podreptania (a teraz jest za darmo wstęp).
          www.moszna-zamek.pl/index.php/zwiedzanie/informacje
          • yaga7 Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 21:53
            Jeżeli będziemy jechać, to na wiosnę, nie teraz :)
            • yaal Re: Dolny Śląsk 10.11.15, 01:42
              Bdb, na wiosnę będą rododendrony (:
    • anulla1974 Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 12:18
      W Jeleniej Górze:
      - Muzeum Karkonoskie www.muzeumkarkonoskie.pl/

Poza Rynek z przyległościami nie warto się wypuszczać, chyba że do Cieplic
      - też warto się przejść po części zdrojowej, jest muzeum przyrodnicze www.muzeum-cieplice.pl/index.php/pl/ /ze zbiorami nie tylko przyrodniczymi/, termy cieplickie www.termycieplickie.pl/

W Karpaczu:
      Muzeum Sportu i Turystyki www.muzeumsportu.org/
      Karkonoskie Tajemnice www.karkonoskietajemnice.pl/1/Historia-powstania.html
      Muzeum Zabawek też :)

Kowary
      - sztolnie www.sztolniekowary.com/
      - park miniatur zabytków Dolnego Śląska www.park-miniatur.com/pl/

Generalnie cała kotlina jeleniogórska jako Dolina Pałaców i Ogrodów
      www.dolinapalacow.pl/dolina-palacow.html#

Mi akurat twierdza w Kłodzku się podobała, podziemna trasa w mieście też.
      Riese polecam - jakieś 20 lat temu najciekawsza była Osówka, obecnie Włodarz, potem Osówka, na końcu Walim/Rzeczka.

Za Kudową w Pstrążnej jest skansen www.skansen.kudowa.pl/

W Wałbrzychu Muzeum miejskie - jak lubicie porcelanę :). Wałbrzych to zależy - jako miasto XIX w górnicze - ciekawe. Hmm jeśli interesuje Was okres nazizmu to mauzoleum Totenburg poznajdolnyslask.pl/mauzoleum-w-walbrzychu-totenburg

I Miedzianka z browarem browar-miedzianka.pl/

Zależy co Was interesuje - historycznie ciekawe są jeszcze Krzeszów - zespół klasztoru cystersów z Mauzoleum Piastów Świdnicko-Jaworskich, domy tkaczy w Chełmsku Śląskim, Kamienna Góra - m.in. www.arado.pl/

Oprócz tego w Czechach w Harrachowie - huta szkła, minibrowar z piwnymi kąpielami www.harrachov.com/pl/news/harrachovska-huta-szka-historyczny-klejnot-miasta-kpiele-piwne-harrachov-i-browar-harrachov-175.html
      • yaga7 Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 21:54
        Dzięki za kolejne namiary - dużo tego, pewnie coś wybierzemy :)
    • bathilda Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 20:35
      Jeśli jeszcze nikt nie wspomniał to koniecznie jeden z kościołów pokoju. Ja byłam (z Ryśkiem ;) ) w Świdnicy. Absolutnie fantastyczne miejsce. Jeśli będzie Wam bliżej to drugi jest w Jaworze. W Karpaczu byliśmy tydzień na nartach i poza kościołem Wang wiele tam nie ma. A i Wang raczej na pół godziny. Choć zdjęcia mamy stamtąd piękne :D.
      • yaga7 Re: Dolny Śląsk 09.11.15, 21:55
        Na kościół pokoju pewnie bym nie wpadła, dzięki za pomysł :)

Jeszcze nie wiem, który będzie po drodze, ale będę pamiętać.
        • turzyca Re: Dolny Śląsk 13.11.15, 11:30
          Kosciol pokoju koniecznie, sa naprawde niesamowite.
    • sbarazzina Re: Dolny Śląsk 12.11.15, 21:19
      W kwestii noclegów polecam Pensjonat Dwie Siostry

www.booking.com/hotel/pl/willa-dwie-siostry.pl.html
      Byłam kilka lat temu, więc nie ręczę za aktualność recenzji. Klimatyczny dom, ogólnodostępny salon z kominkiem, pokoje urządzone w stylu wiejsko-ludowym (nie jestem fanką takiego stylu, ale w tym miejscu idealnie mi się ten styl komponował z okolicą, śniegiem). No i przede wszystkim kuchnia pani gospodyni - poezja! Do tej pory pamiętam te pierogi i sernik po nartach :)
    • yaga7 Re: Dolny Śląsk 22.05.16, 14:10
      Wróciliśmy i powiem Wam, że miejscami Dolny Śląsk jest mega zielony, mega pusty (w sensie człowiek jedzie, jedzie, zero domów, nie to, co w Małopolsce) i jest po prostu przepięknie :) Na pewno tam wrócimy.
      Z drugiej strony pełno jest też rozwalających się ruder, kamienic itp., więc to chyba taka kraina kontrastów. Ale zieleń będę długo pamiętać :D
      • lavaenn Re: Dolny Śląsk 29.05.16, 19:26
        Yaga, dodasz coś do tego co dziewczyny polecały? albo coś czego nie warto? za dwa tygodnie jadę :)
        • yaga7 Re: Dolny Śląsk 30.05.16, 06:47
          A gdzie jedziesz dokładnie? :)

Nam się udało zobaczyć:
          - Czocha i Leśna - zamek spoko, ale nastawiałam się na większe zwiedzanie, krótkie było, miasteczko mega depresyjne, rozwalające się, brrr.
          - Karpacz z Wangiem - kościółek super, ale w środku w ramach przewodnika puszczali film propagandowy, o samej budowli niewiele, do tego trafiliśmy na wycieczkę z dzieciakami, więc dużo hałasu
          - Jaworzyna Śląska Muzeum Kolejnictwa - fajne, trafiło nam się oprowadzanie w małej grupie, czyli my i przewodniczka, więc spokojnie, dużo wiedzy. Chętnie bym tam wróciła na przejazd parowozem
          - Jelenia Góra - mieliśmy czas połazić tylko po rynku i uliczkach, ale ładnie, cicho, spokojnie
          - Świdnica - koniecznie Kościół Pokoju, jest mega :)) Mają też ładną katedrę
          - Walim, Osówka i Włodarz - wszystko robiliśmy jednego dnia, mimo ciepłych ciuchów, do tej pory leczę lekkie przeziębienie, jednak kontrasty typu 27 na zewnątrz, 7 w środku nie są na mój organizm. Same kompleksy są moim zdaniem bardzo podobne, mnie się najbardziej podobała Osówka, ale też dlatego, że przewodnik był najbardziej kompetentny, Walim zwiedzaliśmy z chmarą dzieciaków, Włodarz z Niemcami, więc tu z kolei przewodnik robił niewybredne żarty ;)
          - Muzeum Molke - jak to mąż stwierdził, nakarmili nas wszystkimi możliwymi teoriami dla turystów ;) Obok jest mega depresyjna rozwalona elektrownia i insze rudery, więc polecam, jak lubisz.
          - Skansen w Pstrążnej - ślicznie położony, niewielki, ale super na spokojny i relaksujący spacer
          - Srebrna Góra - też polecam, dobry przewodnik
          - zamek Grodno, z zewnątrz ruinki, ale ogólnie polecam

Niestety nie mieliśmy już czasu na insze atrakcje, na pewno do Jaskini w Kletnie trzeba się zapisywać z parotygodniowym wyprzedzeniem, nam się nie udało.
          • lavaenn Re: Dolny Śląsk 30.05.16, 20:08
            od Wałbrzycha do Drezna, w okolicach Kłodzka już byliśmy. jedziemy na 9 dni, ale pewnie mąż przeciągnie mnie po górach, więc nie wiem ile zostanie na zwiedzanie :)
            • yaga7 Re: Dolny Śląsk 30.05.16, 20:25
              A czy możesz napisać, może być po wyjeździe, jakie trasy robiliście w górach? Bo w tamte góry też chcemy jechać :) I co macie w planach po niemieckiej stronie?
              W Dreźnie z kolei jest fajne muzeum transportu, jeżeli lubicie takie rzeczy, i świetne muzeum higieny (dla biologa, jak ja, jest super, szkoda tylko, że nie znam niemieckiego, ale i tak mi się bardzo podobało :D ).
              • lavaenn Re: Dolny Śląsk 30.05.16, 21:09
                jasne :) na pewno bardzo polecam Góry Stołowe - Szczeliniec, Błędne Skały i Skalne Grzyby z Pielgrzymem. krótkie i bardzo spektakularne szlaki, większość trasy po płaskim czyli to co w górach lubię najbardziej :)
                Drezna jeszcze nie zaplanowałam, oprócz samego miasta chciałabym wyskoczyć do Miśni i Bastei, ale to ostatni etap trasy więc zobaczymy jak będziemy stać z czasem...
          • kaga9 Re: Dolny Śląsk 30.05.16, 22:16
            O pacz, a mnie ta Srebrna Góra znudziła jak mało co.

Ale sporo zwiedziliście, fajnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka