Dodaj do ulubionych

pilne - lek z terenu UE

23.08.16, 18:21
Dziewczęta, mam dość pilne pytanie - co musi być na recepcie, żeby lek można było wykupić na terenie EU? Płatny jest 100 procent, więc kwestia zniżki nie jest istotna. Na mojej recepcie oprócz danych przychodni, pacjenta, lekarza i pieczątki jest nazwa handlowa i adnotacja po polsku:

"krople do oczu 0,1 proc./0,3 ml = 0,3 mg opakowanie po 30 minimsów".
Leku w Polsce nie ma, bo nie jest dopuszczony do obrotu, ale jest zarejestrowany w Unii. U nas miał być dostępny podobno we wrześniu, ale przedstawiciel mi mówił, że nie zagwarantuje nawet października. Tymczasem recepta kończy ważność 10 września.
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: pilne - lek z terenu UE 23.08.16, 19:29
      A czy na pewno będą wymagać recepty? Może głupio pytam, ale raz jeden kupowałam lek w czeskiej aptece internetowej, a był to antybiotyk (wziewny, Bioparox) i z tego, co pamiętam, nie wysyłałam recepty.

Znalazłam coś takiego:
      "Dane, które muszą się znaleźć na recepcie transgranicznej:

dane pacjenta: pełne nazwisko i imię, data urodzenia
      data wystawienia recepty
      dane lekarza wystawiającego receptę: pełne nazwisko i imię, kwalifikacje zawodowe, dane umożliwiające bezpośredni kontakt, adres (w tym kraj) oraz podpis (własnoręczny lub cyfrowy)
      nazwa przepisywanego produktu: nazwa powszechnie stosowana (zamiast nazwy handlowej, która może być różna w zależności od kraju), postać (tabletka, roztwór itp.), ilość, dawka (moc) i sposób dawkowania"

Źródło: europa.eu/youreurope/citizens/health/help-from-the-pharmacy/prescription/index_pl.htm
      • brykanty Re: pilne - lek z terenu UE 23.08.16, 19:53
        Widziałam te informacje i wydaje mi się, że wszystkie dane są na mojej recepcie, ale nigdy nie kupowałam leków za granicą i pewności nie mam, że będą ją honorować.

Lek raczej musi być na receptę, bo w wykazie produktów dopuszczonych do obrotu ma kategorię Rpz, a to, jak wyczytałam, znaczy, że jest wydawany z przepisu lekarza do zastrzeżonego stosowania (dotyczy leków, które wykorzystuje się w terapii chorób lub stanów klinicznych, które muszą być zdiagnozowane w warunkach szpitalnych lub w ośrodkach o odpowiednim zapleczu diagnostycznym, chociaż dalsza opieka może być prowadzona gdzie indziej).
      • teresa104 Dygresja - Bioparox 24.08.16, 15:04
        Co w ogóle z tym Bioparoxem jest? Ponoć w Polsce wycofano, bo nie działa. Jeśli placebo jest w stanie wyprowadzić mnie z ropnego bolesnego gila, jak zrobił to Bioparox, to chcę tego placebo.
        • kaga9 Re: Dygresja - Bioparox 24.08.16, 15:25
          Bioparoxu już nigdzie nie ma, w całej Europie. Ja też go kocham, mam jeszcze w domu resztki tego czeskiego zakupu, a potem koniec...
        • slotna Re: Dygresja - Bioparox 25.08.16, 10:00
          Tu masz powody: www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/referrals/Fusafungine_for_oromucosal_and_nasal_use/human_referral_prac_000054.jsp&mid=WC0b01ac05805c516f

Doczytałam, że we Francji sprzedawany był pod nazwą Locabiotal - obecnie lek sprzedawany pod tą nazwą na te same wskazania zawiera po prostu olejek miętowy. Więc możesz go sprowadzić jako placebo ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka