Dodaj do ulubionych

[LWW] Telefony dla seniorów

23.11.16, 12:37
Zastanawiam się nad kupieniem babci komórki przystosowanej do używania przez starsze osoby. Czy któraś z Was miała styczność z takim sprzętem i umie coś polecić? Babcia radzi sobie ze zwykłą komórką (dzwoni i wysyła smsy), ale literki na wyświetlaczu są dla niej zbyt małe, a głos rozmówcy w słuchawce zbyt cichy. Zależałoby mi więc na telefonie, w którym literki w smsie są duże, a głośnik da się mocno rozkręcić (albo jest gdzieś na wierzchu łatwo dostępny przycisk przełączania telefonu w tryb głośnomówiący).

Z opcji dodatkowych mogłaby się przydać latarka, być może aparat, jeśli dostęp do niego byłby łatwy, ale nie jest to konieczne. Jakieś radia, kalkulatory, bajery i fajerwerki są zupełnie zbędne i im mniej ich, tym lepiej.

Jeśli dobrze się orientuję, to babcia nadal ma telefon na zwykłą, a nie małą, kartę sim, więc model, do którego można włożyć taką kartę, byłby najwygodniejszy. Ale też wymienienie karty na mniejszą nie jest chyba żadną wielką sprawą, więc nie jest to najważniejsze.

Babcia jest przyzwyczajona do starej Nokii, więc najbardziej intuicyjne byłby dla niej układ menu zbliżony do tych nokiowych, żadne nowe à la smartfonowe wynalazki raczej się nie sprawdzą.

Macie jakieś sprawdzone modele? Wyszukiwarki komórek pokazują mi kilka, które mniej więcej spełniałyby moje kryteria, ale nie mogę się doszukać informacji o tym, co jest w tym przypadku jedną z najważniejszych cech, czyli o tym jak dobry jest głośnik. No i w ogóle jeśli któraś z Was się z takim sprzętem zetknęła i ma jakieś uwagi na temat tego, czy to fajne i sensowne, czy też hucpa i wyłudzanie forsy, bo sprzęty są do niczego, to będę bardzo wdzięczna, bo ja takiego telefonu nigdy nie miałam w rękach.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: [LWW] Telefony dla seniorów 24.11.16, 14:10
      Tak z obserwacji seniorów: jeśli babcia radzi sobie ze zwykłą komórką, to komórka dla seniorów paradoksalnie może być dla niej utrudnieniem- przed podjęciem decyzji koniecznie niech przetestuje telefon w ręku, spróbuje go samodzielnie zablokować i odblokować, wybrać numer z książki i zadzwonić- bo te seniorskie wynalazki czasem mają w dziwnych, "ergonomicznych" miejscach podstawowe klawisze, a to duże utrudnienie dla kogoś, kto korzystał przez lata ze zwykłego aparatu. Może rozwiązaniem byłaby zwykła, analogowa komórka z opcją powiększenia czcionki na ekranie?
      • besame.mucho Re: [LWW] Telefony dla seniorów 24.11.16, 20:43
        O, dzięki za opinię, myślałam, że jednak ktoś to sensownie zaprojektował i nie utrudnił zamiast ułatwić. Zależało mi chyba przede wszystkim na dźwięku, liczyłam na to, że wynalazcy telefonów dla seniorów wpadli na to, że starsze osoby często miewają problemy ze słuchem, i zamontowali w tych komórkach lepsze głośniki. W telefonie domowym babcia sobie po prostu włącza tryb głośnomówiący i trzyma telefon blisko ucha, ale tam załatwia się to jednym wyraźnie zaznaczonym przyciskiem, w komórce jest dużo trudniej i jak z niej dzwoni, to zazwyczaj kończy się to: "wiesz co, poczekaj, zadzwonię z domowego, bo cię w ogóle nie słyszę".
    • magdalaena1977 Re: [LWW] Telefony dla seniorów 01.12.16, 00:56
      Z takimi telefonami jest problem.
      Po pierwsze producenci nie zauważyli, że można mieć problemy ze wzrokiem i słuchem, tudzież mniej sprawne palce, ale nadal całkiem rześki umysł. I że dzisiejsi seniorzy prawdopodobnie używają komórek od kilkunastu lat, więc zazwyczaj nie potrzebują urządzeń, które wyglądają jak dostosowane do potrzeb trzylatków :-(
      Pod kątem rodziców (którzy są prawdopodobnie młodsi niż Twoja babcia), sprawdzałam ostatnio rynek i stwierdziłam, że brakuje na nim nowych dobrych telefonów, które nie miałyby ekranu dotykowego i nie byłyby zaprojektowane pod pół-otępiałego staruszka. A przecież seniorowi mogłyby się przydać niektóre nowoczesne aplikacje np. krokomierz.

W dodatku, jak ostatnio szukałam smartfonu dla siebie, sprawdzałam i okazało się, że producenci nie podają głośności. I że tzw. flagowce wcale nie są głośniejsze niż tańsze modele. W efekcie do słuchania audiobooków umieszczam telefon w metalowej misce kuchennej.
      • besame.mucho Re: [LWW] Telefony dla seniorów 04.12.16, 17:11
        No właśnie dla mnie najgorzej jest z tym niepodawaniem głośności. Wielu seniorów jest przecież przyzwyczajonych do telefonów i poradzi sobie z obsługą urządzenia, ale kluczowe są ograniczenia czysto fizyczne, które sprawiają, że konieczne są większe literki na ekranie i lepszy głośnik. I właśnie o tych ważnych rzeczach nie ma w opisach ani słowa, opisywane są za to "udogodnienia", które dla wielu osób mogą być tylko dodatkowym utrudnieniem.
    • a_gneskka Re: [LWW] Telefony dla seniorów 01.12.16, 02:58
      Znalazłam taką stronkę, francuską niestety, z wyborem telefonów "podgłośnionych":

www.audilo.com/201-telephones-portables-senior
      W menu po lewej można zrobić to, o co Ci chodzi, czyli zawęzić wybór wg siły głośnika (i dzwonka).

Tyle, że to wszystko są jednak te specjalne marki i modele "dla seniorów", więc trzeba po kolei sprawdzać, jak w nich wygląda reszta obsługi, no i przede wszystkim czy są mają polskie menu.

• besame.mucho Re: [LWW] Telefony dla seniorów 04.12.16, 17:12
        O, właśnie takie coś było mi potrzebne, bardzo dziękuję! Posprawdzam czy te najgłośniejsze są dostępne w Polsce, polskie menu nie jest najważniejsze, bo babcia śmiga po angielsku i francusku, byle literki były na tyle duże, żeby mogla je przeczytać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka