besame.mucho
23.11.16, 12:37
Zastanawiam się nad kupieniem babci komórki przystosowanej do używania przez starsze osoby. Czy któraś z Was miała styczność z takim sprzętem i umie coś polecić? Babcia radzi sobie ze zwykłą komórką (dzwoni i wysyła smsy), ale literki na wyświetlaczu są dla niej zbyt małe, a głos rozmówcy w słuchawce zbyt cichy. Zależałoby mi więc na telefonie, w którym literki w smsie są duże, a głośnik da się mocno rozkręcić (albo jest gdzieś na wierzchu łatwo dostępny przycisk przełączania telefonu w tryb głośnomówiący).
Z opcji dodatkowych mogłaby się przydać latarka, być może aparat, jeśli dostęp do niego byłby łatwy, ale nie jest to konieczne. Jakieś radia, kalkulatory, bajery i fajerwerki są zupełnie zbędne i im mniej ich, tym lepiej.
Jeśli dobrze się orientuję, to babcia nadal ma telefon na zwykłą, a nie małą, kartę sim, więc model, do którego można włożyć taką kartę, byłby najwygodniejszy. Ale też wymienienie karty na mniejszą nie jest chyba żadną wielką sprawą, więc nie jest to najważniejsze.
Babcia jest przyzwyczajona do starej Nokii, więc najbardziej intuicyjne byłby dla niej układ menu zbliżony do tych nokiowych, żadne nowe à la smartfonowe wynalazki raczej się nie sprawdzą.
Macie jakieś sprawdzone modele? Wyszukiwarki komórek pokazują mi kilka, które mniej więcej spełniałyby moje kryteria, ale nie mogę się doszukać informacji o tym, co jest w tym przypadku jedną z najważniejszych cech, czyli o tym jak dobry jest głośnik. No i w ogóle jeśli któraś z Was się z takim sprzętem zetknęła i ma jakieś uwagi na temat tego, czy to fajne i sensowne, czy też hucpa i wyłudzanie forsy, bo sprzęty są do niczego, to będę bardzo wdzięczna, bo ja takiego telefonu nigdy nie miałam w rękach.