Dodaj do ulubionych

Wątek fantastyczny

13.03.09, 16:26
Bo tak mi się wydaje że przy okazji tematu o książkach okazało się że sporo z
Was to fantastki, ktoś się deklarował ze na konwenty jeździ, więc może by tak
osobny temat? :)

Martvię się, bo dziś się zaczyna R-kon, a ja siedzę w domu chora, tak samo jak
ostatnie siedem dni cięgiem :( I tak się gryzę, czy by nie pojechać na Pyrkon
do Poznania z tej okazji, chociaż wizja podroży (czasu i kosztów) mnie trochę
przeraża.
Nie wiem co mi odbiło, bo jakiś czas temu stwierdziłam że jestem za stara na
konwentowanie w obcych miastach i już mi się nie chce, ale potem w Krakowie
przestano organizować cokolwiek i to pewnie dlatego ;)
Obserwuj wątek
    • kuraiko Re: Wątek fantastyczny 14.03.09, 00:36
      ja właśnie mam przerwę w R-konie ;))) nic ciekawego nie ma dla mnie
      dzisiejszej nocy, ale jutro już tak ;)))
      total obciach, bo przyjaciółki musiały mi zasponsorować wejściówkę :(
    • yaga7 Re: Wątek fantastyczny 14.03.09, 15:58
      W życiu nie byłam na konwencie w obcym mieście, więc jakby co chętnie pojadę ;)

Zresztą w Kraku to też raczej byłam parę razy hehe.
      • martvica Re: Wątek fantastyczny 14.03.09, 16:39
        To jest niezapomniana sprawa, spanie w szkole na podłodze (raz zasnęłam dopiero
        jak kumpel obok którego spałam wstał), mycie się w umywalce (na Falkonie
        wykorzystałam chiński patent mojej siostry z chusteczkami dla niemowląt), silne
        postanowienie uczestniczenia w prelekcjach a potem przesiadywanie w knajpie
        godzinami... :D
        • yaga7 Re: Wątek fantastyczny 14.03.09, 16:50
          Hmm, jednak preferowałabym nocleg w innym miejscu niż w szkole ;))) Na to na
          pewno jestem za stara ;)))))

Czyli gdyby się rozwiązała kwestia noclegu to chętnie :)
        • plecha1 Re: Wątek fantastyczny 15.03.09, 23:48
          W którym roku byłaś na Falkonie?
          • martvica Re: Wątek fantastyczny 16.03.09, 11:14
            W zeszłym. Znaczy 2008. Wcześniej tez raz byłam, ale to już zupełnie nie
            pamiętam kiedy (mogłabym poszukać w pudełku z informatorami, ale >5 lat pewnie :)
            • nesene Re: Wątek fantastyczny 02.04.09, 02:45
              Czy ty byłaś moze na tym magicznym Flakonie gdzie twojego byłego wywalili z
              knajpy za palenie małego conieco? ;)
        • nesene Re: Wątek fantastyczny 02.04.09, 02:44
          martvica napisała:
          > To jest niezapomniana sprawa, spanie w szkole na podłodze

Ech, poczułam się jakbym znowu była młod(sza)a! :>
    • sheilunia Martva na Pyrkon! Yaga na Pyrkon! 14.03.09, 16:40
      Bo w łeb ;)))
      • yaga7 Re: Martva na Pyrkon! Yaga na Pyrkon! 14.03.09, 16:51
        Jak się jakiś nocleg z sensem załatwi, to ja jestem za ;)
      • martvica Re: Martva na Pyrkon! Yaga na Pyrkon! 14.03.09, 17:17
        Sheila, ale ja nie mam kasy, i nie mam co na siebie włożyć (problem równorzędny,
        nie?), a poza tym jak już dostanę w łeb, to wybiczujesz mnie makaronem? ^^
        • plica OT Martva ! 14.03.09, 20:53
          dostajesz moje maile gazetowe w ogole ?
          • martvica Re: OT Martva ! 14.03.09, 21:29
            Odpisałam, sorry... :(
    • plica Re: Wątek fantastyczny 14.03.09, 20:36
      melduje sie zafantastykowana od dziecka. czyli jakies yyyyyy 20
      ponad lat. w zyciu nie bylam na zadnym zlocie, konwencie itd. nie
      bardzo wiedzialabym co tam robic :)nawet do miejscowego klubu nie
      chce mi sie isc, bo wydaje mi sie, ze tam to tylko w karcianki
      graja. dziewczyny - czemu konwenty sa fajne ?
      • martvica Re: Wątek fantastyczny 14.03.09, 21:29
        Kiedys konwenty były fajne, bo były ciekawe prelekcje i odrobinę poznawałam
        nowych ludzi.
        Potem były fajne, bo przebywałam na nich z moim facetem, wsiąkałam w jego
        towarzystwo i były ciekawe prelekcje i konkursy.
        Potem były fajne bo przebywałam na nich z moim facetem i naszymi znajomymi, i od
        czasu do czasu szłam na jakiś konkurs.
        Potem były fajne, bo głównie siedziałam w knajpie ze wspólnymi znajomymi moimi i
        mojego ex. Raz czy dwa zdarzyło mi się zrobić prelekcję, konkursy nawet częściej.
        A teraz są fajne bo spotykam się ze znajomymi z tamtych czasów oraz nowymi,
        głównie znanymi mi wcześniej wirtualnie, z forów. Przede wszystkim forum SFFH.

No i czasem jest okazja żeby się przebrać, a ja lubię :) Nie gram w RPG, nie
        LARPuję, ale lubię się przebrać zgodnie z konwencją dla samej idei :) Rozwaliło
        mnie kiedyś jak jakiś młody człowiek krążył wokół mnie długo, a potem nieśmiało
        zapytał czy mógłby sobie zrobić ze mną zdjęcie ;) (czarna suknia z dekoltem plus
        wiedźmowy kapelusz:D)
      • kuraiko Re: Wątek fantastyczny 15.03.09, 23:21
        ja głównie uczestniczę w blokach japońskich/m&a. czyli prelekcje,
        warsztaty, poza tym konkursy, puszczanie anime (np. yaoi xDDD).
        nigdy nie byłam na konwencie w innym mieście i w ogóle byłam tylko
        na kilku, więc nie bawi mnie picie w nocy oraz wydawanie kasy na
        wejściówkę tylko dla spotkań ze znajomymi.
      • semele2 Re: Wątek fantastyczny 16.03.09, 07:38
        Konwenty są fajne, bo przyjeżdżają na nie fajni ludzie :). Prelekcje i dyskusje
        bywają porywające (moim osobistym hitem jest Cholewa na ostatnim Falkonie i jego
        prezentacja kozy jako najstarszej broni orbitalnej). Bo tylko na konwencie
        zdarzyło mi się, że zawiany facet usiadł sobie przy mnie na krzesełku i kazał
        się uczyć szydełkowania, a jak mu się nie udało, to poszedł i po pięciu minutach
        wrócił z kolegą. (Kolega był bardzo dzielny, bo odpadł dopiero przy "Ej, jak się
        zawraca?!".) Poza tym istnieje księgarnia konwentowa, w której można się
        obłowić. Ostatnio nawet we mnie obudził się łowca autografów, Ćwiek mi rysował
        na "Kłamcy 3" misia XD.

Ale na pewno warto jechać z kimś. Bo wprawdzie prędzej czy później i tak
        nawiązuje się kontakt z resztą konwentowiczów, ale jeśli to jest jednak
        "później", to lepiej mieć przyjazną duszę :).
        • martvica Re: Wątek fantastyczny 16.03.09, 11:24
          semele2 napisała:
          > Konwenty są fajne, bo przyjeżdżają na nie fajni ludzie :)

O, to to :D
          W zeszłym roku w knajpie konwentowej podszedł do mnie jakiś zupełnie obcy
          chłopak, którego widziałam wcześniej w szkole jak szeptał z kolegą, i
          powiedział: 'wiesz, jestem pijany, więc mam odwagę i Ci powiem: masz świetne
          nogi!' To było strasznie urocze :)

>(moim osobistym hitem jest Cholewa na ostatnim Falkonie i jeg
          > o
          > prezentacja kozy jako najstarszej broni orbitalnej).

Cholewa w ogóle robi przegenialne prelekcje, na kilku konach opowiadał o erotyce
          w filmach fantastycznych i to było coś :)
          Nie dość że byłyśmy na jednym konwencie, to jeszcze siedziałyśmy w jednej sali,
          może by tak kiedyś prelekcję o stanikach? ;)

> Ale na pewno warto jechać z kimś. Bo wprawdzie prędzej czy później i tak
          > nawiązuje się kontakt z resztą konwentowiczów, ale jeśli to jest jednak
          > "później", to lepiej mieć przyjazną duszę :).

To koniecznie, mnie się nie uśmiecha jechanie samej w sensie samej podróży
          nawet; na miejscu będę miała znajomych, ale chciałabym żeby ktoś ze mna pogadał
          w trakcie, popilnował mi plecaka jak pójdę rozprostować nogi w pociągu, i
          poszuka ze mną szkoły, bo sama na pewno zabłądzę albo będę się bała wejść -
          miewam napady fobii społecznej, które uaktywniają się jak jestem sama :)
          • semele2 Re: Wątek fantastyczny 16.03.09, 19:08
            Nie mam pojęcia, jak podepniemy staniki pod konwent fantastyki, ale to
            drugorzędny problem, który się rozwiąże. Jestem za :D.
            • semele2 Re: Wątek fantastyczny 16.03.09, 19:08
              Zawsze możemy zrobić brafitting Niani Ogg!
            • martvica Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 17:52
              Piersiówka włożona do informatorów, przyszło mi to właśnie do głowy :D
    • sheilunia Re: Wątek fantastyczny 14.03.09, 22:01
      Kurcze, jak się dorobię własnego lokum, to przygarnę z największą przyjemnością,
      póki co mieszkam ze sporą rodzinką, więc nie mam za bardzo jak zaprosić do
      siebie. Obok szkoły jest chyba mały hotel, w którym ostatnio spała większość
      gości (pisarzy), może tam by się znalazło miejsce? Coraz bardziej mnie irytuje
      brak własnego mieszkania :/

Co do samych konwentów - uwielbiam bloki literackie, w tym roku sama pewnie nie
      będę za dużo dyskutować, bo mam straszne zaległości czytelnicze, ale słuchanie
      też jest fajne;)
      Kiedyś grałam w rpg-i, od dłuższego jednak czasu nie mam z kim, gdzie i kiedy,
      więc również wypadłam z klimatu :(
    • martvica Moje ulubione forum 15.03.09, 22:17
      Chciałam niniejszym zareklamować:
      www.science-fiction.com.pl/forum/index.php
      biją tylko przez pierwsze 20 postów, banują za rzeczy i teksty o które tu nikogo
      nie podejrzewam. Czytanie pisma nie jest obowiązkowe :)
      • yaga7 Re: Moje ulubione forum 16.03.09, 07:04
        Forum fajne, zgadzam się.

Ja już nie mam czasu na kolejne forum, dlatego przestałam pisać.
    • plecha1 Re: Wątek fantastyczny 15.03.09, 23:46
      Wybieram się na Pyrkon :) Na tym konwencie jeszcze mnie nie było, a przecież
      Poznań to rzut beretem od Wrocławia, a i bilety będą mnie kosztowały jakieś
      śmieszne pieniądze.
      • martvica Re: Wątek fantastyczny 16.03.09, 11:25
        Zazdroszczę, jak zobaczyłam ceny Kraków-Poznań to mnie zmroziło troszkę :)
        A konwent się zapowiada mniamuśnie :)
      • sheilunia plecha1, to się musimy namiarami wymienić ;) 16.03.09, 18:14
        Ja będę na pewno, ale niestety w sobotę mam drzwi otwarte w szkole, więc dotrę
        jakoś późno i nie wiem jak z piątkiem, pewnie na sam wieczór :/ może się okazać,
        że będę tylko w sobotę, muszę jeszcze przeanalizować program :D
        • plecha1 Re: plecha1, to się musimy namiarami wymienić ;) 16.03.09, 19:18
          Zdecydowanie! Ja będę przez cały konwent, toteż na pewno da się mnie złapać :)
    • smallfemme Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 21:01
      Dziewczyny, a co czytacie? Bo ja tak trochę zainteresowana, ale poza Pratchettem i Sapkowskim to nie w temacie. Podpowiedzcie coś, proszę! :)
      • semele2 Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 21:31
        A co lubisz? Bo ja na przykład szaleję za Guyem Gavrielem Kayem, ale on pisze
        rewelacyjne powieści historyczne z wątkiem fantasy, a to nie każdemu odpowiada.
        Z drugiej strony sci-fi prawdopodobnie długim kijem bym nie dotknęła. Jak Ci
        mamy radzić, daj nam jakieś wskazówki :).
      • yaga7 Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 21:32
        Mnie bardzo podchodzi oferta wydawnicza Fabryki Słów - mają sporo polskiej
        fantastyki i zagranicznej. Owszem, zdarzają się pozycje mniej ciekawe, ale
        generalnie większość to pozycje godne uwagi.
        Tak na szybko:
        Z polskich autorów na pewno polecam takich autorów jak: Kossakowska, Ziemiański,
        Grzędowicz, Pilipiuk...
        Z zagranicznych ostatnio zaczytuję się w Żambochu; rosyjska fantastyka też jest
        warta poczytania.
        Poza tym wielkie cykle fantasy: Goodkind, Jordan.
        Genialny Dick, Ursula Le Guin, Lem...
        No mnóstwo :)
      • martvica Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 21:43
        Pratchett, Martin, Kay, Hobb, Gaiman - ulubieni zagraniczni
        Sapkowski, Brzezińska, Białołęcka, Orbitowski, plus spore grono początkujących
        dobrze się zapowiadających (Kilian, Olejniczak, Majka) - ulubieni polscy :)

Dużo zależy od tego co lubisz, osobiście nie przepadam za SF, z drugiej strony
        jeśli historia jest dobra, to dekoracje nie są aż tak ważne :)
      • slotna Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 21:45
        Ja tez tylko Pratchetta i Sapkowskiego (wlasnie sobie wiedzmina odswiezam), obu wielbie z calego serca. Probowalam czytac Pilipiuka, ale wydal mi sie koszmarny, ostatnio dostalam tez Grzedowicza, ciut lepiej niz Pilipiuk, ale namietnie czytac tego nie bede. Kurde, chcialabym, zeby mi ktos polecil cos takiego jak Sapkowski :)

A z innych aktywnosci, to eks wkrecil mnie w towarzystwo knajpy pelnej fantastow, probowalam i larpow i rpgow, ale jakos mnie nie wciagnelo. Natomiast poznalam kupe nomen omen fantastycznych ;) ludzi, bardzo polubilam caly ten oblakany klimat i chetnie bym sie na jakis konwent wybrala.

--
        Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.
        • martvica Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 22:05
          Spróbuj Pieśń Lodu i Ognia Martina, jak masz znajomych fantastów to ktoś
          powinien mieć. Tylko nie zaczynaj jak musisz się wyspać, trzeci tom czytałam w
          czasie sesji.

Są ludzie którzy wysiadają w połowie pierwszego tomu, 90% pozostałych cykl rzuca
          na kolana ;)
          • slotna Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 22:40
            Jesli to sa takie wielkie cegly, to probowalam. Moja przyjaciolka wziela to na wyjazd, pozyczylam od niej, ale tak mnie irytowal styl, ze sobie odpuscilam. Nie pamietam dokladnie, co mnie tak wkurzalo, ale na 80% byla to wina tlumaczenia. Hm... przypominam sobie jakiegos utopionego blazna (???) i to, ze zwracali sie tam do siebie per "ser". Jak edam lub tylzycki.

--
            Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.
            • yaga7 Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 22:45
              To wobec tego jak znasz język, fajnie czytać w oryginale :)
              • slotna Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 22:58
                Ale ja nie wiem czy dam rade! Obawiam sie, ze takie sredniowieczne intrygowanie w oryginale moze mnie przerosnac :) Zwlaszcza, ze po angielsku czytam wolniej. A tu takie wyzwanie, J+ niemalze :) No dobrze, wybiore sie do biblioteki i zobacze, co tam maja, zaraz jak tylko wykoncze wiedzmina po raz nty.

--
                • yaga7 Re: Wątek fantastyczny 23.03.09, 08:29
                  E tam, nie dasz rady :)
                  Przynajmniej spróbuj, czytanie w oryginale daje sporo frajdy, naprawdę.
            • martvica Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 22:46
              Są to wielkie cegły :)
              Spróbuj zrobić drugie podejście, pierwszy tom był najgorzej przetłumaczony.
              'Ser' też mnie wkurzał, ale przywykłam, za to zamotane intrygi, powracająca
              magia i masa zwrotów akcji - miodzio :)
              • slotna Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 22:52
                Mowisz, ze najgorszy? :) Ten ser to pikus, tam bylo mnostwo bykow skladniowych i innych, a mnie to odrzuca na kilometr. Ale faktycznie ta ceglowatosc i zalazki intryg mnie necily, niestety nie na tyle, zeby zaryzykowac drugie podejscie, zwlaszcza, ze wrocilam do Polski i mialam co czytac. To teraz bede o tym pamietac, jak gdzies zobacze, sprobuje zmierzyc sie z oryginalem. Dzieki :)

--
      • plica Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 21:51
        yyy. ja zaczynalam (podstawowka) od literatury radzieckiej i polskiej z biblioteczki taty i z tej dzialki szczerze polecam: Bułyczowa, Strugackich, Zajdla.
        potem miałam przezylam (okolice wczesnego liecum) wielka fascynacje P.K. Dickiem, i tego autora tez szczerze polecam.
        po drodze przewinelo sie cale stadko z wazniejszych godnych polecenia to Tolkien, Bradbury, Asimov, Silverberg, Anderson, O.S. Card, Le Guin.
        Mysle ze dla zapoznania sie z gatunkiem to wystarczy, jako takie "podstawy". Pewnie i tak kogos strasznie waznego i fajnego pominelam.
        dzis czytam wszystko jak leci. z wydawnictwa fabryki slow, z nowosci, podoba mi sie "młoda" polska literatura sf, piszące babeczki, starsi panowi tez "daja rade" :)
        • yaga7 Re: Wątek fantastyczny 22.03.09, 22:29
          O ja też miałam okres maksymalnej fascynacji Dickiem. Zwykle autorzy jako tacy
          mnie nie interesują, ale biografię Dicka przeczytałam jednym tchem. Pewnie też
          czytałas :)
          • plica Re: Wątek fantastyczny 23.03.09, 07:20
            czytalam. w kazdym badz razie narkotyki i halucynacje to juz absolutnie nie moj klimat :) chociaz autora od czasu do czasu podczytuje.
            • yaga7 Re: Wątek fantastyczny 23.03.09, 08:31
              Narkotyki, psychotropy i insze to swego czasu był mój ulubiony klimat o tyle, że
              chciałam się w tym specjalizować i nawet magisterkę pisać ;)
              Z naukowego punktu widzenia to dość ciekawe, z punktu widzenia osoby użytkującej
              już mniej, hehe.
              • plica Re: Wątek fantastyczny 23.03.09, 22:21
                hahaha. magisterka "tworczosci P.K. Dicka a rozpowszechnienie narkotykow, lekow itp. wsrod mlodziezy szkolnej"
    • ciemnogrodzianka Re: Wątek fantastyczny 28.03.09, 20:42
      Kiedyś jeździłam sporo - teraz właściwie tylko Wrocław (w tym roku Dni
      Fantastyki w połowie maja). Ale może w tym roku wybiorę się na Polcon - bo ma
      być coś gwiezdnowojennego. No i zdaje się we wrześniu kroi się jednodniowa
      impreza w Toruniu
      • nesene Re: Wątek fantastyczny 02.04.09, 02:49
        Chcesz mnie wziac za raczke i zabrać na Dni Fantastyki? :)
        Bo ja z Wrocławia ale boje sie sama :D
        • ciemnogrodzianka Re: Wątek fantastyczny 19.04.09, 13:12
          Szkoda że nie zjawiłaś się na zlocie - prosto ze zlotu szłam na spotkanie fanów
          Gwiezdnych Wojen z którymi wybieram się na Dni Fantastyki.
        • ciemnogrodzianka Re: Dni Fantastyki 14.05.09, 20:51
          już jutro. Ktoś poza mną się pojawi?
    • nesene Re: Wątek fantastyczny 02.04.09, 02:43
      Prrr! A mnie to milion lat nie było na zadnym konwencie :(
      Byłaś w koncu na Pyrkonie?
      Odkąd mi się główne hobby zmieniło to juz nie mam czasu na konwenty bo mi się
      pokrywają z zawodami!

(tutaj na forum to tez mnie nie było milion lat...)
    • martvica Porytkon 09.09.09, 16:18
      Październik. Sosnowiec. Ktoś się wybiera? :)
    • zania_uk Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 18:17
      Troche czytam fantasy i sf, ale ogolnie nie siedze w tym temacie. Wiec myslalam ze moze cos mi fajnego polecicie dziewczyny. Raczej nie polskie, bo mieszkam w uk i nie mam dostepa za bardzo. No chyba ze jakies super hiper, to sobie kiedys przywioze. Ale ostatnio to wole czytac po angielsku.

Dotychczas czytalam:
      - Jordana
      - Goodkinda troche kiedys po polsku od brata, zamierzam sie wziac za cala serie w oryginale
      - trylogie Gildia Magów Trudi Canavan (zamierzam doczytac inne jej ksiazki)
      - uwielbiam Asimova (roboty, fundacja, krotkie opowiadania)
      - serie Endera

Poza tym namietnie ogladam:
      Star Trek, Stargate Atlantis (mamy w planach SG1), Battlestar Galactica

Ogolnie lubie fantasy, takie z czarami, moca, stworami, itp. I lubie jak sa glowne mocne postacie kobiece (np Gildia Magow, czy u Jordana). Ale nie pogardze robotami, podrozami w czasie i takimi roznymi. :)

Tak wiec, co polecacie?
      (poza Pratchettem, jego mam w planach)
      • martvica Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 18:27
        Mgły Avalonu
        twórczość Kaya, najmniej Fionavarski Gobelin i Ysabell, reszta jest lepsza
        Pratchetta musowo

Kurczę, ja ostatnio coś bardziej po polsku, co by tu jeszcze... Diunę, o.
        • zania_uk Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 18:31
          Mgly Avalonu, to to? www.amazon.co.uk/Mists-Avalon/dp/0140177191/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1252513730&sr=1-1
          A Kay, to ten? www.amazon.co.uk/exec/obidos/search-handle-url?%5Fencoding=UTF8&search-type=ss&index=books-uk&field-author=Guy%20Gavriel%20Kay

Diune kiedys nawet czytalam, pierwsza czesc, chetnie wroce. Ale to troche za bardzo polityczne...

Dziekuje, pozycje wedruja na liste :)
          • bebe.lapin Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 19:26
            Tak, to jest to :)
            Swietna ksiazka ;)
            Diuna jest ok, a poza tym cala seria ma tyle czesci, ze tak szybko nie
            skonczysz, a nam sie cos w tym czasie przypomni ;)
          • martvica Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 20:42
            Diuny czytałam pierwszy tom, podobno trzeci i kolejne można sobie odpuścić :P
            George R. R. Martin - Pieśń Lodu i Ognia
            oraz Robin Hobb cykl o Bastardzie
            świetna literatura, tylko mało stworowa, bardziej polityczna.
            Z bardziej stworowych - 'Ostatni jednorożec' Petera S. Beagla, piękna baśń dla
            dorosłych, spłakałam się parę razy czytając, i tego samego autora 'Pieśń
            karczmarza' (lub oberżysty, zależnie od tłumaczenia).
            Z 'babskiej' literatury jest jeszcze Elizabeth Haydon i jej cykl o Rapsodii :)
            • elrosa Re: Dziewczyny, co polecacie? 12.09.09, 15:33
              Co do Diuny, moim zdaniem pierwszy i drugi też można sobie darować - ale ja tam uznaję tylko i wyłącznie fantastykę średniowieczną, wszelkie statki kosmiczne, podboje planet i ogólnie polityczne bebloły są u mnie spalone na starcie ;) (w sumie połknęłam wszystko, co stało u kuzynki na półce, ale to chyba z nudy i "rozpędu")

Pieśń Lodu i Ognia wywołuje we mnie mieszane uczucia, z jednej strony pomysł ze zmianą głównego bohatera co rozdział jest świetny, z drugiej - to okropne cegły, a po przeczytaniu ostatniej wydanej części wcale nie czuję się bliżej zakończenia intrygi, niż byłam na początku. Niby dużo się dzieje, a jakoś donikąd to nie prowadzi.
              No, i jeszcze te postaci... do większości książkowych bohaterów czuję co najwyżej sympatię, a tutaj - uch, szkoda gadać. Pojawienie się w scenie któregokolwiek z Lannisterów powodowało u mnie skok ciśnienia i napad agresji, dzieciaki Cersei poddawałabym wymyślnym torturom, tak mnie denerwowały, ją samą na pal najchętniej :P w ogóle postaci kobiece mnie denerwują, a to brakiem charakteru, a to rozlazłością, a to rozbuchanym poczuciem własnej wartości, urggh, grrr! Jak mnie to denerwuje!

Kurczę, że też musiałaś mi przypominać :p
              • martvica Re: Dziewczyny, co polecacie? 12.09.09, 15:39
                Literatura powinna budzić emocje :D :P
                A bohaterowie Martina są o tyle fajnie, że ewoluują. I nie są czarno-biali.
              • elrosa Re: Dziewczyny, co polecacie? 12.09.09, 15:54
                Ja tam jestem człowiekiem spokojnym, mało co mnie rusza, a już takiej żądzy mordu w życiu nie czułam :p może gdyby ktoś na mnie napadł, okradł, albo co...
                Ale z drugiej strony, fakt - przynajmniej zapamiętałam, kto mnie tak wkurzył :p
              • aadrianka Re: Dziewczyny, co polecacie? 12.09.09, 16:49
                Elrosa, Pieśń Lodu i Ognia wywołała we mnie identyczne odczucia. I
                jeszcze uśmiercanie każdego bohatera, do którego zaczynałam czuć
                sympatię:)
        • yaga7 Re: Dziewczyny, co polecacie? 10.09.09, 07:00
          No ja ostatnio też wybitnie po polsku, ale Diunę też polecam.
      • aadrianka Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 20:26
        Polecam "Opowieści z Ziemiomorza" Ursuli le Guin. I
        jeszcze "Kłamstwa Locke'a Lamory" oraz drugą część "Na szkarłatnych
        morzach" Scotta Lyncha. O ile mi wiadomo, planowana jest trylogia.
        Stworów i czarów raczej tam nie ma (zwłaszcza u Lyncha), ale
        wyrazistych postaci jak mrówków:)
        • aadrianka Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 20:29
          poprawka, bo właśnie doczytałam - seria o Locke'u Lamorze planowana
          jest na 7 części. Co mnie wielce raduje:)
        • zania_uk Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 20:39
          o, wlasnie - ziemiomorze tez mialam na liscie 'do przeczytania kiedys'

reszta zaraz na liste powedruje. dziekuje :)
          • yaga7 Re: Dziewczyny, co polecacie? 10.09.09, 07:05
            Z Ursuli polecam ogólnie całość, nie tylko Ziemiomorze.

A w temacie jeszcze jest Dick - powieści i opowiadania, cudo :)

A w temacie lekkich i przyjemnych powieści o wampirach polecam książki Tanyi
            Huff - na ich podstawie zrobiono serial, a do czytania są całkiem przyjemne, nic
            skomplikowanego.
      • plica Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 20:35
        > - serie Endera

wlasnie wlasnie, czy ktos kojarzy czy jest cos po tym jak Groszek polecial w kosmos?
        • zania_uk Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 20:41
          nie czytalam wszystkich, i do tego chyba nie doszlam. ale wikipedia jest zazwyczaj dobrym zrodlem informacji na temat roznych serii/sag/itp
          en.wikipedia.org/wiki/Ender%27s_Game_series
          (Groszek to Bean)
          • plica Re: Dziewczyny, co polecacie? 10.09.09, 07:27
            o, to widze, ze jedno musze dorwac :)
      • ava.adore Re: Dziewczyny, co polecacie? 09.09.09, 20:49
        Podpisuję się gorąco pod polecankami Kaya i Lyncha. Dorzucam:
        - wszystko Patricii A. McKillip - bardzo kobieca fantastyka i bardzo dobrze napisana
        - "Coldfire trilgoy" C. S Friedman - fantasy, niebanalne postacie, the best bad guy ever, też świetnie napisane :)
        - "The Steel Remains" Richarda Morgana - dark fantasy, pierwszy tom planowanej trylogii, mocne postacie (także kobiece) i sporo explicite potraktowanych wątków homoseksualnych :]
        - cykl "Kushiel's Legacy" Jacqueline Carey - to Ci polecam z lekkim takim niepokojem, bo to trochę taki harlequin wśród fantastyki, a że kobita nastukała tego od groma, to może znudzić w pewnym momencie. Ale jeśli masz ochotę na trochę erotyki w kobiecym wydaniu, to Kusziel nie jest taki zły, tylko trzeba uważać, żeby nie przedawkować :P
        - a jak już jesteśmy przy takich klimatach, to może cykl barrayarski Lois McMaster Bujold? - to trochę taka Dynastia w szatkach s-f, ale czyta się bardzo, bardzo dobrze. W dwóch pierwszych tomach główną bohaterką jest kobieta, potem opowieść zbacza na jej syna, ale dalej jest fajnie ;)

A jak byś coś chciała z trochę bardziej naukowej mańki, to może James Tiptree, jr.? To wbrew pozorom jest kobieta i pisze S-F o kobietach, takie trochę poważniejsze :)
        • sheilunia Łukianienko :) 09.09.09, 23:18
          Ja jestem oczarowana tym rosyjskim pisarzem w szczególności cykl o Patrolach -
          miodzio!
          I mój ukochany Gaiman... hucznie polecam :)
          • yaga7 Re: Łukianienko :) 10.09.09, 07:06
            Pod Łukjanienką się podpisuję wszystkimi łapkami :)
            • ida14 Re: Łukianienko :) 12.09.09, 14:20
              i ja :) choc w trakcie czytania ostatnich tomów coś mnie uwierało i za nic nie
              mogłam sobie przypomniec co po skonczeniu. A tak chciałam,zeby mi to "coś" ktoś
              wyjasnil. Chyba przy powtórce musze sie barzdziej skupic.
      • nathd Re: Dziewczyny, co polecacie? 12.09.09, 21:42
        Ja polecam Trylogię Zimnego Ognia oraz książki Sandersona - Elantris i Zrodzony
        z Mgły. Dla mnie bomba :)
        Nowe części Diuny, te pisane przez syna Hernerta są lepsze, jakoś "lżejsze"
        pióro. Prawie wszystko z Diuny przeczytałam, zdecydowanie części nowe są lepsze!
    • anka_z_lasu Re: Wątek fantastyczny 09.09.09, 22:14
      Pozdrawiam wszystkie fantastki! Dopisuję się i ja:
      - Stanisław Lem. Wyobraźnia ograniczona naukowym prawdopodobieństwem,
      psychologiczna głębia postaci, staranny język (świetne słowotwórcze wynalazki),
      dylematy bohaterów i niechęć do czarno-białych sytuacji - dla mnie pisarz nr 1.
      Zaczęłam od pilota Pirxa - i do dzisiaj go czytuję od czasu do czasu ;)
      - Ursula Le Guin - trochę feminizmu w fantastyce
      - Tolkien i moja ulubiona bajka dla dorosłych, czyli Władca Pierścieni ;)
    • kulki A Anne Bishop? 10.09.09, 08:13
      Martin, Hobb, Grzędowicz, Lynch - bardzo lubię :)

A ostatnio przeczytałam trylogię "Black Jewels" Anne Bishop - nie jest to
      arcydzieło, ale poruszyło we mnie taką babską strunę :) trochę romansidło, jak
      te książeczki, które w kioskach można dostać, ale wciągnęło mnie.
      Uwaga - gdyby ktoś chciał sięgnąć gorąco polecam czytanie w oryginale.
      Tłumaczenie polskie jest bardzo nieudane.
      • martvica Re: A Anne Bishop? 12.09.09, 14:49
        Mój kolega przeczytał jakąś Bishop, oświadczył ze co trzy strony jest seks albo
        przynajmniej biczowanie, a całość jest przy tym nudna jak flaki z olejem,
        generalnie nie polecał ;)
    • kuraiko Nawikon w Rzeszowie ;) 13.09.09, 00:29
      ktoś się wybiera?
      www.nawikon.rzeszowskie.info/
    • manekineko Jakie książki? 22.09.09, 00:53
      Towarzyszki i Towarzysze!

Uwielbiam książki fantastyczne, ale mało ich w swoim życiu przeczytałam. I
      dlatego ma wielką prośbę, polecicie mi coś, co w waszym prywatnym rankingu jest
      nr 1:). Uwielbiam klimaty średniowieczne, z smokami, elfami i język ,co
      naleciałości staropolszczyzny ma (to jeśli z polskich pisarzy).
      Teraz jestem na etapie Brzezińskiej i zaczytuję się o historii Twardokęsku.

• akj77 Re: Jakie książki? 10.11.09, 15:03
        > Uwielbiam książki fantastyczne, ale mało ich w swoim życiu przeczytałam. I
        > dlatego ma wielką prośbę, polecicie mi coś, co w waszym prywatnym rankingu jest
        > nr 1:). Uwielbiam klimaty średniowieczne, z smokami, elfami i język ,co
        > naleciałości staropolszczyzny ma (to jeśli z polskich pisarzy).
        > Teraz jestem na etapie Brzezińskiej i zaczytuję się o historii Twardokęsku.

To pewnie Białołęcką już przerobiłaś?
    • sheilunia fantasta.pl 04.11.09, 09:20
      Wzięłam się wreszcie za moją fantastyczną biblioteczkę i założyłam konto na
      stronie www.fantasta.pl
      Moja karta: baza.fantasta.pl/fantasta.php?id=367
      Tu można podejrzeć co aktualnie czytam, jakie powieści czy opowiadania oceniam
      (i jak;) ) oraz wyrobić sobie jakiś pogląd na mój gust czytelniczy (póki co
      niezbyt miarodajne, bo w zasadzie wczoraj założyłam konto, więc czytam jedną
      książkę aktualnie:P), oraz podejrzeć jakie są moje plany zakupowe :)
      I już bezpośrednio moja biblioteczka (tylko fantasy, science fiction i horror):
      baza.fantasta.pl/biblioteczka.php?id=367
      • plica Re: fantasta.pl 10.11.09, 09:46
        o. ale fajne. kusi mnie, zeby tez sie wklepac. boje sie tylko, ze to
        kolejny pozeracz czasu.
        • sheilunia Re: fantasta.pl 10.11.09, 10:50
          W sumie mój katalog zrobiłam w dwa dni, a jak coś dokupuję, to wpisuję na
          bieżąco. Nie zabiera dużo czasu! a jest naprawdę wygodny, bo wreszcie wiem co i
          gdzie mam. Fajna sprawa
          • yaga7 Re: fantasta.pl 10.11.09, 11:58
            Też sobie założyłam konto :)
            Ale na razie wpisałam tylko część - to co z głowy pamiętałam, i tylko niektóre
            wydawnictwa, resztę muszę znaleźć albo przypomnieć sobie to, co zapomniałam ;)
            • sheilunia Re: fantasta.pl 10.11.09, 14:18
              Już Cię podglądałam hehe :D Fajna biblioteczka, bardzo mi się podoba :)
      • plica Re: fantasta.pl 10.11.09, 15:44
        wam tez tak kiepsko chodzi ten portal ?
        • sheilunia Re: fantasta.pl 10.11.09, 22:26
          Mi raczej ok, rzadko musi coś dłużej mielić ;)
    • martvica Falkon 2009 10.11.09, 22:33
      ktoś się wybiera? :)
    • sheilunia Re: Wątek fantastyczny 19.11.09, 14:44
      Spodobało mi się blogowanie, więc postanowiłam wydzielić kręgi moich
      zainteresowań i tak oto rodzi się mój nowy blog, czysto fantastyczny, w
      założeniu z naciskiem na wampirki. Tak więc będzie filmowo, książkowo,
      muzycznie, ale wszystko to w fantastycznych klimatach ;)
      Zapraszam: sheilarecenzuje.blogspot.com/
      • plica sheila blog 25.11.09, 07:26
        łobuzico jedna, przez Ciebie ogladnelam ten szwedzki film o wamiprce "let the righ on in" :)
        • sheilunia I jak? :) 29.11.09, 22:59
          Przez tydzień prawie byłam bez internetu, ale już planuję kolejne recenzje ;)
          Pisz, jak Ci się film podobał! :D
          • plica Re: I jak? :) 30.11.09, 07:43
            nie bylam az taka zachwycona jak Ty, ale film mi sie podobal. byl taki spokojny, cichy, ta dziewczynka taka naturalna :) warto bylo
            • sheilunia Re: I jak? :) 06.12.09, 20:56
              Jestem ciekawa ile dobrych filmów w takich klimatach NIE widziałam :D
              A Pozwól mi wejść jest po prostu kompletnie inne od filmów typu Dracula, Wywiad
              z wampirem itp, być może dlatego aż tak się zachwyciłam - dla mnie to zupełnie
              inne spojrzenie na wampiryzm.
              • plica Re: I jak? :) 07.12.09, 22:21
                sheilunia napisała:

> Jestem ciekawa ile dobrych filmów w takich klimatach NIE widziałam :D
                > A Pozwól mi wejść jest po prostu kompletnie inne od filmów typu Dracula, Wywiad
                > z wampirem itp, być może dlatego aż tak się zachwyciłam - dla mnie to zupełnie
                > inne spojrzenie na wampiryzm.

dobrych wampirzych filmow jest zalosnie malo. dobrze, ze chociaz sa seriale, nie ma tu takiego nacisku na jakosc i fajnie sie wciaga. to pisalam ja moderatorka wampirzego forum :)
                • sheilunia Kobieto! Dawaj linka! n/t 07.12.09, 23:30

• fanka_tomcia a któraś się wybiera na R-kon? 28.02.10, 20:25
      rkon.org/
      • martvica Re: a któraś się wybiera na R-kon? 28.02.10, 23:16
        Ja się zastanawiam, ale nie wiem co mi z tego zastanawiania wyjdzie ;)
        • sheilunia Re: a któraś się wybiera na R-kon? 28.02.10, 23:19
          Martva, Ty o pyrkonie myśl intensywnie bo tuż tuż i liczymy na Ciebie :>
    • ciemnogrodzianka Polcon/Eurocon/Tricon 08.06.10, 20:57
      Ile nas będzie w tym roku w Cieszynie?
    • ciemnogrodzianka Dni Fantastyki Wroclaw Leśnica 25.06.10, 11:41
      Dzisiaj się zaczynają. Wybiera się ktoś? Ja na pewno będę
    • martvica Avangarda 25.06.10, 13:29
      Koniec lipca, Warszawa, postaram się być :) Ktoś planuje?
    • aleksandralm to ja tez 26.06.10, 12:21
      uwielbiam fantasy, twarde sf raczej mniej - niektorych autorow
      lubie, niektorych mniej.
      Z fantasy praktycznie wiekszost tego co zescie wymienialy czytalam i
      podobalo mi sie - moja uwage przykula np. trylogia Zimnego Ognia -
      taka "niecodzienna". Jesli chodzi o pania Carey i jej serie o
      Kushielu - nie odebralam jej "harlequinowo", bardziej takie
      polityczno-intrygowe fantasy z duza domieszka erotyki. Z
      niewymienionych autorow lubie jeszcze Eddingsa z cyklami Elenium i
      Tamuli oraz Belgaradiade i Malloreon. Ale Mlodsi Bogowie nie byli
      juz niestety zbyt dobrzy...:(
      Nie zgodze sie natomiast (juz nie pamietam z kim) odnosnie Black
      Jewels Anne Bishop - dla mnie jest to cudowna ksiazka - posiadam i
      ostatnio w kolko czytam, tak samo jak towarzyszace opowiesci z tego
      swiata - Tangled Webs, The shadow queen, Shalador's lady, Invisible
      ring, czy tez Dreams Made Flesh. Co prawda nie wiem jakie jest
      polskie tlumaczenie - widzialam w Empiku bodajze pierwszy tom z
      trylogii i tytul mnie odrzucil... Corka Krwawych... ble... W
      oryginale jest The Daughter of the Blood...
      Troche zaluje ze 70% mojej biblioteczki nie tylko fantasy zostalo w
      Polsce, praktyczniie moge tylko zamawiac przez brytyjski Amazon
      (ewentualnie inne wysylkowe ksiegarnie) lub zaopatrzac sie w ksiazki
      w trakcie pobytow w Stanach.
      • yaga7 Re: to ja tez 26.06.10, 13:18
        A co polecasz z twardego sf?

Ostatnio mam trochę dość fantasy i chętnie poczytałabym coś z innej beczki :)
        • martvica Re: to ja tez 26.06.10, 15:07
          Może nie twarda, ale Chagę i Rzekę bogów czytałaś? Dla mnie wow, chociaż Chaga
          lepsza (nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego).
          • yaga7 Re: to ja tez 27.06.10, 13:27
            Chagę czytałam dawno, dawno temu, Rzeki bogów nie, ale pamiętam, że jest na
            mojej liście do przeczytania.
            A Chaga mi się bardzo podobała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka