Dodaj do ulubionych

GPS w telefonie

27.06.09, 09:53
Macie? Używacie? Sprawdzają się? Jakie modele telefonów?

Się zastanawiam, czy GPS w telefonach się sprawdza, tzn. czy jest na tyle
porządny, że dojedziemy tam gdzie trzeba bez problemu, czy to tylko zabawka
dodana do tel.

Obserwuj wątek
    • 100krotna Re: GPS w telefonie 27.06.09, 10:13
      Oprcz tego, że będzie Cię uparcie kierował na najgłówniejszą drogę,
      mimo, że wolisz boczne bez korków... No i niektórych nowszych dróg
      może jeszcze nie być :) Ale ogólnie jest nawet ok, zdziwiłam się
      pozytywnie :)
    • magdalaena1977 Re: GPS w telefonie 27.06.09, 10:29
      Mam GPS w SE C702
      www.mgsm.pl/katalog/sonyericsson/c702/
      Nigdy nie miałam prawdziwego GPS, bo dobrze sobie radzę z mapami i jeżdżę
      głownie po Warszawie (a tu liczy się raczej znajomość geografii korków i remontów).

Sam GPS daje między innymi możliwość podpięcia się w terenie pod Google maps, a
      w praktyce powie, gdzie jesteś, jeśli pomyliłaś drogę itp.

Żeby używać klasycznego GPS do kierowania jazdą, trzeba zapłacić za odpowiedni
      program - w komórce była wersja trial, ale nie korzystało się z niej wygodnie
      (mało dokładna mapa, mały ekran).
      • limonka_01 Re: GPS w telefonie 27.06.09, 11:54
        Zgadza się, wazniejszy jest program niż sam aparat. Czulosc GPS w przypadku nawigacji samochodowej ma wtorne znaczenie. Nalezy przy tym pamietac, że w google maps mapy nie sa na stale wczytane do telefonu i placi się operatorowi za transmisje danych majaca na celu pobranie tych map. Ja mam nawigacje zarowno w telefonie, jak i klasyczna Garmina i chetniej korzystam z Ga
        rmina z uwagi na wygodny ekran dotykowy. Przy wyborze nawigacji z komorki warto przyjrzec się ofertom operatorow, np. w Orange jest to Navifon.
        • magdalaena1977 Re: GPS w telefonie 27.06.09, 13:14
          limonka_01 napisała:

> Nalezy przy tym pamietac, że w google maps mapy nie sa na stale
          > wczytane do telefonu i placi się operatorowi za transmisje danych > majaca na
          celu pobranie tych map.
          To prawda - na szczęście ja mam abonament na internet i mieszczę się w limicie.
          Ale Google jest takie sensowne i przyjazne, że wolę korzystać z niego niż szukać
          jakiegoś programu
      • zawsze_zielona Re: GPS w telefonie 27.06.09, 13:18
        Zgadzam sie z Magdalaena, GPS jest wlasciwie wszedzie taki sam, potzrebujesz
        tylko dobrego programu. IMO (a wlasicwie nie IMO, tylko to zdanie mojego TZ)
        najlepszy jest GARMIN. Z GPS w telefonie i oprogramowianiem Garmin (do nabycia
        dla Noki, o innych nie wiem) bylismy juz w Austrii, Niemczech no i jezdzimy po
        Danii i jak na razie zadnych problemow. Dla porownania, wczesniej mielismy
        oprogramowanie Nokii i to byla katastrofa. "Program sie gubil" na autostradzie,
        innymi slowy co jakis czas proponowal zrobic zwrot (na autostradzie), w miescie
        w ogole nic nie dzialalo. Garminowy program nie robi takich numerow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka