Dodaj do ulubionych

Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre ręce.

29.07.09, 20:50
Wiem, że są tu Stanikomaniaczki o dobrym sercu.

Moi sąsiedzi to ludzie bez serca. Mają aktualnie 4 koty (Matka + 3małe),
których nie karmią. A te znowu przychodzą do mnie (mieszkam obok) a mi mięknie
serce i daję im jeść. [Tak samo jest z psem, ktorego uwiazali pod drzewem].

Wiec zwracam się do Was o pomoc.

Czy może któraś z Was przygarnie kotka? Oddałabym nawet Matkę z Kotem. Ale
niekoniecznie. Matka ma 13 miesięcy. Kotek nie pije mleka od matki od
tygodnia. Chodzi mi przede wszystkim o to, zeby zabrać te koty.

Jeżeli jesteście chętne to kontakt ze mna przez GG: 5306922.
Obserwuj wątek
    • masza.s Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 20:54
      Zamiast karmić koty, po prostu powiadom odpowiednie służby albo telewizje. To,
      co robią Ci ludzie jest KARALNE. I zamiast na offtopach, zgłoś się do
      organizacji zajmującej się takimi sprawami. W przypadku psów dobra jest
      Dogomania ( strona internetowa), w przypadku kotów pojęcia nie mam, ale tego tak
      zostawić po prostu nie można.

Na pewno w pobliżu Ciebie istnieją ośrodki bądź ludzie zajmujący się czymś takim.

Idealne rozwiązanie to było uśpienie kociąt, gdy były ślepe plus sterylka dla
      matki i odseparowanie jej od tych "ludzi".
      • masza.s Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 20:56
        I proszę mi tu nie płakać, że usypiać się małych słodziutkich kociątek nie
        powinno. Nie powinno, ale kotów do oddania jak i psów jest zatrzęsienie. Wolę
        uśpić ślepy miot ( co chyba każdy wet powinien zrobić za darmo, ale nie jestem
        pewna) niż patrzeć na męczarnie tych zwierząt.

Plus moim zdaniem powinna być obowiązkowa sterylka. W którymś landzie w
        Niemczech podobno tak jest. Masz psa bez rodowodu - albo go sterylizujesz i
        płacisz normalny, niski podatek za psa albo, jeśli go nie sterylizujesz, płacisz
        podatek 10krotnie wyższy. I to jest fair, bo szczeniaki po kundelkach
        praktycznie zawsze trafią do schroniska, a koszty tego ponosi land.

No i osobiście jestem za walnięciem po łbie takich ludzi, jak ci, których
        opisujesz.
        • malagracja Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 21:30
          Niestety, na w Białymstoku nie jest to takie łatwe :/
          Uśpienie to ostatnia opcja. Na razie próbuję je ratować w inny sposób. Mam
          nadzieję, że się uda.
      • malagracja Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 21:01
        Jak udowodnie to, co oni robią? Zwlaszcza z kotami?
        • quleczka Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 21:08
          chyba może być ciężko jeśli te koty nie są u nich zamknięte (a rozumiem, że nie
          są skoro przychodzą do Ciebie) to może być trudno udowodnić, że to ich koty w
          ogóle, a nawet jeśli to, że im jeść nie dają :/
          • malagracja Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 21:32
            Aktualnie "mam" 5 kotów (4 "należą" do sąsiadów, 1 mój). To nie jest zdrowa
            sytuacja. Jestem zła. Pytam wszystkich, czy mogą komuś oddać kotki - wszyscy
            znajomi mają albo psy albo koty.
        • masza.s Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 21:11
          Skoro tak, to po prostu zabierz koty, znajdź miejsce, gdzie mogą przenocować
          bądź kilka dni mieszkać i cierpliwie szukaj im zastępczego domu. Co do innych
          metod, można nastraszyć sąsiadów mniej w stronę "prawa", ale to sprawdza się
          głównie na wsiach i głównie wobec ludzi naprawdę tępych ( przykro mi, że to piszę).

Próbowałaś się z nimi kontaktować?

Ile mają te kotki?
          • malagracja Juz dzialalam. 29.07.09, 21:26
            Sprawe psa - zglosilam do Gminy (mandat). Ale wlasnie potem go uwiazali. :(

Koty wlasnie przymknelam w takiej szopie gdzie trzymamy drewno do kominka itp.
            Rozmawialam z nimi, ale ciezko jest dogadac sie z ludzmi ktory sie odwracaja
            plecami i mowia "to tylko zwierzeta" :(

Mam dziwne wrazenie, ze oni sie nawet ciesza, ze te koty przychodza do mnie jesc
            :| Mieszkam w domu naprzeciwko! Oni wszystko to widzą :|

Matka - 13miesięcy (wychudzona prawie na śmierć).
            Kotki - 2/3 tygodnie temu przestały ssać mleko.
            • masza.s Re: Juz dzialalam. 29.07.09, 22:20
              Szukaj ludzi w okolicy, którzy moga zabrać zwierzęta, czy to ośrodki, czy
              zaufane osoby prywatne.
            • pierwszalitera Re: Juz dzialalam. 30.07.09, 23:50
              malagracja napisała:

> Matka - 13miesięcy (wychudzona prawie na śmierć).
              > Kotki - 2/3 tygodnie temu przestały ssać mleko.

Matka może być w okresie karmienia bardzo wychudzona, bo nie ma wiele czasu, by postarać się samodzielnie o jedzenie. Nie wiem ile wiesz o kotach, ale one dają sobie doskonale radę bez ludzi, jeżeli mają możliwość wychodzenia z domu. W przeciwieństwie do psów, które wypuszczone samopas bardzo często głodują i chorują. Oczywiście koty nie są głupie, więc chętnie korzystają z gościnności ludzkiej i często szukają sobie swego właściciela same, ale bardzo szybko aranżują się znowu ze swoim naturalnym pożywieniem, czyli drobnymi gryzoniami, ptakami itp. Dlatego aż tak bardzo bym się losem tych kotów nie martwiła. Jedynym problemem są tylko potem bezpańskie koty grasujące na śmietnikach.
    • filoruska Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 21:10
      Napisz o tym na forum.miau.pl Może ktoś z Twojej okolicy się odezwie
      i pomoże Ci z tymi ludźmi.
      Tam też znajdziesz pomoc w poszukiwaniu kociakom domu. I zobaczysz,
      że w tej chwili są ich setki.
      Tam też są dziewczyny z LB i LMB. I mają swój wątek.
      • malagracja Re: Podlaskie - Białystok - oddam kotka w dobre r 29.07.09, 21:21
        Dziekuje - nie wiedzialam :)
    • malagracja Udało się :) + skasowanie wątku 30.07.09, 19:50
      Jutro kotek jedzie na wieś - dostałam e-maila na pocztę gazetową :-)
      Dziekuję.

Proszę o skasowanie wątku, żeby nie śmiecić.
      • koza-1985 TOZ 30.07.09, 20:22
        www.toz.pl/?menu=jednostki&wybor=wojewodztwami&wybrano_wojewodztwo=10

czasem warto ich informować jak dzieje się coś złego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka