Dodaj do ulubionych

Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i rad

10.08.09, 13:21
W najbliższym miesiącu mam kilka okazji prezentowych, głównie w rodzinie męża. Oczywiście chodzi o ludzi, którzy "wszystko mają i nic nie potrzebują". A przy tym o ludzi, których naprawdę ogromnie lubię, żeby nie powiedzieć kocham (no bo jak to tak publicznie napisać, że się kocha własną teściową ;)).

No i tak sobie pomyślałam - może którejś z Was udało się ostatnio wymyślić jakiś fajny prezent i byłaby chetna na zostanie źródłem inspiracji? Najbardziej to potrzebuję czegoś na imieniny dla pana po 70-tce oraz czegoś na 30+ rocznicę ślubu.

Wszelkie rady mile widziane ;)
Obserwuj wątek
    • joannea Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 10.08.09, 13:58
      Nie wiem, czy Ci się to przyda, ale dla pana po 70tce, o ile lubi dobre wina,
      mogę zasugerować takie sprytne urządzenie, które odsysa powietrze z napoczętej
      butelki i zamyka ją eleganckim korkiem. Kupiłam takowe mojemu chrzestnemu na
      ostatnią gwiazdkę, i to chyba pierwszy prezent, z jakiego widziałam, żeby się
      autentycznie cieszył.
      I jeszcze pomysł na prezent: nadrukowane zdjęcia wnuków na płótno (wygląda to
      jak obraz). Jeżeli koszty nie grają roli, można zamówić portret ze zdjęcia -
      pastele, olej, ołówek, właściwie technika bez znaczenia. Moja przyjaciółka jest
      profesjonalną portrecistką, i najczęściej ma właśnie zamówienia pod kontem osób
      starszych. Babcie i dziadkowie uwielbiają takie portrety. Bardzo ważny jest tu
      wybor artysty - dobrze jest przejrzeć jego portfolio, żeby wiedzieć, czy na
      pewno będzie w stanie oddać podobieństwo. Dobrze zrobiony portret, nawet małych
      rozmiarów, to prawdziwa perełka na ścianie ;)
      • kasiamat00 Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 10.08.09, 19:56
        Jak już o dobrych winach mowa... Rzecz, którą ostatnio bardzo propaguję, czyli
        dobre, duże (>500 ml) kieliszki do wina. Dostałam miesiąc temu kieliszki do
        burgunda o pojemności ~800 ml i nie mogę się nacieszyć, dobre wino pite z nich
        smakuje dużo lepiej niż z normalnych. Brzmi absurdalnie, ale działa :)
      • kizombalover Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 10.08.09, 20:12
        Rzeczywiście niezły pomysł. Jak się to nazywa i gdzie kupiłaś? Na piwo też działa?
    • joannea Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 10.08.09, 14:46
      I jeszcze jeden prezent: nie wiem, gdzie w Polsce można coś takiego znaleźć, ale
      u nas są w każdym praktycznie sklepie typu Rossman usługi polegające na tym, że
      można zrobić bardzo fajny album, wyglądający jak profesjonalnie drukowany
      album-książka (zdjęć nie wkleja się ręcznie, ale obrabia cyfrowo). Jest tego
      wiela formatów i jeszcze więcej opcji okładkowych (najdroższe są te sztywne,
      szyte okładki, powlekane płótnem, ale wygląda to też bardzo ekskluzywnie). Na
      rocznicę ślubu, o ile ma się dojście do zdjęć z tych 30 lat, może to być narawdę
      fajna rzecz. Ceny - od bodajże 15 euro (mały format, miękka okładka) w górę (do
      prawie 100, z tego, co pamiętam).
      Jeżeli byś chciała, a nie znajdziesz w kraju, mogę pomóc (zamawia się toto i tak
      online, a ja będę w PL pewnie za jakieś 2 tygodnie).
      • madzioreck Album w formie książki 10.08.09, 17:30
        W Polsce też takie coś robią. Dostałam kiedyś na targach fotograficznych płytę z
        programem do robienia takiej książki - zrobiony projekt wysyła się do firmy i
        oni to drukują i odsyłają gotową książkę :) Z tego, co pamiętam, nie były to
        jakieś straszne pieniądze, o ile oczywiście nie robiło się całej encyklopedii z
        dziejami rodziny 5 pokoleń wstecz :)
        Jak małż wróci z roboty i znajdzie tą płytkę w poprzeprowadzkowych pudłach, to
        podrzucę adres strony tej firmy.
      • bathilda Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 10.08.09, 19:30
        Dzięki za fajne pomysły ;)
      • jul-kaa Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 12.08.09, 16:59
        joannea napisała:

> można zrobić bardzo fajny album, wyglądający jak profesjonalnie drukowany
        > album-książka (zdjęć nie wkleja się ręcznie, ale obrabia cyfrowo).

Coś takiego widziałam w warszawie w duzym sklepie foto (przy marszałkowskiej),
        podejrzewam, że to zaczyna być coraz popularniejsze.
    • kizombalover Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 10.08.09, 20:12
      Nie jestem panem po 70tce, ale pomyślałam, co sama chciałabym dostać, a na co
      zawsze mi szkoda pieniędzy, a na co nikt z rodziny do tej pory nie wpadł. Co wyszło?
      - płyty DVD z kabaretami
      - płyty CD z ulubionymi wykonawcami/koncertami
      - bilety na gościnne występy gwiazd (polskich albo zagranicznych)
      - eleganckie worki na buty taneczne (myśląc szerzej o hobby jubilata - etui na
      akcesoria :-))
      W każdym razie coś użytecznego. Pięknie oprawiony album ze zdjęciami - na co mi,
      skoro mam już te zdjęcia? Chyba, żeby były to jakieś wcześniej przeze mnie nie
      oglądane - o, wtedy to by było fajne ;)
    • aadrianka Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 10.08.09, 21:17
      Dowiedz się, czy pan po 70tce nie wspomina z sentymentem jakiejś
      książki z lat młodości, której już nigdzie dostać nie może, a
      następnie poszukaj na Allegro:) W każdym razie dwukrotnie
      przetestowane na panu tuż przed 60tką. Mina i wzruszenie
      obdarowanego ulubioną książką z dzieciństwa - bezcenne.

• thorrey Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 10.08.09, 21:26
      Do dziś wspominam prezent od mojego brata na którąś gwiadkę. Zegar -
      budzik z rzutnikiem laserowym na ścianę, samonastawiający się (wg
      czasu z Frankfurtu). Jeden z najlepszych i najbardziej przydatnych
      prezentów które dostałam.
    • molar gadżety 10.08.09, 23:25
      Uderzaj w gadżety - zobacz sobie stronki np. www.2future.pl albo
      www.takapaka.pl
    • cissnei Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 11.08.09, 08:25
      Z moich prezentowych doświadczeń wynika, że najbardziej cieszą rzeczy, o których
      kiedyś się komuś mówiło, a potem już dawno zapomniało, ale okazuje się, że ktoś
      dalej o nich pamięta. Moja siostra kupiła chłopakowi ostatnio kalejdoskop, bo
      kiedyś napomknął, że bawił się czymś takim w dzieciństwie. Zwykła zabawka za
      kilkanaście złotych, ale ucieszyła go bardziej niż profesjonalne głośniki do
      kompa :) Dlatego warto słuchać, co mówi dana osoba, zwłaszcza, jeśli to starszy
      człowiek, bo może wspominać coś, co znał ze swojej młodości i zapewne byłby
      bardzo wzruszony, gdyby otrzymał coś, co przypomni mu o dawnych czasach.

Nie ma też nic lepszego od prezentów robionych własnoręcznie :) W tym roku mamy
      w rodzinie pokaz umiejętności - dla chłopaka mojej siostry zrobiłam grę
      komputerową, w której on występuje jako rycerz szukający królewny, moja siostra
      za to zrobiła mi wieszak na kolczyki w stylu rpgowym ;) Całkiem fajnym
      podarunkiem jest także paczka z ulubionymi smakołykami obdarowanego, byleby to
      były naprawdę rzeczy, które lubi, a nie pierwsza lepsza bombonierka w żółte
      różyczki. Czasami mniej ważne są fundusze i nawet przydatność prezentu,
      ważniejsze moim zdaniem jest uczucie, że prezent został wymyślony/stworzony
      wyłącznie dla mnie.

Aha, i myślę, że lepiej uważać z przydatnymi przedmiotami, jak żelazko czy
      mikser (chyba, że solenizant/ka wyraźnie twierdzi, że chce je otrzymać), bo ktoś
      może się poczuć zapędzany do obowiązków domowych :P Prezent to prezent, powinien
      służyć przede wszystkim osobie obdarowanej. Drogi serwis obiadowy może i wygląda
      fajnie, ale w praktyce będzie służył wszystkim domownikom, a obdarowana będzie
      miała tylko więcej do mycia :P
      • jul-kaa Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 12.08.09, 17:05
        cissnei napisała:

> Nie ma też nic lepszego od prezentów robionych własnoręcznie :)

Wszystko zależy od rodziny - u mnie nikt prócz najbliższych nie docenia
        rękodzieła - ani teściowie, ani inni krewni. A tak się staram, żeby było
        dopasowane do ich potrzeb i oczekiwań... To smutne, nie?

> Aha, i myślę, że lepiej uważać z przydatnymi przedmiotami, jak żelazko czy
        > mikser (chyba, że solenizant/ka wyraźnie twierdzi, że chce je otrzymać), bo kto
        > ś
        > może się poczuć zapędzany do obowiązków domowych :P Prezent to prezent, powinie
        > n
        > służyć przede wszystkim osobie obdarowanej.

Ja lubie uzyteczne prezenty, stanowczo wolę mikser od najpiękniejszej durnostojki :)
        Ale za to absolutnie przepiekne rustykalne lusterko do makijazu, zarówno
        przydatne, jak i cudne, było jednym z najlepszych prezentów, jakie dostałam :)
    • juannita Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 12.08.09, 16:47
      A jezeli ktos dysponuje troche wieksza suma gotowki, to na rocznice
      slubu milym prezentem moze byc udzial w sfinansowaniu jakiegos
      wymarzonego przedsiewziecia o ktorym marza malzonkowie.
      Np bilet na wymarzona podroz, albo np bilet na jakis ekstra koncert
      dla milosnikow muzyki.

Na tego typu prezenty moze zlozyc sie pare osob, a kazdy moze tez
      przygotowac taki juz absolutnie symboliczny drobiazg od siebie.
      • jul-kaa Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 12.08.09, 17:06
        juannita napisała:

> A jezeli ktos dysponuje troche wieksza suma gotowki, to na rocznice
        > slubu milym prezentem moze byc udzial w sfinansowaniu jakiegos
        > wymarzonego przedsiewziecia o ktorym marza malzonkowie.
        > Np bilet na wymarzona podroz, albo np bilet na jakis ekstra koncert
        > dla milosnikow muzyki.

O tak! jeszcze można podarować karnet do kina lub do teatru (o to trudno).
      • kotwtrampkach Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 13.08.09, 01:22
        niedawno starsza Pani opowiadała, jak to dzieci zafundowały jej i mężowi wyjazd
        do SPA - była zachwycona ;-)
        to taki bilet z możliwością wyboru terminu i przyjemności, jakie życzymy sobie
        tam zaznać. ja bym chciała wcześniej niż na 30 rocznicę, bo sama to się nie
        wybiorę:-)
    • smallfemme Fotografia slubna 13.08.09, 09:06
      Zdarza sie ze panstwo mlodzi nie maja pamiatkowej fotografii slubnej.
      Tak bylo z moimi dziadkami. Wujek podkradl im odpowiednie zdjecia z
      odpowiedniego czasu i na 50 rocznice sprezentowal im zdjecie slubne -
      profesjonalnie wykonany i wydrukowany fotomontaz, pieknie oprawiony :)
      Wisi na honorowym miejscu i wypelnia piedziesiecioletnie zaleglosci :)
    • filoruska Re: Prezenty dla rodziny - kopalnia pomysłów i ra 13.08.09, 15:28
      To zrobiło furorę na pewnych 60 urodzinach. Zdjęcia i teksty można
      napisać własne. Można też skorzystać z gotowych artykułów i tylko
      dodać własne zdjęcia.
      www.gazetomania.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka