bromboosia
24.11.09, 19:27
Witam serdecznie,
Zaczelam wlasnie planowac swoja mala podroz do Australii. Bedzie ona trwala 4 tygodnie, od konca marca do konca kwietnia. Przylatuje do Sydney i jak narazie mam w glowie pomysl zeby wynajac auto i zobaczyc jak najwiecej wzdluz wschodniego wybrzeza. Pokico zaczynam czytac przewodnik wiec z bardziej szczegolowymi pytaniami jeszcze sie zglosze, narazie bardziej ogolnie:
1. na jaka pogode mam sie nastawic? wiem,ze bedzie to jesien i wiem ze im bardziej na polnoc tym cieplej, ale generalnie od wschodu wilgotno. Do tej pory jezdzilismy po Europie w sposob kempingowy z namiotem. Teraz mysle o wynajeciu auta, w ktorym daloby sie spac. Jakich temperatur moge sie spodziewac? kolo 20, czy raczej blizej 10? w przewodniku jest to bardzo ogolnie okreslone.
2. jaki rodzaj auta polecacie do wypozyczenia, tak zeby nie zbankrutowac ale zeby bez problemu przejechac wiekszosc dostepnych drog (wiem, ze z wypozyczanymi ciezko wjezdzac na off-road, no i problemem pewnie jest kwestia ubezpieczenia)
3. Czy majac 4 tygodnie wolelibyscie spedzic je na wschodnim wybrzezu czy tez moze kupic pare lotow i zobaczyc cos bardziej w glebi kontynentu (chocby slynne Uluru). Wiem, ze to sa kwestie dyskusyjne i bardzo subiektywne, ale pokico ciezko mi sie pogodzic z tym, ze mam tak malo czasu, a tak wiele do zobaczenia. No i mam w glowie maly metlik, bo na cos zdecydowac sie trzeba.
4. Czy o tej porze roku sa kempingi otwarte? Czy jest ich duzo na wschodnim wybrzezu?
5. ktora firme wypozyczajaca byscie mogli polecic, jesli macie takowa sprawdzona
6. nurkujemy i z pewnoscia jest to jeden z punktow programu, no i tak z ciekawosci - naczytalam sie sporo o tej "dzikiej" i groznej faunie wodnej - jak sobie z tym radza nurkowie? meduzy, rekiny i co to tam jeszcze - sa jakies miejsca gdzie jest bezpieczniej? i tak pewnie nie bedziemy wchodzic sami do wody, bo lecimy bez sprzetu, wiec i tak podczepimy sie pod jakies centrum (ktos moze cos polecic) ale czy takie wypadki nurkowe w Australii sa czeste?
Z gory dzieki za kazdy komentarz
Pozdrawiam ze Szwecji
B.