janek_z_sydney
21.11.10, 18:26
A teraz może z innej beczki. Czy potraficie...?
Swego czasu z racji charakteru swojej pracy w Australii w czasie rozmowy byłem w stanie zgadnąc czy jest on Chińczykiem z Hong Kongu czy też z Chin Ludowych. Także po rysach twarzy, ubraniu, sposobie zachowania... Nawet jak rozmawiali razem ze sobą w swoim rodzimym języku, to mówiłem do mojego Managera: ci są z Chin Ludowych. Dziwił się on bardzo, że jestem w stanie rozpoznac.
Powiedział mi on kiedys, że są oni takimi samymi ‘rasistami” jak każdy inny. I, że mają oni też swoją drabinę wartości/uznania poszczególnych nacji. I jak mi powiedział na samych dolnych szcaeblach tej drabiny są Thai and Indian. Nie był on typowym Chińczykiem. Wykształcony i wychowany w Australii. Zachowywał się i był taki jak „prawdziwy” Ozi. No prawie, nie żłopał aż tyle piwa, i był bardzo inteligentny, oraz bardzo cwany. Ale za to uwielbiał footy. Dla mnie był jak Ozi, any way.
Jeden Chińczyk powiedział mi nawet kiedyś: : „ I’m not Chinese, I’m Hong Kong”!
Ubawiło mnie to bardzo.
Kilkanaście lat temu jescze każdy ”prawdziwy”Ozi na Azjatę mówił Japanese. Teraz na każdego mówi Chinese. Nie jest on w stanie nawet rozróżnic, czy ten człowiek jest Chińczyk, Koreańczyk Indonesian czy może Thai.
Ja potrafiłem to zrobic. Potrafiłem też zgadnąc, że mój rozmówca jest z Niemiec wschodnich a nie z zachodnich. Nie raz zdażało się, że jak mu to powiedziałem był trochę obruszony. Nawet po tylu latach od czasu zjednoczenia widac róznicę. Ale taki miałem charakter pracy. Stopniowo byłem wstanie poznac czy ten człowiek jest Rosjaninem, Francuzem, Brazylijczykiem czy też jest z USA (mieszkańców USA rozpoznac było zresztą bardzo łatwo).
Pamiętam, że kiedyś stary Polak emigrant opowiedział mi, że zaraz po wojnie jak jechali pociagiem w Sydney i rozmawiali ze sobą po polsku, to podszedł do nich Ozi i mówi do nich, że tu jest Australia i żeby przestali rozmawiac po niemiecku. Przykro im się zrobiło bardzo, bo jak mi powiedział oni sami walczyli z Niemcami przez tyle lat a on ich wziął za Niemców.
Jak widac do tej pory nie są oni wstanie tego zrobic lub nawet tego chciec.
A Wy? Czy potraficie rozpoznac swojego rozmówcę z jakiego kraju pochodzi?