Dodaj do ulubionych

Dzielnice Auckland

10.02.08, 04:56
Hi, to dolecialam smile
Na razie siedzimy u rodzicow mojego Kiwi, ale niedlugo przyjdzie nam
rozgladac sie za wlasnym lokum. Moze ci, ktorzy znaja Auckland
wypowiedza sie ta temat jego dzielnic, zwlaszca, gdzie jest
bezpiecznie, a niezbyt drogo, gdzie warto zamieszkac?
Obserwuj wątek
    • iza42 Re: Dzielnice Auckland 10.02.08, 09:02
      O , pozdrowienia . Jak wrazenia ??
      Auckland jest generalnie bezpieczne , moze z wyjatkiem paru miejsc w South
      Auckland mozna mieszkac wszedzie. Wszystko zalezy od tego , gdzie planujecie
      podjac prace . Dojezdzanie przez zatloczony Harbour Bridge moze byc dosc
      uciazliwe. Najlepiej jest znalesc mieszkanie niedaleko miejsca pracy. Ceny sa
      rozne , tzw lepsze dzielnice sa dosc drogie , mysle o Northshore i innych blizej
      centrum . Jak chcesz daj namiary na priva.
    • kowalsia Re: Dzielnice Auckland 10.02.08, 19:05
      Napisalam na priva wiecej.

Tu napisze tylko, ze Parnell jest najfajniejszy, bo najbardziej wydawal mi sie
      podobny do Sopotusmile Wspanialy widok mialam z mieszkania na Parnellu - na
      Rangitoto. Nigdy wczesniej nie mialam tak pieknego widoku... i pewnie juz nie
      bede miec... Cudenko!
      • iza42 Re: Dzielnice Auckland 11.02.08, 07:24
        Tak Kasiu , jak masz duzo pieniedzy do wydania Parnell jest dobrym miejscem do
        osiedlenia sie - stylowa dzielnica niedaleko centrum ,
        dobre restauracje , galerie sztuki. Parnell jest nadrozsza dzielnica w Auckland.
        Co do widokow , nie wiem ,nie mieszkalam na Parnellu , ale w tzw East Coast Bays
        na Northshore sa przepiekne widoki , a na polwyspie Whangaparoa w poprzednim
        miesjcu gdzie mieszkalismy moglismy podziwiac morze z dwoch stron , tutaj gdzie
        jestesmy widzimy je tylko z jednej strony ale nie narzekamy. Tak wiec sa inne
        malownicze , troche tansze miejsca , gdzie mozna zamieszkac.
        • kasia763 Re: Dzielnice Auckland 12.02.08, 00:23
          A ja myslalam, ze Remuera najdrozsza wink Dzieki za podpowiedzi, moj
          adres: kasia763@gazeta.pl obiecuje na wszystkie maile grzecznie
          poodpisywac, jak juz sie troche ogarne. Chwilowo latam w
          poszukiwaniu pracy, a dostep do internetu mam bardzo ograniczony.
          • adamovski Re: Dzielnice Auckland 12.02.08, 19:37
            Hej!

Parnell jest fajny, Ponsonby jeszcze lepsze. Jesli planujecie np. zakup jachtu
            to polecam Ponsonby, niedaleko jest Westhaven Marina a i do centrum blisko.
            North Shore jest jeszcze OK, ale jest tam duzo nowobogackich. Whangaparoa jest
            przepiekne ale daleko od centrum. Zachodnie Auckland jest bezpiecznie
            geologicznie (nie jest to polw wulkaniczne jak np Orakei), i blisko jest na
            zachodnie wybrzeze (surfowac!!!!)

Ja osobiscie mieszkalem we wschodniej czesci Auckland (St.Helliers, Kohimarama,
            Remuera, Orakei). Blisko centrum, i raczej spokojnie (poza Mission bay).

www.justrentals.co.nz/
            www.baysidepropertyrentals.co.nz/listings.php
            powodzenia.
          • adamovski Re: Dzielnice Auckland 12.02.08, 19:42
            Bezpieczenstwo:

www.aucklandcity.govt.nz/auckland/introduction/safer/crimesafety/police.asp
            Zobacz ten raport. Sa tam mapki pokazujace ilosc przestepstw w danych dzielnicach
            • iza42 Re: Dzielnice Auckland 13.02.08, 08:28
              Czesc Adam ,
              milo Cie zobaczyc , a przynajmniej Twoj wpis na forum . Jak wyglada zycie poza
              NZ ? mam nadzieje ,ze nie marzniesz ?
              • beatrix10 Re: Dzielnice Auckland 14.02.08, 04:20
                A ja lubie Titirangi, jesli bedziesz miala troche czasu pojedz tam i
                nawet troche dalej za Titirangi do miejsca nazywajacego sie Huja i
                Little Huja.Tam kiedys mielismy sie osiedlic ale martwilo mnie jak
                zareaguja znajomi z Polski na taki adres smile
              • adamovski Re: Dzielnice Auckland 20.02.08, 12:11
                Niestety marzne i jest niebyt ladnia. Zima jakas taka bez sensu, nie ma sniegu,
                ciagle pada deszcz i robi sie wszedzie bloto. Wszystko jest ubrudzone tym blotem
                roznoszonym przez samochody.

Ale za to moge isc do ksiegarnui i kupic sobie ksiazke po polsku!
                • iza42 Re: Dzielnice Auckland 22.02.08, 07:39
                  adamovski napisał:

> Niestety marzne i jest niebyt ladnia. Zima jakas taka bez sensu, nie ma sniegu,
                  > ciagle pada deszcz i robi sie wszedzie bloto. Wszystko jest ubrudzone tym blote
                  > m
                  > roznoszonym przez samochody.
                  > Moja kolezanka w Amsterdamie bardzo narzeka na tamtejsza pogode.
                  Ale u nas tez ostatnio zrobilo sie paskudnie , ale jest szansa ,ze sie
                  rozpogodzi przed zima.
                  > Ale za to moge isc do ksiegarnui i kupic sobie ksiazke po polsku!
                  Ano wlasnie , natomiast ja juz trzeci miesiac czekam na ksiazki z Merlinu.
    • kairos55 Re: Dzielnice Auckland 14.02.08, 09:59
      Czytalam na roznych miedzynarodowych forach dotyczacych NZ, ze warto
      kupic przewodnik "Where to live in Auckland". Informacje sa na
      website wheretoliveinauckland.co.nz, przez ktory tez mozna zamowic
      ksiazke online. Kosztuje 35.51 NZD, plus GST, plus jakies oplaty za
      przesylke. Ma byc bardzo pozyteczna dla osob planujacych kupno
      mieszkania/domu jak i dla tych, ktorzy zamierzaja wynajmowac.
      Rzekomo zawiera bardzo pozyteczne profile/opisy poszczegolnych
      dzielnic. Przewodnik jest regularnie aktualizowany i jest teraz
      dostepny w nakladzie 2008/2009.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka