adasssster 25.06.09, 12:30 Powiedzcie jak to jest z tą wodą. Rzeczywiście jest jej taki brak ? Bo ropy wam nie brakuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luiza-w-ogrodzie Re: Wodny problem Australii 26.06.09, 01:10 Adassster, jesli nie spales na lekcjach geografii :o))) moze pamietasz ze Australia jest najbardziej plaskim i suchym kontynentem swiata, z interiorem pokrytym pustyniami i polpustyniami. Najwieksze opady sa na wybrzezach a im dalej w glab ladu tym bardziej sucho. Wiele naszych rzek to rzeki okresowe, polegajace na opadach deszczu zeby w ogole plynac. W AU nagminnie wierci sie tez studnie artezyjskie, ktore jednak czesto sa bardzo slone i nadaja sie tylko dla zwierzat. Z niedostatkiem wody laczy sie problem utraty terenow rolniczych przez zasolenie gleb wskutek przenawozenia, erozji i odpadow z gornictwa. O wode z najwiekszych rzek (system Murray- Darling) walcza farmerzy (jako ze w Au uprawia sie rosliny niekoniecznie dostosowane do naszego klimatu - czy raczej klimatow) oraz miasta polozone nad tymi rzekami, ktore niegdys pelnily role glownych szlakow komunikacyjnych. A ze glowne rzeki przeplywaja przez kilka stanow i kazdy z nich ma inne regulacje dotyczace rozdzialu wody, to tylko przyczynialo sie do chaosu. Rzad federalny powolal specjalny departament, ktory to wszystko wzial za morde: Department of the Environment, Water, Heritage and the Arts Tu mozesz przeczytac rzadowy raport Water for the Future Co do zasobow energetycznych, Australia ma nie tyle rope co glownie gaz (w wiekszosci wydobywany i/lub zarzadzany przez amerykanskie koncerny) ale rowniez najlepsze na swiecie zrodla odnawialnej energii, takiej jak geotermalna, sloneczna i wiatrowa, a Tasmania jest zasilana energia kinetyczna rzek. Niestety, nasi politycy marnuja szanse rozwoju tej galezi gospodarki. Zacytuje znanego australijskiego naukowca Tima Flannery, piszacego o AU jako o "Middle East of renewable sources of energy": Australia has an enormous role to play. We are richer in alternative energy than many other countries. In fact I'd say we're almost uniquely blessed. We're sort of "the Middle East of renewable sources of energy".We've got the world's best geothermal provinces, the world's best top two or three wind provinces. We've got a huge amount of sunlight of course and some fantastic technology in that area ... solar thermal, solar hot water, photovoltaics. We're doing very well in all of those. We have over 40% of the world's uranium. We're just so wealthy in all of these resources and of course a lot of natural gas. So for low emissions sources of energy we're incredibly well off. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród... Odpowiedz Link
adasssster Re: Wodny problem Australii 26.06.09, 07:14 hmmmmm na lekcji geografi nie spałem ciekawi mnie jednak czy wy ten brak wody odczuwacie. I faktycznie dziwie się rządowi że nie rozwija tej dziedziny gospodarki ;_) I widzę że na gazie znowu łapkę położyli amerykańce. Czyli racja że prawdopodobnie rządzą 60% rynku energetycznego a reszta ma rosja u was tylko budować elektrownie termalne. doskonały sposób na pozyskiwanie wody Odpowiedz Link
ratpole Re: Wodny problem Australii 26.06.09, 07:35 adasssster napisał: Przepraszam, ze sie wtrancam. Adassster, o co chodzi z tym "Suma strachów gdy czas iść do piachu". Szykujesz sie juz na tamten swiat, masz tyle na sumieniu czy ci sie po prostu rym spodobal? -- Gdy ranne prosie idzie po rosie, to bedzie pogoda jak tabaka w nosie. Odpowiedz Link
adasssster Re: Wodny problem Australii 26.06.09, 07:59 wiesz jak myślałeś kiedyś o śmierci albo się o nią otarłeś to wiesz o czym piszę. To nie moje słowa za to bardzo trafne. Dalsze też są dobre ale nie chce nikogo urazić dlatego nie umieszczam ich tu. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Wodny problem Australii 26.06.09, 08:13 adasssster napisał: > hmmmmm > na lekcji geografi nie spałem > ciekawi mnie jednak czy wy ten brak wody odczuwacie. > I faktycznie dziwie się rządowi że nie rozwija tej dziedziny gospodarki ;_) > I widzę że na gazie znowu łapkę położyli amerykańce. > Czyli racja że prawdopodobnie rządzą 60% rynku energetycznego a reszta ma rosja > > u was tylko budować elektrownie termalne. > doskonały sposób na pozyskiwanie wody Pytales o wode i wspomniales rope, stad druga czesc mojego postu dotyczyla zrodel energii. Weekend sie zaczyna... czas sie odpepnic od komputera BFN Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º>¸¸. Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
adasssster Re: Wodny problem Australii 26.06.09, 10:32 No wam to dobrze ja jutro pracuje. Więc jeszcze dzisiaj posiedze długo przy kompie i pozaglądam troszkę. Muszę dokończyć projekt modernizacji linii pordukcyjnej kuchenek - Odpowiedz Link
nadau_pl Wodny problem Polski 26.06.09, 08:46 U nas akurat wody jest dostatek. Leje się z nieba na łeb, nie zważając kuźwa, czy to wiosna, lato, dzień roboczy, czy weekend. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Wodny problem Polski 26.06.09, 11:01 nadau_pl napisał: > Leje się z nieba na łeb, nie zważając kuźwa, czy to wiosna, lato, dzień roboczy, czy weekend. > ODP: Ostatnio tez bylo w Sydney. Odnosnie pytan autora watku; rzad buduje fabryki odsalania wody Sydney - rozpoczeto, ma pokryc 15% zapotrzebowania miasta. www.sydneywater.com.au/majorprojects/Desalination/projectoverv iew.cfm Viktoria, to chyba przetarg? www.partnerships.vic.gov.au/CA25708500035EB6/0/8ACBA1C56F57CF23CA25736E0001DCE8 Zatwierdzono tez w NSW, projekt na naj wieksza w Australii 'wind farm' www.renewbl.com/2009/06/05/biggest-wind-farm-in-australia-to-be-built-in-western-new-south-wales.html Nie mozna wiec powiedziec, ze rzad nic nie robi...cos tam robi - jak na razie, to nie brakowalo mi jeszcze nigdy tutaj wody w kranie. Obenie Sydney ma zniesione restrykcje, ktore akurat mojej czesci miasta nie dotycza, bo jest na wodzie + woda z wtornego obiegu. Jakies kilkadziesiat tysiecy nowych domow - restrykcji nigdy wiec nie mialam. Pozdrawiam Kan Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Wodny problem/link jeszcze raz 26.06.09, 11:06 www.sydneywater.com.au/majorprojects/Desalination/ Kan Odpowiedz Link