Dodaj do ulubionych

O prokreacji

21.05.12, 06:14
Temat stary jak świat.
Na pytanie - jak nie dopuszczać do poczęcia i przychodzenia na świat dzieci niechcianych, ułomnych i takich którym grozi śmierć z głodu - różne są odpowiedzi. Zależy kto odpowiada na takie pytanie. Duża część odpowiedzi i zachowań wynika z ideologii, wyznania, nie uwzględniania sytuacji zdrowotnej matki rodzicielki. Poszczególne państwa mają swoje przepisy prawne i praktyki dotyczące sposobów rozwiązywania tego wielkiego problemu.
Wg mnie , nieludzkie jest podejście nie uwzględniające stanu zdrowia matki.

Watykan podejmuje kolejne działania przeciw aborcji.

wyborcza.pl/1,76842,11762825,Watykan__milion_podpisow_pod_unijnym_zakazem_aborcji.html
Obserwuj wątek
    • mattos Re: O prokreacji 21.05.12, 10:41
      Czuk1 napisał tak: Watykan podejmuje kolejne działania przeciw aborcji.
      A co chciałbyś Czuk1 żeby Watykan był za aborcją?
      Podaj przykłady proszę, które religie są za aborcją?
      Ja się wcale nie dziwię Watykanowi, bo tak ma być gdyby było inaczej to by nie było sensu należenia do takiej religii.
      • czuk1 Re: O prokreacji 21.05.12, 12:06

Ja też przeciw aborcji ale nie w takim zakresie jak Watykan.
        A co Ty chcesz Mattosie aby matka zmarła przed albo po porodzie (co w czasie ciąży można często przewidzieć) a dziecko by żyło ? Albo chcesz żeby dzieci daleko upośledzone (kiedy stwierdza się to w łonie matki , w 1-szym np m-cu ciąży) , cierpiały po urodzeniu ?

• marii51 Re: O prokreacji 21.05.12, 13:15
          skazane na nieuruchomienie- odleżyny rana na ranie obłożnie chorzy- nie chodzące , nie mówiące -
          nieme bezimienne
          • mattos Re: Zabić dziecko po to żeby matka żyła? 21.05.12, 19:14
            Watykan nie może czuk1 być za zabijaniem, czemu tego nie rozumiesz? Nie może Watykan powiedzieć tak: zabijcie dziecko po to żeby ratować matkę. Są matki takie, że wolą same umrzeć a żeby dziecko ich żyło, ale i są takie, że wolą kazać dziecko zabić tylko po to żeby wzrok im się nie pogorszył po porodzie. To nie zależy od ciebie czuk1 i ode mnie, ale od matki i od przepisów prawnych.
            • pia.ed Re: Zabić dziecko po to żeby matka żyła? 21.05.12, 20:26
              A po co Watykan sie w ogole miesza, szczegolnie do prokreacji?
              Starzy mezczyzni ktorzy nigdy nie mieli kobiety
              i nie mieli dzieci,
              beda dyktowac mlodym, nowoczesnym ludziom co maja,
              czego nie maja robic w lozku?

Jak juz sie ksieza mieszaja do prokreacji, to powinni wziac na swoje utrzymanie
              te niechciane, czesto z ciezkim kalectwem dzieci ...
              a to im nawet nie w glowie ...

• czuk1 Re: Zabić dziecko po to żeby matka żyła? 21.05.12, 23:32
                Katolicy są podporządkowani Watykanowi. Słuchać muszą poleceń Watykanu. W ten sposób muszą brać pełną odpowiedzialność za skutki tej subordynacji.

Tylko czy to jest postępowanie godne współczesnego człowieka ?

• czuk1 Re: Zabić dziecko po to żeby matka żyła? 22.05.12, 07:18
              Pia.ed odpowiada Ci na to pytanie, mnie zadane.
              Dodam kolejne pytania, które są odpowiedzią. Czy Watykan musi narzucać zachowania państwom i narodom ? Czy zalecenia Watykanu nie powinny być skierowane (ewentualnie) wyraźnie do swoich wyznawców i rządów konkretnych państw w których prawo nie chroni życia i zdrowia swoich obywateli ?

Uważam, że uznawanie za człowieka zapłodnionych wczoraj zarodków jest wielkim nadużyciem oraz powodem braku zrozumienia między wojującymi-ekstremalnymi katolikami i
              myślącymi o ochronie życia poczętego w sposób nie ideologiczny lecz analityczny, realny i kompleksowy.
              • mattos Re: Zabić dziecko po to żeby matka żyła? 22.05.12, 09:23
                ŻYDZI RÓWNIEŻ EKSKOMUNIKUJĄ ZWOLENNIKÓW ABORCJI
                Joe Lieberman został osiem lat temu ekskomunikowany przez Sąd Rabiniczny Unii Rabinów Ortodoksyjnych Stanów Zjednoczonych i Kanady. Decyzja ta, motywowana jego stanowiskiem wobec aborcji przez częściowe narodziny i homoseksualizmu jest nadal w mocy - poinformował rabin Yehuda Levin, rzecznik prasowy organizacji.

Decyzję podjęto osiem lat temu, kiedy Lieberman został nominowany na wiceprezydenta przy demokratycznym kandydacie na prezydenta Alu Gorze. I nikt tej decyzji nie zmienił - przypomniał rabin. Teraz Lieberman, od jakiegoś czasu senator niezależny, wymieniany jest jako jeden z możliwych kandydatów na wiceprezydenta przy Johnie McCainie.

W październiku roku 2000 sąd rabiniczny w Nowym Jorku uznał, że Lieberman wprowadza ludzi w błąd sugerując, że jest religijnych Żydem i jednocześnie głosząc poglądy na temat aborcji i homoseksualizmu, które są absolutnie nie do pogodzenia z nauczaniem Tory. - Lieberman sprzeciwia się Naszej Świętej Torze poprzez senackie głosowania, w których wspierał aborcję przez częściowe narodzenie, a także legitymizował homoseksualizm, który jest nienormalnym i niezdrowym zachowaniem, które Tora potępia jako niemoralne i grzeszne - ogłosił wówczas sąd.

Rabin Levin, który uczestniczył w procesie podkreśla, że jego celem było pokazanie, że autentycznie ortodoksyjni Żydzi mają świadomość, że Lieberman zaprzecza absolutnie fundamentalnym wartościom Tory. Jego zdaniem od czasu jej orzeczenia nie zmieniło się nic istotnego, i dlatego ortodoksyjni Żydzi muszą mieć świadomość, że nie mogą dopuścić do tego, by Lieberman został wiceprezydentem przy McCainie. - Wzywamy chrześcijańskich liderów prorodzinnych, by wpłynęli na McCaina w czasie konwencji republikańskiej - dodał Levin Źródło...............
                • czuk1 Subtelności o które się spieramy. 22.05.12, 09:42
                  I oto mi chodzi. Niech Watykan i jego hierarchowie ekskomunikują każdego katolika który spowodował aborcję, w rozumieniu wiary katolickiej. O zagrożeniu ekskomuniką będą wszyscy oni wiedzieć wcześniej. Sytuacja będzie jasna. Każda (każdy) który naruszy obowiązki katolika poniesie odpowiednią karę.
                  Ale póki jest państwo świecki i obowiązuje prawo państwowe, dotyczące wszystkich obywateli, nie można tego prawa napiętnować z pozycji religijnych. Watykan , jako państwo, nie może wtrącać się do prawa państwowego innych państw.
                  Nie uważasz ?
                  Ponadto. Choćby było prawdą, że my katolicy stanowimy 98 % ogółu Polaków to nie upoważnia nas do narzucania prawa kanonicznego wszystkim Polakom i do kwestionowania prawa państwowego.

• czuk1 Re: Subtelności o które się spieramy. 22.05.12, 23:07
                      Przecież polskie prawo generalnie zabrania dokonywania aborcji.
                      Polskie prawo zezwala na dokonanie aborcji jedynie w trzech wypadkach:

GDY CIĄŻA JEST WYNIKIEM PRZESTĘPSTWA
                      Jeżeli kobieta padła ofiarą gwałtu, musi zgłosić się koniecznie na policję! Czeka tam ją seria długich przesłuchań oraz badań lekarskich (jest to konieczne – choć bardzo bolesne psychicznie). Tylko pod tym warunkiem poszkodowana otrzyma od prokuratora zaświadczenie, uprawniające ją do legalnego przerwania ciąży.
                      Jeżeli gwałt zgłosi się po kilku tygodniach – nikt w niego nie uwierzy! Znikną również ślady świadczące o użyciu przemocy wobec kobiety!
                      (zabieg można legalnie przeprowadzić do 12 tygodnia trwania ciąży)
                      [Gwałt – z prawnego punktu widzenia oznacza kontakt seksualny wbrew woli drugiej osoby. Dotyczy to również relacji między małżonkami!!!]
                      GDY CIĄŻA ZAGRAŻA ŻYCIU LUB ZDROWIU KOBIETY
                      Jeżeli kobieta cierpi na jakąś ciężką chorobę np. serca lub wątroby i specjalista stwierdzi jednoznacznie na PIŚMIE, iż macierzyństwo mogłoby pogorszyć stan zdrowia lub doprowadzić nawet do zgonu – można przeprowadzić legalną aborcję a zaświadczenie wydane przez specjalistę (lekarza) jest wystarczającym dokumentem.
                      (można jej dokonać w każdym momencie ciąży)
                      GDY U PŁODU SWIERDZA SIĘ CIĘŻKIE I NIEODWRACALNE WADY
                      Jeżeli badanie prenatalne wykryje, iż u nienarodzonego dziecka są poważne wady w rozwoju, których nie da się wyleczyć np. wodogłowie lub zespół Downa, pisemne wyniki takiego badania wystarczą do przeprowadzenia aborcji.
                      (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety – do 21 tygodnia ciąży)

Kobieta podająca się legalnej aborcji nie ponosi żadnych kosztów związanych bezpośrednio z zabiegiem – jeśli odbywa się on w szpitalu. (Ordynator oddziału ginekologicznego danego szpitala, musi podpisać przyniesione dokumenty i wyznaczyć termin zabiegu, po którym kobieta powinna pozostać przez jakiś czas na obserwacji).
                      Jeżeli kobieta wybierze prywatny gabinet lub prywatną klinikę zapłaci od 700 do 4000 zł za zabieg.

Dokonanie zabiegu w innym wypadku niż powyżej opisane jest w Polsce NIELEGALNE. Lekarzowi wykonującemu nielegalny zabieg grozi kara do dwóch lat pozbawienia wolności. Kara grozi również osobie, która nakłoniła kobietę do zabiegu. Natomiast kobiecie nie grożą żadne prawne konsekwencje.
                      Należy pamiętać, że aborcja to ostateczność! NIE JEST TO SPOSÓB NA ANTYKONCEPCJĘ!
                      • pia.ed Klauzula sumienia na stacjach benzynowych? 24.05.12, 11:58
                        Myslalam, ze chodzi tu o wyrzuty sumienia z powodu podrabianego paliwa wink
                        a okazuje sie ze dotyczy zapobiegania niechcianej ciazy,
                        czyli sprzedawania prezerwatyw.
                        Czyzby na stacjach benzynowych nie pracowali katolicy, tylko ateisci?

www.expressen.se/noje/loreens-tarar--efter-motet-med-mamman/
                • pia.ed Ekstremisci 22.05.12, 22:16
                  Joe Lieberman został osiem lat temu ekskomunikowany przez Sąd Rabiniczny Unii Rabinów Ortodoksyjnych

Ortodoksyjni Zydzi sa dla mnie tak samo malo warci
                  jak ortodoksyjni muzulmanie, ktorzy w imie Allaha wysadzaja w powietrze
                  nie tylko siebie, ale takze niewinnych ludzi,
                  nawet tej samej wiary ...
                  i morduja wlasne siostry i zony ktore wg ich sredniowiecznych pogladow
                  splamily honor rodziny ...
                  • mattos Re: Ekstremisci 24.05.12, 19:05
                    Ja to zawsze myślałem że prawdziwi Żydzi to są Ortodoksyjni Żydzi. Widać że się myliłem.
                  • voxave Re: Ekstremisci 25.05.12, 06:19
                    pia.ed napisała:

> Joe Lieberman został osiem lat temu ekskomunikowany przez Sąd Rabiniczny Un
                    > ii Rabinów Ortodoksyjnych

>
                    >
                    > Ortodoksyjni Zydzi sa dla mnie tak samo malo warci
                    > jak ortodoksyjni muzulmanie, ktorzy w imie Allaha wysadzaja w powietrze
                    >
                    > nie tylko siebie, ale takze niewinnych ludzi,
                    > nawet tej samej wiary ...
                    > i morduja wlasne siostry i zony ktore wg ich sredniowiecznych pogladow
                    > splamily honor rodziny ...

Brawo,dziewczyno---kobiety na kazdym kroku powinny bronić interesów kobiet bo bardzo jestesmy przez męski, bezduszny świat dyskryminowane.
                    • skuter44 Re: Ekstremisci 25.05.12, 14:55
                      Popieram taką walkę.
                      mariusz
                      • voxave Re: Ekstremisci 25.05.12, 15:13
                        skuter44 napisał:

> Popieram taką walkę.
                        > mariusz

Przybij piątkę big_grin
                        • czuk1 Re: Ekstremisci 25.05.12, 20:11

:v:
                        • pia.ed Re: Ekstremisci 25.05.12, 21:32
                          voxave napisała:
                          > Przybij piątkę big_grin

Czy Mariusz wie, co to high-five?
                          • czuk1 Re: Ekstremisci 26.05.12, 12:02
                            voxave napisała:
                            > Przybij piątkę
                            Czy Mariusz wie, co to high-five?

------------
                            Nie wiem i nie wiem też jak na forum przybić piątkę.
                            Już samą moją wypowiedzią "przybiłem piątkę".

pozdrawiam
                            • voxave Re: Ekstremisci 26.05.12, 13:14

czuk1 napisał:

> voxave napisała:
                              > > Przybij piątkę
                              > Czy Mariusz wie, co to high-five?
                              >
                              >
                              > ------------
                              > Nie wiem i nie wiem też jak na forum przybić piątkę.
                              > Już samą moją wypowiedzią "przybiłem piątkę".
                              >
                              > pozdrawiam

W zamian--akceptuję to co wyrażasz ---tak dla urozmaicenia smileCzuk wie smile))))
                  • pia.ed Re: Ekstremisci 25.05.12, 21:43

Tu mozna na wlasne oczy zobaczyc ortodoksyjnego Zyda ...
                    Widzialam pelno takich na Manhattanie, trzymaja sie jednej ulicy,
                    poprzecznej do Fiveth Avenue ...

www.menorah-sweden.com/artiklar/reportage07nr2s30.html

pia.ed napisała:
                    Ortodoksyjni Zydzi sa dla mnie tak samo malo warci
                    > jak ortodoksyjni muzulmanie ...
                    >
            • voxave Re: Zabić dziecko po to żeby matka żyła? 24.05.12, 20:37
              mattos napisał:

> Watykan nie może czuk1 być za zabijaniem, czemu tego nie rozumiesz? Nie
              > może Watykan powiedzieć tak: zabijcie dziecko po to żeby ratować matkę.
              > Są matki takie, że wolą same umrzeć a żeby dziecko ich żyło, ale i są takie, że
              > wolą kazać dziecko zabić tylko po to żeby wzrok im się nie pogorszył po porodz
              > ie. To nie zależy od ciebie czuk1 i ode mnie, ale od matki i od przepisów prawn
              > ych.
              >
              >

Czyli wolisz zabić matkę.;.....
            • voxave Re: Zabić dziecko po to żeby matka żyła? 25.05.12, 06:09

mattos napisał:

> Watykan nie może czuk1 być za zabijaniem, czemu tego nie rozumiesz? Nie
              > może Watykan powiedzieć tak: zabijcie dziecko po to żeby ratować matkę.
              > Są matki takie, że wolą same umrzeć a żeby dziecko ich żyło, ale i są takie, że
              > wolą kazać dziecko zabić tylko po to żeby wzrok im się nie pogorszył po porodz
              > ie. To nie zależy od ciebie czuk1 i ode mnie, ale od matki i od przepisów prawn
              > ych.
              >
              >

Najgorszy jest brak samodzielnego myślenia u osób wierzących---klepia co im ksiądz nawklada do głowy.A mężczyźni w Kościele znaja temat z opowieści nie maja pojecia o realiach i cierpieniu kobiety,zreszta to ich nie obchodzi.
              Usuwa sie embriony a nie dziecko a to jest różnica.Niestety osoby wierzace sa ślepe,pozbawione empatii.
              Dorosla kobieta może urodzic nastepne dziecko a dziecko może nie przezyć tego traumatycznego porodu---i tak podejmując aborcje w wyniku zagrożenia życia matki ratujemy jedna osobe a skazujac bezdusznie matke na smierc tracimy dwie osoby-----ale Kościól ma to w d......
        • voxave Re: O prokreacji 24.05.12, 20:36

czuk1 napisał:

>
          > Ja też przeciw aborcji ale nie w takim zakresie jak Watykan.
          > A co Ty chcesz Mattosie aby matka zmarła przed albo po porodzie (co w czasie c
          > iąży można często przewidzieć) a dziecko by żyło ? Albo chcesz żeby dzieci dale
          > ko upośledzone (kiedy stwierdza się to w łonie matki , w 1-szym np m-cu ciąży)
          > , cierpiały po urodzeniu ?
          >

Watykan nie interesuje sie losem kobiet----ma je w nosie od dwóch tysiecy lat.To organizacja męska i tylko dobro męzczyzny ma na uwadze oraz kasę.Pozdrawiam smile
          • skuter44 Re: O prokreacji 25.05.12, 05:48

Voxave pisze m.in.
            Watykan nie interesuje sie losem kobiet----ma je w nosie od dwóch tysiecy lat.
            To organizacja męska i tylko dobro męzczyzny ma na uwadze oraz kasę.

Święta to prawda.
            Ale kobiety są w większości w KK. -wink
            • voxave Re: O prokreacji 25.05.12, 06:01
              Kobiety sa bardzo samotne---Kościól to organizacja przytulajaca wszystkich i stare samotne kobiety---inna sprawa że i tam je wykorzystuje-----do darmowych prac w Kościele do robienia tłumu do dojenia kasy.
              Ale mas je w ........
            • pia.ed Re: O prokreacji 26.05.12, 13:17
              Ale kobiety są w większości w KK -wink

W kazdym razie sa w wiekszosci u ksiedza Rydzyka ...
              zdjecia jako dowodu nie bede wklejac, bo wszyscy go znaja ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka