Dodaj do ulubionych

Idzie burza.........

17.07.09, 12:56
Chyba długo już nie poklikam,bo idzie burza.
Jak tam Misiu,czy u Ciebie też wozy z wodą jadą.http://i31.tinypic.com/icpnah.gif
Obserwuj wątek
    • agat-a52 Re: Idzie burza......... 17.07.09, 13:13
      We Wrocławiu piękna słoneczna pogoda, dlatego postanowiliśmy jechać. Ale przed chwilą oglądałam prognozę i z Niemiec idzie do Polski deszcz, burze, grad i ochłodzenie. Nie wiem co robić, bo tam nad jeziorem mamy zrezerwowany domek bardzo wygodny, ładny, super wyposażony, ale drewniany i blisko lasu.
      • jaga_22 Re: Idzie burza......... 17.07.09, 13:30
        U mnie rozpadało się na dobre,a chmury białe,chyba,że z drugiej strony budynku
        są,a ja ich nie widzę.

Jutro upał, a potem groźne nawałnice

(17.07/04:22) - Jutro do naszego kraju dosłownie na jeden dzień wracają upały,
        które zakończą się potężnymi burzami. Pierwsze symptomy nadciągania
        zwrotnikowego powietrza pojawią się już w nocy z piątku na sobotę (17/18.07). Do
        samego rana temperatura w większości regionów Polski nie spadnie poniżej 20
        stopni. O poranku zacznie się bardzo szybko ocieplać i o godzinie 9:00
        termometry pokazywać będą 25 stopni. Najgoręcej będzie jak zwykle późnym
        popołudniem, a więc między godziną 16:00 a 17:00. Na południu, wschodzie,
        północnym wschodzie i w centrum kraju termometry w cieniu pokażą przeważnie
        30-31 stopni, a lokalnie na Mazowszu, Lubelszczyźnie i Podkarpaciu nawet 32-33
        stopnie. Im dalej na zachód, tym będzie chłodniej, ale także tam temperatura
        przekroczy 25 stopni. Niższe wartości będą zasługą większej ilości chmur, co
        będzie zapowiedzią zbliżania się znad Niemiec strefy burz i ulew. Wtargnie ona
        nad województwa zachodnie naszego kraju już w godzinach popołudniowych. Do
        wieczoru zagrzmieć może także w głębi Polski. Pod wieczór rozpada się na dobre,
        szczególnie na zachodzie, gdzie opady mogą być nie tylko bardzo intensywne, ale
        również mieć charakter ciągły. Oznacza to, że spadnie nawet 50 litrów wody na
        metr kwadratowy ziemi i dojdzie do podtopień. Opady powinny potrwać około 6
        godzin i zaczną słabnąć w drugiej połowie nocy z soboty na niedzielę (18/19.07).
        Niedziela (19.07) minie już pod znakiem frontu atmosferycznego, a więc z opadami
        i burzami. Na zachodzie, gdzie napłynie polarnomorskie powietrze, będzie
        zaledwie 15 stopni. Na wschodzie, gdzie utrzyma się jeszcze powietrze
        zwrotnikowe, temperatura przekroczy 25 stopni, będzie jednak bardzo parno i
        duszno. www.twojapogoda.pl
        • agat-a52 Re: Idzie burza......... 17.07.09, 13:40
          Tak właśnie przepowiadają pogodę na weekend. Qrcze dzwoniłam do męża, ale on nie wierzy, że tak się zmieni i chce jechać. Ja też tego chcę i mam dylemat.
          • jaga_22 Re: Idzie burza......... 17.07.09, 13:51
            Może coś się do jutra wyklaruje.Najgorzej jak się człowiek napali
            i nie wie co począć.Ja bym też nie dała za wygraną.Bardzo nie lubię zmieniać planów.http://i31.tinypic.com/icpnah.gif

Nadal pada,chwilami leje i zrobiła się parówa,aż się spociłam.http://i31.tinypic.com/icpnah.gif
            • jaga_22 Re: Idzie burza......... 17.07.09, 15:35
              Oj narozrabiała ta niby burza.A zaczęło się tak niewinnie.

www.dziennik.pl/wydarzenia/article416721/Warszawa_tonie_Ulewa_sparalizowala_ruch.html
              • misia007 Re: Idzie burza......... 17.07.09, 18:39
                Jaga i to chyba u ciebie było epicentrum.Na Żoliborzu zwykła ulewa i to ze
                słońcem w tle.No ale te prognozy niepokojące!!!
                • jaga_22 Re: Idzie burza......... 17.07.09, 20:06
                  Owszem lało,ale nie wiedziałam,że aż tak,bo w sumie to ta burza krótko trwała.Ja
                  mieszkam na skarpie,to powódź mi nie grozi..wink Dzisiaj wnuczki nie przyjechały,a
                  ja narobiłam gołąbków,ale córka wpadła po drodze z pracy i wzięła. big_grin
                  • pia.ed Re: Idzie burza......... 17.07.09, 20:23

U mnie oficjalna temperatura byla dzis 26 C,
                    ale na plazy, na scianie oslonietej od wiatru,
                    o godzinie szesnastej bylo 30 C.

Na weekend od dawna zapowiadano duze ochlodzenie i deszcz, ale jak
                    dotad na to sie nie zanosi ...
                    Mnie to jednak zmobilizowalo do dzisiejszego "wysmazenia" sie na
                    plazy,
                    bo podobno nastepne dwa tygodnie raczej dobrej pogody nie gwarantuja.
                    • jaga_22 Re: Idzie burza......... 17.07.09, 20:30
                      Pia..u nas jeszcze jutro ma być piękna pogoda,a w niedzielę już ma się wychłodzić.
                      • pia.ed Re: Idzie burza......... 18.07.09, 13:29

Przepowiednia sie spelnila smile Juz w nocy spadl deszcz, dzis pada
                        sporo, ale z przerwami ...
                        Poniewaz od tygodni praktycznie biorac nie bylo deszczu, wiec
                        natychmiast wsiaka w ziemie
                        i w szczeliny miedzy plytami chodnika. Studzienki sa wyczyszczone,
                        wiec ulice staja sie wkrotce suche.

Zaraz wsiadam na rower i jade na rynek kupic jakis owocow. Ale nie
                        zapomne wziac ze soba peleryny.
                        • jaga_22 Re: Idzie burza......... 18.07.09, 16:17
                          A u mnie praży od rana,czekam jutra żeby trochę odetchnąć.Kompletnie
                          dzisiaj nic nie robię.http://i29.tinypic.com/2lb2e7s.gif
                          • misia007 Re: Idzie burza......... 18.07.09, 16:37
                            Niedawno wróciliśmy z Targówka, na zewnątrz piekło i szatani ale w Praktikerze
                            czy Ikei milutko.Powlokłam się jeszcze na 4 piętro podlać kwiaty sąsiadce, taka
                            jestem obowiązkowa.
                            • jaga_22 Re: Idzie burza......... 18.07.09, 17:47
                              Dobra sąsiadka to skarb.Mam kilka i gdybym potrzebowała pomocy,to mogę nawet w
                              nocy.Na razie korzystają ze mnie, http://i29.tinypic.com/2lb2e7s.gif
                              szczególnie do opiekowania się kotkiem,no i przy okazji podlać kwiatki.Mam
                              dobrze,bo są na tym samym piętrze.http://i29.tinypic.com/2lb2e7s.gif
                              • misia007 Re: Idzie burza......... 18.07.09, 17:52
                                Ja mam ich sporo, zaprzyjażnionych i to bardzo.Pomagamy sobie,doglądamy
                                zwierzaków podczas wyjazdów, plotkujemy przy kawce.No ale ja tu mieszkam ponad
                                40 lat.
                                • jaga_22 Re: Idzie burza......... 18.07.09, 18:23
                                  Ja mieszkam w obecnym domu też dosyć długo,bo 25 lat,ale nigdy nie miałam czasu na swoje prywatne życie.wink
                                  Przedtem mieszkałam 8 lat na Wawrzyszewie,a jeszcze przedtem na Grochowie itd,ale nie narzekam....... rodzina mnie pochłania.
                                  http://i25.tinypic.com/uu59j.gif
                                  • misia007 Re: Idzie burza......... 18.07.09, 20:16
                                    Wracając do pogody to niezła noc nam się szykuje.Zapowiadają burze, ulewy,
                                    gradobicia a jutro w Wawie 18 stopni.Nieżle!!!!Pogoda sprawia,że ciągle o niej
                                    rozmawiamy.Dawniej przy normalnych porach roku,,,nie było tematu a teraz jak
                                    zupełnie jak ..Anglicy
                                    • jaga_22 Re: Idzie burza......... 18.07.09, 20:55
                                      To prawda,zawsze temat mają gotowy,tylko mgieł mamy za mało.
                                      Ciekawa jestem jutrzejszej pogody,bo aż się wierzyć nie chce,że taka będzie
                                      zmiana.wink
                                      Sasiadeczka przyniosła mi morele i wiśnie,chyba ją telepatycznie ściągnęłam.wink wink
                                      • misia007 Re: Idzie burza......... 19.07.09, 12:03
                                        No i burzy nie było, teraz sobie pada, równo , spokojnie.
                                        • jaga_22 Re: Idzie burza......... 19.07.09, 12:26
                                          No i przyszedł wnuczek mokry,bo grał w piłkę........do nas miał bliżej niż do
                                          domu.Znalazłam koszulkę po synu....przebrał się
                                          najadł się,a teraz sobie gra z córką w grę planszową.
                                          http://i27.tinypic.com/14l1ute.gif
                                          • misia007 Re: Idzie burza......... 19.07.09, 12:29
                                            Rodzinna niedziela, my spodziewamy się wnusi z rodzicami.Zięć z mężęm bedą meble
                                            wstawiać a ja się pobawię z Natalią!!
                                            • jaga_22 Re: Idzie burza......... 19.07.09, 13:25
                                              No to masz Misiu pełne ręce roboty.-czyt.wnusi.smile

Dramatyczna noc w wielu miejscach kraju

Zerwane dachy i linie energetyczne, drzewa powalone jak zapałki. Takie obrazki to ostatnio w Polsce norma. Nawałnice znów zaatakowały w wielu miejscach kraju. Wiele zniszczeń jest w Łódzkiem. Stoją pociągi pod Szymankowem na Pomorzu na linii Warszawa-Gdańsk. A synoptycy ostrzegają przed kolejnym uderzeniem burz.
                                              ----------------------------------------------
                                              Nie wiedziałam,że tyle znów szkody burza wyrządziła.sad
                                              www.dziennik.pl/wydarzenia/article417243/Nawalnice_atakuja_Stoja_pociagi_sa_ranni.html
                                              • misia007 Re: Idzie burza......... 19.07.09, 14:05
                                                No jeszcze nie , przyjadą póżnym popołudniem
                                              • jaga_22 Re: Idzie burza......... 19.07.09, 14:25
                                                No jak nie..Misiu,jak tak......te szkody to powstały dzisiejszej nocy,a ja nie wiedziałam.smile Jeszcze trochę,a będę chciała żeby była już zima.wink sad
                                                Podawali w TV,że w Niemczech tragedia,bo dom się oderwał od drugiego domu i z trojgiem ludzi wpadł do wody i się rozpadł.Wszędzie szukam i nie mogę znaleźć,żeby przeczytać.
                                                • misia007 Re: Idzie burza......... 19.07.09, 14:32
                                                  Widziałam w TVN 24.Jeden dom się rozpadł a drugi po prostu zniknął wraz z
                                                  mieszkańcami w ogromnym osuwisku.Trwa akcja ratunkowa.Potworna smierć!!
                                                  • jaga_22 Re: Idzie burza......... 05.08.09, 18:19
                                                    Czy słyszysz już pierwsze grzmoty? Nie? Jeżeli mieszkasz w Małopolsce, na Mazowszu, Podkarpaciu lub na Lubelszczyźnie, na pewno dziś je usłyszysz. Burze znów przetoczą się nad Polską. I znów synoptycy ostrzegają - może być groźnie.

Pierwsze burze pojawią się na wschodzie kraju. Towarzyszyć im będą silne wiatry - ich prędkość dochodzić będzie do 80 km/h. To właśnie na wschodzie nawałnice zrobią największe spustoszenie - ulewy mogą spowodować podtopienia, a wichury i gradobicia - straty w rolnictwie i w energetyce. Możliwe są też pożary wywołane uderzeniem piorunów. Meteorolodzy przypominają o szczelnym zamknięciu okien i drzwi oraz uprzątnięciu z balkonów i tarasów przedmiotów, które mogą być porwane przez silny wiatr.

Również na Podkarpaciu i w Małopolsce pożądnie zagrzmi. Mieszkańcy tych regionów też mogą spodziewać się wichur i opadów gradu.
                                                    ------------------------------------------------------------
                                                    Raz zagrzmiało i to groźnie,ale nic się dalej nie dzieje,tak jakby się rozeszło.Syn dzwonił z Jastarni,to u nich było ładnie,
                                                    natomiast córka dzisiaj schodzi w dolinę pięciu stawów i nie ma
                                                    zasięgu,a mówiłam,że będzie burza.sad
                                                  • m4-6 Re: Idzie burza......... 05.08.09, 18:35
                                                    To u mnie będzie spokój.Ale syn z rodzinką wraca dziś znad Balatonu,to pewnie
                                                    będzie jechał przez Małopolskę i dalej na Mazowsze, a drugi wypoczywa w
                                                    Boszkowie,to spokojnie,bo Wielkopolska.Och te burze,ale dobrze,że informują,to
                                                    ludziska bardziej świadomi.
                                                  • misia007 Re: Idzie burza......... 05.08.09, 18:43
                                                    Na razie spokój,jakoś Żoliborz burze ostatnio oszczędzają, wszystkie przechodzą
                                                    bokiem.
                                                  • m4-6 Re: Idzie burza. Misia 05.08.09, 19:28
                                                    Nieraz spacerowałam po Żoliborzu z małym wnuczkiem,przed laty syn mieszkał na
                                                    Mickiewicza,może Cie spotkałam przelotnie usmiechnęłam sięsmile.
                                                  • jaga_22 Re: Idzie burza. Misia 05.08.09, 19:40
                                                    To pewnie pamiętasz sklep "Merkury" na Słowackiego
                                                    Dawnymi laty jeździłam tam po zakupy.;}
                                                  • m4-6 Re: Idzie burza. Misia 05.08.09, 19:45
                                                    A nieraz tam bywałam,mam taki kubek do kawy do dzisiaj,który mi się wtedy
                                                    podobał.Jest jeszcze ten sklep?big_grin
                                                  • misia007 Re: Idzie burza. Misia 05.08.09, 20:00
                                                    Oczywiście ,ze jest.Wyremontowany,ma się całkiem dobrze.A Mickiewicza odkąd nie
                                                    jeżdżą tramwaje to prawdziwy deptak, jest nawet ścieżka rowerowa.Nieraz tam
                                                    jeżdżę z wnuczką wózkiem.Niebo podejrzanie ciemnieje!!
                                                  • misia007 Re: Idzie burza. Misia 06.08.09, 12:42
                                                    No i burzy nie było, nawet nie padało, szkoda!!!!
    • dorka_1962 Re: Idzie burza......... 06.08.09, 13:17
      A dzisiaj?
      bedzie czy nie będzie, kto jak obstawia?
      • misia007 Re: Idzie burza......... 06.08.09, 15:45
        W Warszawie nieeeeeeeee!!!!
        • jaga_22 Re: Idzie burza......... 06.08.09, 15:57
          Słonko w Warszawie.Dorotko a jak w Ziel-Górze.dodatki.xorg.pl/emotki/21.gif
          • m4-6 Re: Idzie burza......... 06.08.09, 17:39
            W Zielonej chyba spokój,tak jak i u mniesmile.No i znowu ktosik z okolicy,gdzie się
            nie ruszysz znajomibig_grin.
            • jaga_22 Re: Idzie burza......... 06.08.09, 17:51
              Ano....taki to świat mały.http://i27.tinypic.com/2rf8uww.gif
          • dorka_1962 Re: Idzie burza......... 06.08.09, 19:17
            jaga_22 napisała:

> Słonko w Warszawie.Dorotko a jak w Ziel-Górze.dodatki.xorg.pl/emotki/21.gif
            >

Gorąco i duszno, jestem ugotowana we własnym sosie
            • agat-a52 Re: Idzie burza......... 06.08.09, 19:53
              Wrocław dziś zalany słońcem i lekki wiaterek, to lubię.
              • jaga_22 Re: Idzie burza......... 13.08.09, 12:13
                Alle leje.........a krople jak groch.http://i31.tinypic.com/ff6zhj.gif
                • misia007 Re: Idzie burza......... 13.08.09, 12:30
                  No i grzmiało, błyskało, teraz tylko leje.
                  • agat-a52 Re: Idzie burza......... 13.08.09, 13:31
                    A we Wrocławiu świeci słońce i coraz pokazują się deszczowe chmury, ale wiatr je przegania.
                    • jaga_22 Re: Idzie burza......... 13.08.09, 16:05
                      To u nas też już jest pięknie i słonko świeci. big_grin
                      https://smileys.smileycentral.com/cat/11/11_11_1.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka