Dodaj do ulubionych

Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto zna?

01.07.13, 15:44
Ja znam.... ponieważ jestem wielką fanką ,,Lalki", ,,Nocy i dni" i ,,Rodziny Połanieckich".
Otóż wiem,że np. pan Kamas i pani Braunek prywatnie mało ze sobą rozmawiali i...generalnie nie przepadali za sobą.Reżyserowi filmu w to graj.,bo jednak wzajemna antypatia bohaterów rzutowała też na ekranie no i widać ,czuć to było ,że....filmowi Izabella i Wokulski nie lubią się i już!
Nie wiem,czy są jakieś lektury,wspomnienia dotyczące ekranizacji ww. filmów ,ja tylko we wspomnieniach p.Tyszkiewicz pt.,,Nie wszystko na sprzedaż" natknęłam się na wzmianką o...tym,że powieściowa p.Łęcka była przez panią Beatę rozumiana i zagrana tak,aby owo niedopasowanie bohaterów przedstawić.
Obserwuj wątek
    • kusama Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 01.07.13, 22:12
      Gdzieś czytałam, jak pani Beata Tyszkiewicz żaliła się na swoje kostiumy. Zwłaszcza na gorsety, które miały wyszczuplać a ......no, niekoniecznie było to widać ;) Miała być to przyczyna sprzeczek z reżyserem.

pzdr

• izabella1991 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 02.07.13, 13:04
        A tu pani Beata miała rację.Są jeszcze np. w Warszawie gorseciarki szyjące tzw.francuskie gorsety,w których nawet pani nieco tęższa będzie wyglądała jak sylfida;-))
        Z gorsetami to w ogóle niegłupia sprawa i taka Dita von Teese dobrze o tym wie,inaczej się chodzi ,siada,sylwetka,, trzyma się" wyprostowana-cudo.
        Także jeżeli pani Tyszkiewicz miała jakieś żale do kostiumu i gorsetu,to raczej słusznie..
        No chyba,że wtedy była w ciąży,to już insza inszość....
    • kusama Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 08.07.13, 23:02
      Podrzuć proszę jakieś ciekawostki, bom zainteresowana wielce. Wiesz coś może o sprawie doboru obsady aktorskiej do serialu? Castingów wszak wówczas nie było, a zatem co zdecydowało? Jerzego Kamasa długo nie mogłam zaakceptować, w pamięci miałam wrytego "poprzednika", ale z czasem pokochałam Kamasowe wydanie Wokulskiego. Jednym słowem: to był dobry wybór.
      A z innej beczki: zimowa, śnieżna scena wystawania Pana Stanisława pod oknami pałacu, w którym odbywał się bal wydany przez księcia, kręcona była na ul. Długiej 38/40 - obecnie Inspektorat Farmaceutyczny.

pzdr
      • izabella1991 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 10.07.13, 13:44
        Co do pierwszej ekranizacji ,,Lalki" to p.Tyszkiewicz wspominała scenę na wyścigach,kiedy to siedziała w powozie z rektorem Akademii Teatralnej Janem Kreczmarem grającym rolę p.Tomasza-ojca Izy Łęckiej.Nie mogła się wówczas powstrzymać ,aby mu nie wypomnieć tego,że wywalił ją z uczelni za rzekomo niemoralne zachowanie ( co było bzdurą,bo p.Beatka po prostu siedziała na kolanach krytyka Jana Kotta na jednym z przedstawień,nie było już wolnego miejsca ,no ale Kreczmar to zobaczył i tyle).
        Kreczmar fakt-przyznal się do tego,że wówczas popełnił błąd,a pani Tyszkiewicz karierę zrobiła i tak bez niczyjej łaski! Lubię bardzo p.Tyszkiewicz jako aktorkę i przepiękną kobietę,a ww. historia pochodzi z książki p..Beaty ,,Nie wszystko na sprzedaż".
    • matylda1001 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 10.07.13, 23:56
      O role Wokulskiego starał się Zbigniew Cybulski, ktory w ten sposób chciał sie pozbyć wizerunku Maćka Chełmickiego z "Popiołu i diamentu". Przegrał z Mariuszem Dmochowskim. Ciekawe jak by sobie poradził z tą rolą. Oczywiście gdyby zdążyl zagrać.
      • izabella1991 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 11.07.13, 12:38
        A gdzie tam Cybulski-on by się nadawał na Stacha jak wół do karety...
        Zresztą,nie jest żadną tajemnicą,że pił dosyć tęgo,wiec musiałyby być przerwy podczas kręcenia filmu na...wytrzeźwienie p.Zbigniewa.Czy reżyser i cała reszta ekipy mieliby do niego cierpliwość?
        Oto pytanie za pięć złotych:-)))
        • kusama Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 11.07.13, 20:05
          Hahahahaha!!!! Zwizualizowałam sobie to zestawienie postaci: Wokulski-Cybulski i Łęcka-Tyszkiewicz. Ło matko! Mogłaby go cyckiem zabić :)

pzdr
          • izabella1991 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 12.07.13, 12:37
            No to miałby baaaardzo przyjemną smierć-bo pani Tyszkiewicz miała piersi duże...
            Już na pewno byłaby taka śmierć lepsza,niż ta,w której naprawdę zginął.
            Pan Dmochowski to co innego-postawny,taki ,,w sobie" ,z wyglądu taki jowialny szlachciura,wiek też jak na Wokulskiego odpowiedni( pan Dmochowski miał w momencie kręcenia Lalki 38 lat,no ale tusza dodawała mu powagi i ...wieku).
            Ciekawe też,że rólkę Eweliny grała p.Starostecka-no ale ona zawsze pięknie i młodziutko wyglądała i wygląda!
    • niebieskie.oko Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 05.08.13, 22:13
      oj lubie takie ploteczki. Zwracam bardzo uwage na scenografie naszych ulubionych filmow, poniewaz jestem milosniczka starych dworow I palacow z luboscia odnajduje je w moich ulubionych filmach, ktore sa przedmiotem niniejszego watku. I tak:
      1) "Lalka" ( dotyczy wersji z Kamasem I Braunek) scena, kiedy Wokulski jest obecny na zebraniu dotyczacym biznesow arystokracji ze Wschodem jest krecona w biblotece palacu Radziwillow w Nieborowie. Nie moge za to odcyfrowac palac, ktory "gral palac" w Zaslawiu- w odcinku pt " wiejskie uciechy".
      2)"Rodzina Polanieckich"- rodzinny Krzemien Maryni to przepiekny drewniany dworek w Legach Koscielnych, palac krezusa Zawilowskiego to palac Walewskich w Walewicach. Zreszta I dworek w Legach Koscielnych I palac w Walewicach sa wlasnoscia stadniny koni w Walewicach.Weranda, gdzie Stach Polaniecki dokazywal z pania Maszkowa to weranda starej, drewnianej willi pofabrykanckiej w Brzezinach kolo Lodzi. Piekny dom, byl jakis czas wystawiony na sprzedaz zreszta calkowicie do remontu, ale dawno tam nie bylam, wiec nie wiem w jakim jest teraz stanie. Wiecej nie zidentyfikowalam niestety.
      3) "Noce I dnie" tutaj z ksiazki wspomnieniowej " Noce I dnie mojego zycia" Jerzego Antczaka dowiadujemy sie, ze dworek w Serbinowie zostal stworzony dokladnie I ze szczegolami przez filmowych scenografow I osadzony gdzies na wschodzie Polski ( chyba okolice Stoczku) I co sie z nim stalo po zakonczeniu zdjec? tego nie wiem. Dworek W Russowie, kolo Kalisza, ktory byl rodzinnym gniazdem Dabrowskiej I wlasciwym Serbinowem nie zagral w filmie. Podobnie wszystkie sceny miejskie z Kalinca, byly grane nie w Kaliszu tylko na starym Kazimierzu w Krakowie. Takze sceny pozaru w czasie pozogi I wojny swiatowej.
      Ech w ogole, te filmy byly krecone w zupelnie innym czasie, gdzie dbano o szczegoly scenografii czy ubiorow. Aktorki nosily krynoliny I gorsety a wszystko bylo dokladnie przemyslane I przygotowane zgodnie z wymogami epoki ( fryzury, dodatki do sukni, detale w scenografii).Pan Antczak wspomina o sadzeniu wierzb wzdluz drogi do dworku w Serbinowie, czy szukaniu stawu z nenufarami do zagrania najbardziej romantycznej sceny w polskim filmie.
      • izabella1991 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 08.08.13, 10:28
        Święta prawda!
        Słyszałam wywiad z panią Barańską,która wspominała o długotrwałym poszukiwaniu stawu z nenufarami,a one kwitną bodajże tylko kilka dni w roku.... W końcu ktoś ze znajomych znalazł w jakiejś głuszy i scenę nakręcono.
        O kostiumy do ,,Nocy i dni" dbała świetna kostiumolog-pani Barbara Ptak-jakie one były piękne,jakie wysmakowane,dopracowane...Cudowne po prostu! Insza inszość ,że budżet był praktycznie nieograniczony no i film kręcono ok.3 lat.
        • plater-2 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 08.08.13, 10:42
          Scene z "Nocy i dni", jak Toliboski ztywa nenufary do Barbary krecono w Wilanowie. Akurat mialam tam praktyki i moglam sobie ( z daleka) obserwowac aktorow.
          • izabella1991 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 08.08.13, 11:52
            Coś takiego??? A ja słyszałam w ww wywiadzie,że był to plener gdzieś w okolicach Łodzi..
            Skąd zatem nenufary w Wilanowie? Czy w ogóle w latach 70-tch w Wilanowie był staw z nenufarami?
            • matylda1001 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 08.08.13, 22:37
              izabella1991 napisała:

> Skąd zatem nenufary w Wilanowie? Czy w ogóle w latach 70-tch w Wilanowie był staw z nenufarami?<

Był nawet za Sobieskiego ;) Nawet nie tyle staw co jezioro, i jest do tej pory: m.wilanow-palac.pl/uploads/monuments/headers/9_grzybienie_i_grazele.JPG
              Chyba najwięcej białych rosło zawsze w północnej zatoce.
              W ekranizacji "Nocy i dni" zawsze zachwycała mnie dbałość o szczegóły. Na przykład te wszystkie koronki zdobiące suknie Barbary, (które niby to sama robiła) są prawdziwe i wykonane przez mistrzynie z Koniakowa.
              • matylda1001 Re: Plater! do tablicy ;) 08.08.13, 22:46
                No i coś się nie zgadza. Zajrzałam teraz do www.filmpolski.pl/fp/index.php/12196 i jest napisane ze scena z nenufarami kręcona była w miejscowości Pogorzel k. Mińska Mazowieckiego.
                Plater co Ty tam w tym Wilanowie widziałaś?
                • plater-2 Re: Plater! do tablicy ;) 09.08.13, 01:15
                  Slub u wizytek, czemu nie. Tylko ten bukiet gerber ...
                  • matylda1001 Re: Plater! do tablicy ;) 11.08.13, 09:47
                    A! Ślub u Wizytek... w Wilanowie...rozumiem :)
                    • plater-2 Re: Plater! do tablicy ;) 11.08.13, 12:30
                      Nie u wizytek na Krakowskim... Tylko pudlo z tym bukietem gerbery. A w Wilanowie na pewno krecili scene "wyscigi zeglarskie", bo pamietam aktorow w strojach kapielowych w paski.
                      • matylda1001 Re: Plater! do tablicy ;) 11.08.13, 15:08
                        No, to możliwe, bo most na filmie podobny do tego w Wilanowie.
      • matylda1001 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 11.08.13, 10:32
        niebieskie.oko napisała:

>Weranda, gdzie Stach Polaniecki dokazywal z pania Maszkowa to weranda starej, drewnianej willi pofabrykanckiej w Brzezinach kolo Lodzi<

W filmie jest i druga, ważna weranda. Na niej kręcono wszystkie sceny odbywające się w letnim domu Bigielów. Ta sama (charakterystyczna) willa występuje w filmie "Zielona miłość". Mieszkał w niej znachor. Gdzieś, kiedyś czytałam, że willa znajduje się w Konstancinie, ale czy na pewno?
        • niebieskie.oko Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 23.08.13, 22:52
          Ha, tak sie wlasnie zastanawialam, gdzie byly krecone zdjecia z letniska Bigielow. Ah, ta weranda, picie herbaty, domowe ciasto I rozmowy, rozmowy, rozmowy. A to Konstancin? Wie ktos na pewno? Piekna willa.
          Ten kosciol Wizytek to bardzo czesto gral w filmach, a ze scena z festynu byla krecona w Wilanowie to nie wiedzialam. Natomiast najpiekniejsza scena romantyczna w polskim filmie z nenufarami NA PEWNO nie byla krecona w Wilanowie, ale gdzies na wschodzie, moze byc, ze w okolicach Minska Mazowieckiego. W przytaczanej wczesniej ksiazce Jerzego Antczaka jest nawet taka angedota, ktora pozwole przytoczyc: Czas ich gonil, a pan Antczak wlasnie tak sobie to wymyslil, ze pan Toliboski bedzie brodzil w wodzie I zbieral nenufary, ktore u stop Barbary zlozy.A tu nigdzie zadnego zbiornika wodnego z nenufarami. Rozmowy, coraz bardziej nerwowe odbywaly sie w samochodzie, ktorym podwozono na zdjecia ekipe filmowa.
          Pan Antczak wlosy sobie z glowy wyrywal, bo te nenufary kwitna bardzo krotko. Az w koncu w rozpaczy zapytal sie kierowcy, czy nie nie wie przypadkiem o jakims stawie z nenufarami w okolicy, Kierowca pokrecil glowa, I mowi, ze tu blisko sa takie zbiorniki wodne gdzie kwitna kwiaty wlasnie. Ten staw byl w odleglosci kilku km od drogi ktora pokonywali prawie codziennie.Podjechali popoludniem I pan Antczak prawie usiadl z wrazenia. Bo to bylo to!!!!
          Dokladnie to, czego szukal tak dlugo. Z wyrzutem pyta sie owego kierowcy: dlaczego wczesniej mu o tym nie powiedzial, przeciaz musial slyszec rozmowy w samochodzie I na planie filmowym o szukaniu stawu z nenufarami. A kierowca odpowiedzial, ze owszem slyszal, tylko nie wiedzial o co chodzi z tymi nenufarami, bo dla nich tam to sa LILIJE a nie jakiejs nenufary(!!!) Potem bylo jeszcze nerwowo, bo w ciagu jednej nocy trzeba bylo sciagnac wszystkich aktorow, potrzebnych do tej sceny, fryzjerow, garderobiane no I czy swiatlo bedzie odpowiednie itd. Wszystko sie udalo znakomicie, aktorow udalo sie posciagac z teatrow, gdzie aktualnie grali, a nie bylo ich na planie filmowym. Mozemy to po ponad 30 latach ciagle ogladac I ogladac. Aha, Karolowi Strasburgerowi pod ten piekny bialy smoking ( smoking?- poprawcie mnie jesli to nie smoking) zalozyli na nogi takie dlugie, rybackie kalosze, bo ponoc staw byl zamulony I bardzo nieprzyjemnie sie po nim brodzilo. Ten Strasburger to bylo ciacho, tez bym za nim cale zycie tesknila, gdyby mi zlozyl bukiet z nenufarow u stop( sic!).
    • plater-2 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 09.08.13, 01:14
      Dobra, nie bede sie upierac. jak tak napisali, to znaczy, ze sie lepiej znaja.
      W kazdym razie w Wilanowie w lipcu 1974 krecili "Noce i dnie" i to jest pewne, bo to pamietam.
      Cale zycie myslalam, ze te nenufary to w Wilanowie.
    • niebieskie.oko Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 23.08.13, 23:23
      A I jeszcze mi sie cos przypomnialo z anegdot przy filmowaniu "Nocy I dni". ( Wszystko z ksiazki Antczaka " Noce I dnie mojego zycia") Pan Kazimierz Mazur, ktory gral role niesfornego syna Tomaszka, w rzeczywistosci tez sie dal ponoc we znaki na planie. Ekipa miala dosyc jego humorow az nadeszla chwila krecenia sceny, kiedy Bogumil sprawia lanie Tomaszkowi. Tego dnia wszyscy na planie byli niezwykle ozywieni. Pana Binczyckiego co rusz, ktos prosil na bok z prosba, aby nie markowal, tylko zdrowo przylozyl Tomaszkowi. Zwykle aktorzy umieja markowac, ale podobno tutaj rzeczywiscie pan Binczycki nie udawal tylko sprawil lanie Tomaszkowi prawdziwe ku satysfakcji wszystkich.
      • weteran_pl Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 24.08.13, 11:34
        Mam nadzieję, że informacje podane na tej stronie:
        www.polskanafilmowo.pl/filmowe-miejsce,41,kolodziaz,PL
        www.polskieradio.pl/9/708/Artykul/279167,Zobacz-gdzie-krecono-kultowe-polskie-filmy-i-seriale
        jednoznacznie wyjaśnią iż "Noce i dnie" były kręcone głównie w bliskich okolicach Warszawy.
        Mam rodzinę w okolicy Mińska Mazowieckiego i doskonale pamiętam z letnich pobytów u nich w Siennicy w połowie lat 70-tych , że żywo wspominali fakt kręcenia tego filmu w pobliskim Seroczynie i Pogorzeli ( także w kontekście możliwości zarobku jako statyści ) .
        • matylda1001 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 24.08.13, 23:45
          Sceny z płonącego Kalińca były kręcone w Krakowie na Kazimierzu.
          Serial oglądałam wielokrotnie, przeważnie przy szydełkowaniu. Włączam wtedy wszystko jedno w którym miejscu- nieważne gdzie, bo i tak znam na pamięć :) ale jak sie ogląda w ten sposób, to za ktorymś razem można zauwazyć coś ciekawego. Jest taka scena w Serbinowie, w polu, przy kopaniu ziemniaków. Pada deszcz, ludzie wyciągają ziemniaki z błota, glośno narzekają na warunki, w jakich przyszło im pracować. Bogumił dogląda prac, przychodzi do niego pijany Katelba i prosi o dzień wolnego bo chce jechać do matki. Ta sama scena jest wykorzystana w filmie jeszcze raz, w Krępie. Tyle, że trochę skrócona, ale Bogumił mowi te same słowa, słychać narzekania Kałużnej i w tle widać wytaczającego się zza wozu pijanego Katelbę.
    • plater-2 Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 25.08.13, 10:19
      Bardzo kocham "Noce i dnie", film ogladam zawsze, jak gdzies przylapie w TV. Mysle sobie wtedy o moich Dziadkach... Oczywiscie troche sie to rocznikowo nie zgadza, bo Babcia urodzila sie w 1903 czyli to będzie raczej pokolenie Agnieszki Niechcicówny. Niemniej stosunki we dworze i na wsi bardzo prawdziwe, tak żyli...
      • weteran_pl Re: Ciekawostki dotyczące ekranizacji Lalki-kto z 25.08.13, 12:46
        Andrzej Domalik wspomina "Noce i dnie":
        www.polskieradio.pl/8/380/Artykul/703950,Wspomina-Noce-i-dnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka