Dodaj do ulubionych

Jechać do W-wy?

30.03.11, 00:38
Witam!
W naszej rodzinie wykryto lamblie i owsiki. Syn chodził do przedszkola. Mamy 6-miesięczną córeczkę. Karmię piersią i jestem na diecie eliminacyjnej z powodu podejrzenia skazy. Córka miała obturację z powodu jakiegoś wirusa. Już po chorobie obecnie czasem kaszlnie i często kicha. Nie umiem znaleźć lekarza, który zna się na leczeniu pasożytów na Śląsku. Niby najlepsza pani doktor nie wierzy w nasze wyniki badań, chce żeby jej przynieść pozytywny wynik Elisa. Jestem z Żor na Śląsku. Czy warto jechać do doktora Ozimka do Warszawy? Proszę o opinie osób leczących się u niego. Chodzi mi o to, czy uzna całą rodzinę chorą, mimo że córeczce nie zbadaliśmy kału, bo nie umiemy złapać (wsiąka w pieluchę), a owsiki wyszły tylko synowi. Czy zna się na leczeniu karmiącej małego alergika? Wiem już jakimi lekami trzeba by się leczyć, jakie serie. Zaczęłam już sprzątać (wynoszę czyste rzeczy w workach do piwnicy). Chciałabym nas wyleczyć skutecznie, nawet jakiś czas nie karmić małej jeśli to będzie konieczne. Proszę o opinie i namiary na doktora (aska80@gazeta.pl).
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: Jechać do W-wy? 30.03.11, 09:42
      A czy macie silne objawy? Bo pasożyty się leczy, gdy dają objawy, zwłaszcza, że u Was będzie pewien problem z karmieniem piersią, a odstawiać moim zdaniem z tego powodu nie ma sensu. Dr Ozimek leczy zawsze całą rodzinę, nawet bez badania. Możesz skontaktować się z nim mailowo, jak widzi Waszą sytuację i czy wizyta u niego ma sens. Jeśli dziecko ma objawy, to pewnie ma sens. Z drugiej strony to daleko, może uda Ci się jeszcze znaleźć kogoś na miejscu, skoro znasz schemat leczenia, to może ktoś by jednak leki zapisał? Namiary na dr Ozimka są tu: www.ozimek.orangemail.pl
      • monikaaleksandra Re: Jechać do W-wy? 03.04.11, 21:28
        Pasożyty nie mają nic wspólnego z karmieniem piersią, sama przyjmowałam zentel np. kilka dni po porodzie, karmię obie córki, starszą pięć lat, młodszą dwa, zawsze gdy były kuracje to brałam zentel i metronidazol z cholamidem, karmiłam normalnie i przez te parę lat dzieciom nic nie było, same też przecież były odrobaczane.
        • antyka Re: Jechać do W-wy? 04.04.11, 14:59
          Monika, wez ty sie puknij w ten zarobaczony leb i nie pisz durnot wiecej, dobra?
          • aska80 Re: Jechać do W-wy? 04.04.11, 18:45
            Witam!
            No i jesteśmy po wycieczce do W-wy. Jestem bardzo zadowolona z wizyty u doktora O. Uderzyło mnie to, że nie znając naszych wyników badań po spojrzeniu na syna od razu powiedział, że ma lamblie i wygląda na to że od dawna (trochę mnie to podłamało, oglądałam potem zdjęcia jak miał 2-3 latka i teraz widzę, że już wtedy miał cienie pod oczami). Rozpisał nam wszystkim kurację i mamy się z nim kontaktować mailowo jak leczenie przebiega. Małej nie mam odstawiać, tylko 2 doby po każdorazowym przyjęciu leku przez mnie nie karmić piersią (będę karmić moim pokarmem zamrożonym). Mam jej nie rozszerzać diety w czasie leczenia, nie szczepić. Odetchnęłam z ulgą, że mamy gotowy plan postępowania. Teraz jesteśmy w trakcie kupna mopa parowego, zmywarki (odkurzacz z hepa już kupiliśmy). Pościel i duże koce zawozimy do pralni. Już teraz piorę wszystko co się da, prasuję i wkładam do worków. Za ponad tydzień zaczynamy brać leki. Dziadkowie już wysłali próbki do badania, będą się leczyć z nami. Trzymajcie kciuki, by nam się udało za pierwszym razem. Pozdrawiam
            • ania.rene Re: Jechać do W-wy? 05.04.11, 13:00
              ja się tylko zapytam, dlaczego wkładasz wszystko do worków??
              • aska80 Re: Jechać do W-wy? 05.04.11, 14:06
                Żeby odizolować czyste i wyprasowane rzeczy na czas po sprzątaniu, żeby już się na nich nie gromadził kurz, w którym mogą być cysty owsików.
            • kotkowa Re: Jechać do W-wy? 06.04.11, 15:28
              Super, że jesteś zadowolona. A powiedz - mówił coś więcej na temat szczepienia? Po kuracji zaleca szczepienie, czy w ogóle odradza? A starszemu dziecku z objawami?
              • aska80 Re: Jechać do W-wy? 07.04.11, 21:40
                Odradza w czasie leczenia, mamy się kontaktować jak leczenie. Starszego nie szczepię, bo już skończone ma szczepienia - ma prawie 5 lat.
                • matiuszka Re: Jechać do W-wy? 07.04.11, 23:01
                  Aska80, dlaczego odkurzacz z hepa?
                  I czy mopem parowym sterylizujecie podłogę (trzeba dłużej w jednym miejscu trzymać aby była wysterylizowana, 17-20 sek?) czy po prostu myjecie?
                  Pozdrawiam
                  • aska80 Re: Jechać do W-wy? 07.04.11, 23:06
                    Odkurzacz kupiliśmy, bo dzieci są alergikami, malutka często kicha, ale może lepiej usunie kurz z jajami owsikówsmile. Co do mopa, to chyba normalnie nim umyjemy podłogę może tak dokładniej, jeszcze nie próbowaliśmy. Mamy parkiet, więc chyba musimy ostrożnie z tą gorącą parą.
                    • matiuszka Re: Jechać do W-wy? 13.04.11, 22:00
                      Dziękuję za odpowiedź. Jeśli na parkiecie macie lakier to chyba nic się nie będzie działo; nie można myć podłóg woskowanych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka