maminka21
15.11.11, 23:28
Mój Syn od bardzo długiego czasu jest na diecie - ciągle powracające lamblie, grzyb , teraz prawdopodobnie glista... On już fiksuje na tej diecie, ja też jak patrzę jak je ciągle to samo....
Jestem słabą kucharką , nie mam głowy do gotowania, co gorsza pomysłów - i to jest najgorsze. Nie umiem kombinować, wymyslać - do dupy te moje kuchcenie..
Proszę niech się ktoś zlituje i podpowie marnie gotującej matce - co tu gotować i jak , proszę o jakieś konkretne przepisy.
Co gotuje np. płatki owsiane, gryczane, z amarantusa na wodzie lub mleku owsianym, czasem ryżowym, kaszkę ryżową holle, placki z mąki żytniej razowej, jajecznicę na chlebie żytnim razowym, kanapki z powyższego chleba z własną wędliną, ogórkiem, pomidorem, zupa jarzynowa ( brokuł, kalafior, fasolka, brukselka, pietruszka, szpinak + kasza jaglana ) , zupa pomidorowa z własnego przecieru z kaszą jaglaną, lun makaronem razowym, kasze gryczną , jaglaną z brokułem i kalafiorem , pulpety indycze , udka kurczaka, gołąbki - wszystko podaje z gotowanymi brokułami, kalafiorem. Bardzo dużym problemem sa warzywa, Syn nie chce jeść innych warzyw poza brokułem, kalafiorem, trochę fasolki szparagowej( bez żadnych polewek, zasmażek ) , świeży ogórek, marchewki, buraczka gotowanego nie można, kapusty kiszonej zje tylko trochę - a teraz to nawet brokuł i kalafior Mu zbrzydł.... Jak przekonać Go do innych warzyw, jak je przygotować , co podać?
Z owoców je tylko szarą renetę, żółty grapefruit, granat, latem trochę malin, borówki . Pije tylko wodę, czasem herbatkę miętową , pokrzywową, pije olej z pestek dyni, smażę na oliwie, oleju kokosowym. Syn po długim czasie jedzenia dietetycznego - nie może juz na to patrzeć, je bez apetytu, męczy się .
Czy macie jakies sprawdzone sposoby na obiady, śniadania, prosze napiszcie konkretnie. Gdzieś wyczytałam, że ta dieta nie jest monotonna, nudna tylko czasochłonna - dla mnie jest nudna, ja nie mam zdolności kulinarnych i nie umiem kombinować, wspomóżcie, proszę, pozdrawiam