Dodaj do ulubionych

boli mnie ...

09.06.06, 20:51
witam i proszę o poradę
Boli mnie już kilka dni cała prawa strona szczęki górnej i dolnej. Na dole
czuje jakby "przebiegał" mi prąd wzdłuż zębów, a w górnej szczęce mam tak
rwący ból, że trzeci dzień nie mogę spać. Mam wizytę u dentysty dopiero na
wtorek. CO to może być i jak mogę sobie pomóc do wtorku, zeby tak nie bolało?
Co śmieszne, boli zawsze po południu i w nocy, a nigdy rano czy do południa.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • dent2 Re: boli mnie ... 09.06.06, 22:04
      Pomóc możesz sobie w ograniczonym zakresie przyjmując leki perzciwbólowe. Z
      objawów które podajesz ząb jest( najprawdopodobniej) w stanie zapalenia miazgi
      nieodwracalnego ,co tak po ludzku oznacza,że trzeba go przeleczyć kanałowo. Nie
      czekaj do wtorku..
      • justine74 Re: boli mnie ... 09.06.06, 23:13
        ale ząb juz jest zaleczony kanałowo, więc nie ma takiej potrzeby
        • dent2 Re: boli mnie ... 10.06.06, 10:19
          Sama napisałaś ,że nie wiesz co Cię boli- najprawdopodobnie jakiś ząb sąsiedni-
          znajdzie go lekarz przy badaniu. Powodzenia
    • pchelka_81 Re: boli mnie ... 10.06.06, 19:49
      Jest dobry środek, nazywa się Amol. Nasącz wacik w tym płynie i posmaruj sobie
      tą część szczęki gdzie cię boli wewnątrz jakmy ustnej i na zewnątrz. Pomorze,
      Smak jest niezbyt, ale to lepsze niż trucie się tabletkami do których organizm
      w końcu się przyzwyczai i przestaną ci pomagać.
      • justine74 Re: boli mnie ... 10.06.06, 20:53
        dziękuję za wszystkie odp.
        Tabletek zadnych nie brałam, poza pierwszym dniem, gdy wzięłam dwie i wszystko
        na nic. Byłam dzisiaj u dent. - niestety kazał zrobić zdjęcie przed
        jakimkolwiek zabiegiem, więc mam wizytę na pon. ... Zasugerował, że ból
        pochodzi od wyrzynających się ósemek, ale powiedział, że nie ma pewności...
        Chce mieć najpierw fotkę ..
        Pozdr.
        • justine74 Re: boli mnie ... 12.06.06, 19:24
          niestety na moją niekorzyść ze zdjecia nie można wyczytać ządnej przyczyny
          mojego bólu. Dentysta powiedział, ze po prostu musze jakiś czas poczekać i
          poobserwować, może dopiero powstanie jakiś stan sapalny. Pooglądał wszystkie
          moje zęby i stwierdził, że zęby to nie zabawki i trzeba mieć podstawę do
          otwierania czy usuwania zęba, a on takowej nie ma... A mnie jak bolało,tak
          boli. Aż mi się chce wyć z bólu ... Co to moze być? jakby mi kość rozrywało od
          środka ... MOże miał ktoś kiedyś coś takiego? CHociaż całkiem szczerze to nie
          życzę tego bólu najgorszemu wrogowi ...
          • isabelle Re: boli mnie ... 16.06.06, 22:43
            czesc justine, ja mam teraz podobny problem. zreszta wlasnie o nim napisalam na
            forum. po wizycie u dentysty i zaplombowaniu zeba, ogromnie mnie boli. nie moge
            jesc, nie moge pic, wciaz mnie ten zab 'uwiera'. to prawda, ze bol nasila sie w
            nocy i wieczorem. teraz jak przeczytalam twojego posta i odpowiedzi, to moge
            sie tylko domyslac, ze mamy zapalenie. doszlo do infekcji miazgi. ciekawa
            jestem czy trzeba w takim przypadku leczyc zab kanalowo czy mozna na przyklad
            podawac antybiotyki? wolalabym nie 'usmiercac' zeba. czy leczenie kanalowe
            boli? jak to wyglada? no to teraz naprawde sie martwie ;(
            • justine74 Re: boli mnie ... 17.06.06, 19:44
              witaj isabelle,
              bardzo Ci współczuję, bo poznałam ostatnio, co to znaczy ból zęba ... ale nie
              wiem, czy to jest ta sama dolegliwość, bo mnie np. przez cały tydzień czasu nie
              bolał ŻADEN ząb, tylko cała prawa strona szczęki ( aż pod okolice oczu)... a
              Ciebie boli ząb po zaplombowaniu ... trzymaj się ... a leczenie kanałowe może
              boleć właściwie na pierwszej wizycie ... ale da się przeżyć :-) ... trzymaj się
              dzielnie!
    • aleksander.remiszewski Re: boli mnie ... 19.06.06, 12:20
      Konieczna jest pilna wizyta u lekarza stomatologa.
      • arcoiris Re: boli mnie ... 19.06.06, 14:21
        Mam to samo. Do stomatologa idę dopiero w piątek wieczorem. Boli mnie cały rząd
        zębów z prawej górnej strony i momentami równiez u dołu. Muszę przykładac zimne
        kompresy lub płukać jamę ustną zimną wodą bo nie mogę już wytrzymać. Chyba
        zadzwonię do lekarza i poproszę o przyspieszenie wiztyty. To moze być od
        jednego zęba?

Pozdrawiam
        Agata

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka