grejfrrrutowa
22.10.12, 18:59
Witam, mam 24 lata. Od pewnego czasu kuło mnie coś wokół odbytu, i kiedyś pojawiła się krew w momencie oddawania stolca. Poszłam do lekarki i oczywiście jak to w naszej wspaniałej służbie zdrowia bywa od razu zdiagnozowano mnie na "gębę", bez żadnych badań. Diagnoza HEMOROIDY. Przez 10 dni brałam czopki a kłucie nie ustawało. Wreszcie zaczęły wyłazić owsiki. Co szczerze mówiąc było dla mnie jednym z najgorszych przeżyć w moim życiu, zobaczyć jak robaki po prostu wychodzą ze mnie......Od razu pobiegłam do lekarza i dostałam ZENTEL 400mg. Jedną tabletkę już wzięłam kilka dni temu, a kolejną wezmę za 3 tygodnie. Zlecono mi tez badania kału x 3. I mam kilka pytań:
1. Czy w kale da się wykryć owsiki?
2. Kiedy Zentel zaczyna działać i jak długo mnie chroni? czy są we mnie jeszcze owsiki?
3. Czy domownicy też powinni wziąć 2 dawki zentelu? ( bo oczywiscie kolejna wspaniała lekarka nie wypisała od razu tabletek dla reszty domowników, i musiałam znowu sama to załatwiać. Po porostu ręce mi opadają jak widzę jak są niedouczeni lekarze...tym bardziej, że ja chyba wiem już od nich na temat owsików więcej z internetu...)
4. Przez jaki czas mam stosować teraz środki ostrożność w postaci mega wzmożonej higieny tj. mycie kibelka 4 razy dziennie, codzienna zmiana piżamy i ręczników itd.
To chyba na tyle. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.