mamaalit 18.02.15, 15:20 Witam, proszę o sugestie. Wykonałam córce badania w kierunku lamblii i Igg wyszło dodatnie a IgM wątpliwy. Co to dla nas oznacza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamalegorozrabiaki Re: lamblie igg i igm 18.02.15, 15:31 Ze strony diagnostyki: Przeciwciała IgM specyficzne dla antygenów pasożyta wytwarzane są u 100% osób zarażonych i pojawiają się w mniej więcej w 3 tygodniu choroby. Utrzymują się w surowicy zwykle przez 3-4 miesiące, a w niskich mianach nawet do 6 miesięcy. Obecność IgM świadczy o ostrym okresie choroby. Przeciwciała IgG wytwarza ok. 70% zarażonych, pojawiają się one w surowicy w połowie ostrego okresu choroby i w niskich mianach mogą utrzymywać się do 2 lat. Obecność przeciwciał IgG w surowicy (przy braku przeciwciał IgM) wskazuje na fazę przewlekłą choroby lub fazę ozdrowieńczą. Odpowiedz Link
mamaalit Re: lamblie igg i igm 18.02.15, 16:20 no to tez czytałam i teraz pytanie jak się dowiedzieć która to faza jest w jej przypadku?? Odpowiedz Link
mamamalegorozrabiaki Re: lamblie igg i igm 18.02.15, 22:49 jak IgM jest wątpliwe a IgG dodatnie to myślę, że to faza przewlekła. Odpowiedz Link
ana_katia Re: lamblie igg i igm 19.02.15, 23:59 Jak dla mnie to albo postać normalnie do leczenia albo wynik wątpliwy może wskazywać, że niedawno zaleczona sprawa a przeciwciała jeszcze nie zeszły do końca. Ja bym na twoim miejscu powtórzyła badanie za jakiś miesiąc albo i trochę więcej i wtedy porównała czy IgM jest dodanie czy już go wcale nie ma, jeśli dalej byłoby wątpliwe - a objawy są - podjęłabym leczenie. Z drugiej strony jeśli masz objawy wskazujące na zakażenie - to od razu bym podjęła leczenie. Odpowiedz Link
mamaalit Re: lamblie igg i igm 21.02.15, 20:59 No właśnie te objawy...córka od lat ma zaparcia tzn robi kupę codzień Ale w postaci koralików czy orzechów. Co chwila bolą ja nogi, wysZło że ma mega niedobór d3.Bóle brzucha,kolki jak szybciej idzie. Boli ja glowa,ostatnio w okolicy mostka kilka razy. Liczyliśmy się bez badań kuracja na lamblie w maju 2012 6 stawkami zentelu. W 2013 2 dawkami, w 2014 w kwietniu też i w październiku vermox.Ma też ciągle czerwoną dolna powieke jednego oka.leczona antybiotykiem Ale nie przeszło. Odpowiedz Link
ana_katia Re: lamblie igg i igm 21.02.15, 23:37 No to ja bym sie nie zastanawiała i leczyła. Próbowaliście nitazoxanide? Nie szłabym znowu w zentel skoro nie pomógł - no chyba, że ciągle się zaraża ponownie. Jeśli chcesz, mam w domu i mogę odsprzedać - dla dziecka i dwóch dorosłych osób powinno wystarczyć. Nam wyniki wyszły negatywne więc nie muszę ponawiać kuracji. Dr O. twierdzi, że obecnie nitazoxanide jest najskuteczniejsze na lamblie. Nam chyba pomogło (w krótkim czasie dwukrotnie przechodziliśmy kurację), ale to wiadomo - nie na każdego działa to samo. Odpowiedz Link
mamaalit Re: lamblie igg i igm 22.02.15, 08:22 Po leczeniu zentelem te objawy minęły na dość długo. Odpowiedz Link
eagles11 Re: lamblie igg i igm 13.03.20, 15:21 Odsprzedam nadwyżkę leku na pasożyty ZENTEL 400 mg i PRAZYKWANTEL 600 mg (Distoside z USA). Kontakt - Małgorzata tel. 736 295 107 Odpowiedz Link