05.10.14, 17:19
Moze Wy macie jakies sprawdzone rady na zniszczone dlonie?
Juz pisze o co chodzi. Najpierw zlapalam egzeme ( ze stresu...juz tak mam ), ktora zaczela sie na malym palcu, a pozniej rozlala na inne palce i wylazla na dlon. Potraktowalam dosc dobra mascia propolisowa...ale wiadomo, ze nie ma nic za nic. Egzema schodzila, ale skora stawala sie cienka i miejscami pekala i robily sie ranki. Na dzien dzisiejszy nie mam ostrej egzemy, ale w niektorych miejscach jeszcze jest mala. Czasami smaruje ta mascia ale tak raz na jakis czas zeby znowu nie miec ranek.
W calej tej sytuacji nie pomaga fakt iz raz na tydzien mam moj staz gdzie przez 8-9h mocze rece w wodzie i roznych szamponach. Oczywiscie bardzo czesto nakladam krem. Najpierw, jak mialam bardzo sucha skore po tej masci, nakladalam nivea, ale pozniej natrafilam na inny krem, ktory bdb nawilza i nie pozostawia tlustej skory. Ten krem wygladza skore, ale niestety co czwartek mocze rece....i tak zamyka sie kolko.
Moje palce zrobily sie takie pomarszczone, z bruzdami, jakby mialy o kilka lat wiecej niz ja wink
Patrzylam troche w internecie, pisza cos o papce z siemienia....no ale wiadomo, ze lepsze sa sprawdzone rady. Moze zna ktos cos fajnego?
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • jottka Re: dlonie 05.10.14, 18:36
      kromisia, idź ty do dermatologa i to szybko... ty opisujesz chorobę, a nie "normalnie" zniszczone czymś ręce, ktoś ci to kiedykolwiek diagnozował? równie dobrze możesz mieć na coś alergię, która się objawia dokładnie w taki sposób, jak opisujesz. to pękanie skóry i tworzenie się ran jest charakterystyczne, ale to się leczy i to równocześnie przy użyciu zarówno ciężkich maści tylko na receptę, jak i tabletek do środka.

o tyle wiem, co mówię, że mam podobne problemy, ale u mnie to nie jest egzema, tylko alergia na parę skrzyżowanych ze sobą czynników. w wersji łagodnej objawia się właśnie tak, jak opisujesz, ale jeśli od razu nie zastosuję lekarstw, to przechodzi w popękaną, krwawiącą, zrogowaciałą skórę. propolis poza tym bym odstawiła, bo wbrew pozorom on potrafi świetnie uczulaćsad lekarz, lekarz i to szybko.
    • aniak68 Re: dlonie 06.10.14, 10:47
      opisujesz dokładnie objawy jakie ma moja Teściowa ale ona dostaje na to leki i maści,a moczenie rąk jeszcze pogarsza sprawę, może dobre rękawiczki ?
      • jottka Re: dlonie 06.10.14, 11:37
        rękawiczki to ty (ty, kromisiasmile powinnaś bezwzględnie zakładać, ale jak patrzę jeszcze dzisiaj na twój post, to wcale nie jestem pewna, czy skórę podrażnia ci moczenie rąk w wodzie, czy też raczej kontakt z rozmaitymi środkami kosmetycznymi/ chemicznymi, które mogą zwyczajnie nasilać alergię, egzemę czy co to jest. idź do lekarza, serio, zwykle po posmarowaniu się ze dwa razy leczniczym mazidłem problem znika jak ręką odjął (pun not intendedsmile
        • kromisia Re: dlonie 06.10.14, 13:27
          Dziewczyny, u dermatologa bylam, co prawda z czym innym ale na rece tez spojrzal. Nie mam alergii pokarmowych, a moja egzema jest ze stresu ( mialam taka jak bylam odpowiedzialna za 10 osob i mialam do czynienia z pieniedzmi, mialam podczas obrony pracy dyplomowej i teraz, bo byla szefowa hetera cieta byla na nas.kazda egzema byla taka sama tylko w roznych miejscach.jedna mialam na szyi ).
          Niestety zawieruszylam recepte od dermatologa i kupilam inna masc bez recepty. Pomogla ciutke ale najlepsza jest ta z propolisem ( nie jestem na propolis uczulona, zrobilam test w zgieciu reki ).
          Moze zle to opisalam ale mi sie nie robia rany tak od razu. Robia sie one jak za dlugo masc nakladam...teraz jak potrzebuje to jednorazowo nakladam, a nie 2razy/dzien. Bo od tej masci wysycha skora, w ogole robi sie cienka.Pamietam, kilka lat temu, masc od dermatologa zrobila to samo. Moja egzema zazwyczaj swedzi i jest rozowy placek na skorze. Zwykly krem z nagietkiem (chyba) bardzo ladnie lagodzi i roz schodzi.
          A palce mam tak pomarszczone od czestego moczenia w wodzie....a ze wczesniej egzema byla to skora jest ciensza. I wlasnie poszukuje sposobu na ta pomarszczona skore.
          Zadnych detergentow nie dotykam, jak juz sprzatam czy myje naczynia to wszystko w rekawiczkach ale tych nie z lateksu (bo na lateks to ja uczulona jestem ), nawet warzywa i owoce tak obrabiam.
          Na stazu odpada uzywanie rekawiczek(lateks), bo te winylowe nie opinaja tak rak i zaraz mialabym wode w nich. Mocze rece w szamponach, ktore same w sobie sa dosc lagodne, bo sa przeznaczone dla psow.
          No nie wiem czy ja to wszystko dosc jasno opisuje smile

---
          kromisiowyswiat.blogspot.be
          garnek.pl/kromis
          portalafn.pl
    • ortolann Re: dlonie 06.10.14, 14:39
      Kromisiu, ze stresu to Ty masz normalne AZS - może przechodzisz jakąś jego lżejszą formę, ale jednak. Propolisu unikaj raczej. On niby jest zdrowy, ale nie dla każdego. Kup krem natłuszczający, a nie nawilżający. Zwłaszcza teraz, kiedy zbliżają się chłody. W aptece szukaj emolientów. I staraj się o dobrą maść ze sterydem. Hydrokortyzon na początek jest w sam raz, bezwarunkowo w parze z czymś natłuszczającym, może być euceryna. Może być lorinden, może być jakaś maść z przepisu lekarza. Ja mam dobry patent - odezwij się na priv, to może pomogę.
      I koniecznie natłuszczaj to dziadostwo. Ja na tym paskudztwie zęby zjadłam, już ponad 30 lat z tym świństwem żyję.
      • ortolann Rękawiczki nitrylowe 06.10.14, 14:41
        Aha, rękawiczki nitrylowe sobie kup.
        I natłuszczaj skórę. Ale propolis wyrzuć.
    • aankaa Re: dlonie 06.10.14, 20:16
      próbowałaś nakładać jakieś maseczki na ręce ?
      • kromisia Re: dlonie 06.10.14, 21:16
        aankaa@ no wlasnie jeszcze niczego nie probowalam oprocz tych natluszczajacych kremow ( wyprobowalam chyba z 10, od "dla bardzo zniszczonych rak", poprzez nivea, az wpadlam na bdb i uzywam od ok 2 tyg. )
        ortolan@ wlasnie uzywam tych nitrylowych rekawiczek.
        Przegladnelam w necie zdjecia z AZS i rzeczywiscie to mam tylko ( i na szczescie ) w lzejszej formie. Nie mam takich olbrzymich ran, ale czasami wyskakuja mi takie "ropne male babelki", ktore po peknieciu zamieniaja sie w ranke.
        Dzieki ortolan smile
        • zew-is Re: dlonie 07.10.14, 09:50
          Co prawda nie mam tak zaawansowanych problemów jak Twoje, ale od wielu zmagam się z nadmiernie suchą i pękającą skórę na dłoniach, dlatego żadne drogeryjne kremy na mnie nie działają. Jedyne co powala utrzymać dłonie w dobrej kondycji do krem Dexeryl, kupuję go w aptece. Ładnie łagodzi mi również wszelkie pseudoliszajowate zmiany na skórze.
          • jottka Re: dlonie 07.10.14, 12:46
            ja bym się jednakowoż upierała przy wizycie u dermatologa, chyba że ta ostatnia była parę tygodni temu i obejrzał stan zapalny na twoich rękach... nie bardzo wiem, co mają do rzeczy alergie pokarmowe, alergie można mieć na wszystko, choć mnie nie chodzi o zdiagnozowanie ci czegokolwiek przez sieć, tylko o to, żeby tę diagnozę fachowiec postawiłsmile środki chałupnicze nie działają ani tak dobrze, ani trwale, jak odpowiednie leki, bo np. można ci poradzić, żebyś na przesuszone dłonie stosowała olejek z witaminą a (dużo skuteczniej i trwalej działa niż kosmetyki) albo na popękaną i krwawiącą skórę solcoseryl (tj. maść przyspieszającą gojenie, w aptece bez recepty), tyle że jeśli zmiany na skórze są chorobowe, to wiele te środki nie dadzą, bo są za słabe.

ceterum censeo lekarzsmile
            • kromisia Re: dlonie 07.10.14, 21:03
              jottka@ masz calkowita racje, do dermatologa powinnam isc i pojde aczkolwiek teraz wiem, ze jest to atopowe zapalenie skory objawiajace sie w momencie mocnego stresu. W tej chwili mam jeden maly rozowy placek i wszystko wraca do normy....bo i tego stresu z szefowa nie mam.

Chodzilo mi o sposob na "pomarszczona" skore. Jedni mocza rece w oliwie z oliwek, inni nkladaja jakies papki, etc. I o takie papki czy wcierane soki z czegos tam mi chodzi.
              Moze powiem tak: co czwartek mocze rece w wodzie z dodatkami szamponow i od tego rece zaczely mi sie niszczyc ( zapomnijmy o egzemie, AZS ) i skora na palcach pomarszczyla mi sie. I chce cos zrobic zeby nie marszczyla sie az tak strasznie.
              Juz chyba latwiej nie umiem napisac wink

P.S a do dermatologa pojde tylko poszukuje jakiegos dobrego, bo do tamtego nie wroce wink
              • ortolann Re: dlonie 07.10.14, 21:25
                Gliceryna? Wazelina? Parafina (ale może uczulać), lanolina? Oliwka dla dzieci (ale też nie każda). Gerenalnie - preparaty dla dzieci to dobry trop. IMO, lepszy niż domowe papki/ maski.
              • wladziac Re: dlonie 07.10.14, 21:38
                w przypadku suchej i pękającej skóry na rękach popularne są kąpiele w krochmalu hipokrates2012.wordpress.com/2013/10/07/ziemniaki-w-leczeniu-jak-najbardziej/,maść z wit A dobrze nasmarować i założyć na noc rękawiczki bawełniane,może krem neutrogena?no i łykanie magnezu,wcale nie jest powiedziane że to czynniki zewnętrzne powodują wysuszenie skóry moze to być zbieg okoliczności tzn chodzi mi o to czy masz zdrową tarczycę?badałaś ostatnio?
                • wladziac Re: dlonie 07.10.14, 21:52
                  przypomnialam sobie że jeszcze maść albo krem alantan jest natłuszczający i gojący ranki
                  • arim28 Re: dlonie 07.10.14, 23:39
                    Kilka lat temu mialam podonme problemy z rekami, musialam kupic specjalne bawelniane rekawiczki, ktore wkladalam pod rekawice gumowe i tylko tam moglam cokolwiek robic.
                    Teraz wiem, ze uczulaly mnie mydla w plynie, szampony, odzywki itp.
                    Nawet te delikatne szampony moga uczulac.
                    Niestety nie pamietam jaka masc wtedy dostalam w aptece, wiem ze byla ze sterydami.
                    Rece wygoilam, mydlo w pynie zamienilam na w kostce ale tez dopiero po dlugich poszukiwaniach, tego, ktore nie uczula. Zmienilam proszki do prania, szampony na te bez zapachow i "dodatkowych" dotatkow, kremy do rak, kupilam zmywarke do naczyn .
                    Pamietam, ze od wlasnego potu (rece w rekawicach) dostawalam uczulenia sad
                    Stres powodowal zwiekszone objawy alergii,

• jottka Re: dlonie 08.10.14, 13:02
                      te wszystkie oliwki itepe to są zasadniczo środki domowe do łagodnego natłuszczenia skóry, tymczasowo zanim lekarz się wypowie (bo władzia ma rację, leczenie zwykle jest od zewnątrz i do wewnątrz), bym się smarowała wspomnianym olejkiem z witaminą a. on łagodzi skutki atopowych zapaleń skóry (nie przesądzając o tym, co ci naprawdę dolega) i silnie natłuszcza skórę równocześnie. a w wypadku pęknięć i krwawień doraźnie solcoseryl czy co tam jest odpowiednikiem u ciebie, chodzi o maść przyspieszającą gojenie się ran (to jest wyciąg z krwi cieląt, nie steryd czy antybiotyk). tyle że jeśli to poważniejszy problem, taka maść zalecza pęknięcia na dzień, dwa i robią się nowe, bo nie zwalcza przyczyny.
              • wladziac Re: dlonie 08.10.14, 15:58
                w Rossmanie jest taki produkt z mocznikiem na suchą skórę wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=61847
    • mysiulek08 Re: dlonie 12.10.14, 04:03
      Tiaa, dermatolog przepisze masc ze sterydami bo szybko, latwo, bez klopotu.

Mam uczulenie na zimno, serio smile jak temperatura spada ponizej zera od razu mam swedzaca, szczypiaca, czerwona wysypke na dloniach, z rankami. Wyglada to kiepsko. Dermatolog zapisywal sterydy i rozkladal rece.

Co mi pomagalo, to moczenie w cieplej parafinie, wmasowywanie mieszanki wit A E i C, na to foliowe rekawiczki, bawelniane rekawiczki i cieply recznik. Na noc powtorka mikstury z witaminami i bawelniane rekawiczki. Bardzo dobrze robila tez maseczka z wit c z dermiki, ale to dawno było i już tego produktu nie ma. Potem stosowalam jakieś serum z witC z avonu. Najlepiej skora reagowala właśnie na wit c z witA, witE była dla uzupelnienia.

Tutaj rzadko mi się trafia uczulenie, ze względu na pogode, a jak już to olejek z rosa mosqueta czy ze strusia szybko sobie radzi, zmiany są jednak o wiele mniejsze.

Jesli masz faktycznie AZS, to kilka klientek bardzo sobie chwali kremy z ekstraktem ze slimaka, ponoc bardzo pomaga.
      • ortolann Re: dlonie 12.10.14, 12:32
        Mysiulku, w niektórych przypadkach steryd jest jedynym lekarstwem. Czasami ta przypadłość tak się nasila, że trudno sobie bez tego poradzić, a rany rozprzestrzeniają się bardzo szybko. Steryd ma zapobiegać w okresach nasileń tworzeniu się ran.
        • kromisia Re: dlonie 12.10.14, 18:34
          Dziewczyny, dziekuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Przepraszam, ze dopiero teraz pisze, ale praca, remont i pomoc w przeprowadzce pozarly caly moj wolny czas. Podgladalam forum przez telefon wiec bylam na biezaco...ale odpisywanie na telefonie nie jest na moje nerwy wink
          Ortolann, steryd rzeczywiscie jest przydatny przy ostrym ataku, etc. U mnie, na szczescie, nie wyglada to dosc groznie. W tej chwili na lewej dloni mam juz mala znikajaca plamke, na prawej prawie nic. W tyg. nalozylam odrobinke masci propolisowej na ta plamke, bo zaczela dosc swedziec i na drugi dzien zaczelo sie juz goic.
          Do dermatologa wybieram sie. Chcialam isc do tego, ktorego tak bardzo polecala znajoma....ale 1 wsza wizyta u niego dopiero w lutym. Az podskoczylam, nigdy tutaj nie spotkalam sie z tak dlugim czasem oczekiwania...i to na wizyte prywatna. Widocznie rzeczywiscie jest tak dobry. No trudno, poszukam innego.
          Jesli chodzi o kremy ochronne, to po wielu testach i perypetiach padlo na naprawde dobry. Mimo, iz pisze na opakowaniu, ze jest nawilzajacym kremem, a nie natluszczajacym....leczy moje dlonie. Nakladam go po kazdym myciu rak, czasami nawet bez mycia, jak mi sie przypomni.
          Juz od dawna nie myje rak byle czym. Zadne mydla w kremie typu palmolive i inne reklamowane "byle co". W kuchni nad zlewem stoi Froggy w plynie, bardzo go sobie chwale. A w lazience uzywam mydla, tylko naturalnego. Od jakiegos czasu firmy Petit Olivier, ktory uzywa naturalnych skladnikow i w dodatku nie testuje na zwierzetach.
          Mysiulku, te witaminy kupujesz w aptece w kropelkach? Jakos masci ze slimakow czy strusi nie przemawiaja do mnie. Jak pomysle, ze mialabym sie smarowac kuzynem naszego Edouardo....wole witaminki smile
          • mysiulek08 Re: dlonie 12.10.14, 22:08
            Tak, vitamy kupuje w aptece w kropelkach.

spokojnie, ani slimakom ani strusiom nic sie nie dzieje, spokojnie mozna stosowac smile
            • pi.asia Re: dlonie 13.10.14, 18:17
              A może sięgniesz po stare środki - glicerynę, maść tranową. Oczywiście jeśli możesz. Wypróbuj też tłuste kremy ochronne dla rąk mających częsty kontakt z detergentami.
              Generalnie skórę wzmacniają preparaty z krzemem. Moje problemy z pękającymi opuszkami palców skończyły się, gdy zaczęłam brać homeopatyczne granulki Silicea (właśnie krzem).
        • mysiulek08 Re: dlonie 13.10.14, 18:38
          W okreslonych przypadkach steryd jest napewno zbawienny, ale za czesto na byle co zapisywany rowniez. U nas bez recepty dostepne czy tabletki czy masci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka