11.12.17, 15:50
Poszukuję przepisu na bigos, wiadomo - na najlepszy na świecie. Poratujecie?
Samodzielnie nie robiłam już całe wieki, a muszę zrobić na święta.
Obserwuj wątek
        • klaryma Re: Bigos 11.12.17, 21:11
          Ja tez robie dziwny, ale za to najlepszy na swiecie smile My lubimy bardzo kwaśny - zatem tylko z kwaśnej kapusty dobrej jakości , nieplukanej, jesli mam dużo soku z kapusty to w trakcie duszenia podlewam. Zaczynam od namoczenia sporej garsci grzybow suszonych, nastepnie ok.2,5 kg kapusty zalewam w garze tymi grzybami wraz z woda w ktorej się moczyły. Do tego daje cwierc kostki masła wink Jak juz kapusta zmieknie (po ok. 0,5 godz, czasem podlewam woda lub tym sokiem, dodaje uprzednio upieczony kawalek piersi kurzej (1, 1,5 fileta upieczone w wyrazistych przyprawach i cebuli) wraz z pieczona wraz z tym kurakiem cebula w plasterkach oraz tez upieczony kawalek szynki albo schabu, po nastepnych 15 minutach lekko podsmazone petko kielbasy. Doprawiam albo przyprawa do bigosu albo liść laurowy, sól, pieprz i co tam w duszy zagra. Po ok. 1,5 godz. bigos gotowy (o ile ortodoksi zgodziliby sie, ze to bigos), kapusta nie jest rozciapciana, kolor jest apetycznie jasny , przetykany ciemnymi grzybkami. Mniam!
      • aankaa Re: Bigos 11.12.17, 21:16
        do kapusty dodaję (po 1/3) mięsa wołowego, wieprzowego i indyka, garść namoczonych grzybów (+ woda z moczenia)
        tradycyjnie - listek laurowy, ziele angielskie
        duszę kilka godzin, odstawiam, na noc, na balkon żeby zmarzł i znowu na ogień
        • jottka Re: Bigos 11.12.17, 23:16
          ja się nie znam, ale aankaa ma rację - bez przemrożenia bigos nieważny. i to najlepiej parokrotnego. no i jeszcze grzybki, śliwki suszone, czerwone wino i jeszcze raz przemrozićsmile
            • wadera3 Re: Bigos 12.12.17, 00:30
              Jak już napisano, bigos musi być gotowany kilka dni, z przerwami na przemrożenie. I powinien zawierać różne rodzaje mięsa, nie chodzi o ilość, tylko różnorodność. I powinien być z kiszonej kapusty(choć ja nieraz grzeszę i dodaję słodkiej).
              Do świątecznego bigosu dodaję również pozostałą po Wigilii kapustę z grzybami. Kiełbasę zaś dodaję, tak jak robił mój śp. Ojciec, dopiero po odłożeniu porcji do podania na stół. Podsmażam kiełbasę na patelni, do tego dopiero dodaję bigos i grzeję razem. Przyprawy - wiadomo, co komu w duszy...Ja jednak zawsze dodaję ziaren jałowca.
              • yvi1 Re: Bigos 12.12.17, 02:21
                Bigos jak bigos,kazdy ma swoj przepis ,ale dwie porady.Ziolo angielskie i lisc laurowy wsadzam do takiego wiekszego sitka do herbaty i zanurtam w bigos.I potem smak jest a ja nie musze szukac i wylawiac.Oraz dodaje miodu,bardzo podkreca smak bigosu.I nie robi go slodkim .
      • arim28 Re: Bigos 12.12.17, 12:47
        Ja tez z kiszonej i slodkiej, doddaje lyzeczke musztadry, duzo miecha , troche grzybow suszonych i standard - sol, pieprz, lisc laurowy. majeranek.
        • zielistka00 Re: Bigos 12.12.17, 16:11
          Dzięki Dziewczyny smile mam nadzieję że coś mi wyjdzie. Fajny ten sposób na liście do "maczałki" na herbatę smile
          Co powiecie o takim przepisie z Kwestii Smaku? Może jeszcze by tam wina dodać.
          www.kwestiasmaku.com/przepis/bigos-staropolski
          • arim28 Re: Bigos 12.12.17, 18:23
            Osobiscie nie lubimy z suszonymi sliwkami, Miecho - to u mnie zeberka wedzone, boczek wedzony i duzo wolowiny, nie podpiekam.
            Dodaj dobrej musztardy - mozna nawet duza lyzke. Jak dla mnie pycha. Miodu tez troche daje - przypomnialyscie mi.
            • yvi1 Re: Bigos 12.12.17, 20:26
              Ja lubie mieso chude,wiec kupuje gulasz szynkowy w Aldiku 😁😁😁,polska kielbase.Wszystko smaze na patelni i dawaj z tym tluszczykiem do bigosu .Nie dodaje grzybow ani sliwek.W sumie pol na pol kiszonej i bialej kapusty,mieso i kielbasa,przyprawy i miod .Moi lubia taki najbardziej.Kiedys chcualam za dobrze i dalam kurczaka ,fuj ale suche mieso bylo.😁No coz ,na bledach sie czlowiek uczy .
              • olinka20 Re: Bigos 12.12.17, 21:06
                U mnie w domu suszone śliwki to największe zło wszechświata i obawiam się, że jakby ktoś podał bigos z suszonymi śliwkami to by mi chłop pawia puścił na stół wink
                Więc co kto lubi wink
                    • wadera3 Re: Bigos 12.12.17, 21:29
                      Mam wrażenie, że piszesz o wędzonych śliwkach, ktore są paskudne i faktycznie śmierdzą. A krupnik...wpadnij do W-wy to zmienisz zdanie i poprosisz o dokładkę.
                        • wadera3 Re: Bigos 12.12.17, 21:49
                          olinka20 napisała:

                          > Wędzone też wink

                          No jak wędzone, to się nie dziwię, to nie śliwki tylko jeden wielki smrod.


                          > Krupniku nie jem 30 lat, boje się spróbować wink
                          >

                          Czyli od urodzenia? 😉 Jak spróbujesz dobrze zrobionego to zmienisz zdanie.
                          • olinka20 Re: Bigos 12.12.17, 22:12
                            Hehe, już sporo więcej mam niż 30 wink
                            Ostatnia próba skończyła się wielkim rzygiem połączonym fontanną krupnikową z nosa. Nic nie poradzę, że ta zupa wygląda i pachnie jak woda po myciu podłogi.
                            A co do śliwek to moj chłop aktualnie nie wchodzi na dział warzywno owocowy w marketach bo sinieje big_grin
                            • pi.asia Re: Bigos 14.12.17, 20:50
                              Oprócz grzybów suszonych można wrzucić bulion grzybowy - zapach jest rewelacyjny.

                              Przypomniały mi się przepisy na "bigos", jakie poznałam jeszcze w warzywniaczku.
                              1. żelazna zasada 3 dni i przemrożenia na tamtym osiedlu była całkowicie nieznana. Wiele gospodyń brało się za wigilijny bigos w wigilijne południe. Pomijając fakt, że w wigilię je się kapustę z grzybami, a nie mięchem, to co to był za bigos gotowany trzy godziny?
                              2. jedna pani na bigos kupiła białą kapustę i kilo pieczarek, po czym udała się do mięsnego po piersi z kurczaka do tego bigosu. Od samego słuchania przepisu było mi mdło.
                              3. inna pani robiła bigos wg nowatorskiego przepisu z jakiejś gazety. Składał się on (ten bigos) z kiełbasy i ogórków kiszonych.

                              Zauważyłam, że żadna z Was nie dodaje do bigosu przecieru pomidorowego. Dla mnie pomidory w bigosie to profanacja i mam na nie podobną alergię jak Olinkowy chłop na śliwki smile
                                  • barba50 Re: Bigos 17.12.17, 23:09
                                    Uwarzyłam bigos. Od jakiegoś czasu, tzn. od momentu jak pojawił się w mojej kuchni multicooker robię go właśnie w tym urządzeniu. Oczywiście gotowałam bigos lata całe tradycyjnie (przez kilka dni, z przemrażaniem itd), ale teraz bigos robi się (prawie) sam, a smakuje bardzo dobrze. Ten zaczęłam ok. 17.30, a już właściwie jest gotowy.

                                    https://wstaw.org/m/2017/12/17/bidzis.jpg
                            • babcia47 Re: Bigos 30.01.18, 18:06
                              olinko dobry krupnik jest na pęczaku, wiec nieco chrupie przy gryzieniu, smakuje i pachnie wędzonką, grzybami i zrumieniona cebulką, zawiera warzywka (ja np. białe z włoszczyzny zawsze drobniutko siekałam i rodzina nie zauważała, ze wciąga wartościowy seler i pietruszkę razem z kaszą, przy inszych zupach robię tak samo). Przy dobrych dodatkach i doprawieniu zwykła kasza jęczmienna też daje radę w ramach krupniku. Dobry krupnik nie jest zły, jest smaczny i aromatyczny..tyle, ze Ty jeszcze nie miałaś okazji na niego trafić..w moim przypadku ulubiona ilość brzmi "dużo" i starczy za cały obiad (po dokładkach)
                                • arim28 Re: Bigos 31.01.18, 12:49
                                  Kalafior czesto uczula i wtedy jego smak moze odstreczac.
                                  Krupnik - mojemu wybrednemu (bardzo!!!) dziecku, najlepiej smakuje na drugi dzien.
                                  A smak zalezy od kucharki!!!
                                      • olinka20 Re: Bigos 01.02.18, 20:52
                                        Teraz? W normie.
                                        Jako dziecko składałam się głównie z oczu i mogłam odżywiać się tylko czekoladą.
                                        Inne potrawy mogły nie istnieć.
                                        Ale, żeby nie było, że mamusia źle gotuje to powiem, że moje rodzenstwo ( młodsi o 5 lat) do 3,4 roku życia byli duzi. Siostra była jak kuleczka, a brat był duży. A słodyczy nie jedli wcale.
    • babcia47 Re: Bigos 30.01.18, 18:22
      u mnie dwa rodzaje kapusty zawsze, z kiszoną gotowana surowa wołowina i /lub wieprzowina z koscią, z surową kawałki pieczeni i podsmażony boczek. za drobiem w bigosie nie przepadam ale jak mam pieczony drób dodaję. pomidory dodaję a zamiast śliwek wędzonych zcukrzone powidła(specjalnie zachowuję). grzybki suszone wraz z wodą z moczenia obowiązkowo, wędlina podsmażona dodana pod koniec, wskazane czerwone wytrawne wino, bukiet garni,zgniecione owoce jałowca gdy mam..no i wszystko gotowane przez 2-3 dni bez przemrażania. A generalnie bigos robi się pod koniec świat z tego co "nie zeszło" na zasadzie czyszczenia lodówki i wykorzystania mięs nie zjedzonych, doskonały w okresie noworocznym

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka