Dodaj do ulubionych

Bla Bla Car

15.09.16, 19:36
Czy ktoś z Was miał okazję tym podróżować?
Obserwuj wątek
    • saga55-5 Re: Bla Bla Car 15.09.16, 22:18
      Nie miałam okazji, bo zawsze mam wątpliwości że jechałabym ze swoją z małoletnią wink
      Znam gościa, który zwiedził pół Europy za grosze i bardzo sobie chwali.
      • dorcia1234 Re: Bla Bla Car 16.09.16, 10:46
        też nie znam, wolę autostop wink
        • barba50 Re: Bla Bla Car 16.09.16, 11:09
          Zdarzyło mi się jechać z Częstochowy ze spotkania w Spacerkowie u Pi.asi i Rumcajsca rok temu. Jakoś trzeba było wrócić do Warszawy, a biletów na autobus i pociągu nie było. Syn obeznany z blablacarem znalazł mi auto wracające ze Śląska z jednym wolnym miejscem. Koszt niższy niż bilet na bus.
          Syn jeździ dwa razy w miesiącu do Lublina i zdarza mu się wozić blablacarowych pasażerów. Nie jedzie sam, a i koszt podróży mu się obniża.
          • panna_beata Re: Bla Bla Car 16.09.16, 14:24
            Ciekawa jestem, czy to jest bezpieczne, to znaczy, czy człowiek czuje się bezpiecznie. Chcę wyjechać na ostatni weekend września i wpadł mi w oko BlaBlaCar właśnie. Podoba mi się ze względu na mniejsze koszty, ale nie wiem na ile ta usługa jest pewna, jakbym na przykład teraz chciała zrobić rezerwację. Dlatego pytałam o Wasze ewentualne doświadczenia.
            Ja w ogóle mam zawsze stres, jak muszę gdzieś jechać dalej, zwłaszcza jak muszę się przesiadać. big_grin
            • wadera3 Re: Bla Bla Car 17.09.16, 13:03
              najpierw to sprawdź, czy tam gdzie chcesz jechać, nie jeździ np. Polski bus.
              Do Białej Podlaskiej, gdzie jeżdżę, bilety w Busie oscylują między 7 a 18 złotych, zaś za Blablacar pan sobie zawinszował 36 zeta( w busie masz wi-fi, kibelek i dostęp do gniazdka z prądem...)
              Z drugiej strony jako kierowca korzystał z BlablaCaru kolega syna i miał same niezbyt miłe doświadczenia, np. pasażer tak cuchnący, że w połowie długiej trasy zwrócił mu pieniądze za przejazd i podwiózł do najbliższej stacji PKP.
              • pi.asia Re: Bla Bla Car 17.09.16, 20:23
                Jechaliśmy Bla Bla Carem do Wrocławia, było super. Dziewczyna, podróżująca z nami, zaprosiła nas na swój ślub. Kociara, mieszkająca niedaleko. Kierowca jechał dalej, do Niemiec, z Wrocławia zabierał kolejnych pasażerów.
                Potem już własnym samochodem wieźliśmy do Warszawy młodzieńca, który przespał całą drogę. Był po jakiejś imprezie, i jego oddech o mało nas nie wprawił w stan upojenia alkoholowego. Z Warszawy jechał z nami młody Ukrainiec i dwie śliczne dziewczyny, którym zwiał pociąg.
                Do Krakowa zabraliśmy chłopaka z psiakiem.
                W poniedziałek znów jedziemy do Krakowa, jutro się ogłosimy.
                Na BlaBlaCarze każdy kierowca ma opinie wystawione przez pasażerów. Szukaj tych, którzy mają dużo pozytywnych. Nie wiem, jak to dokładnie działa, ale opinie mogą chyba wystawiać tylko te osoby, które faktycznie jechały z danym kierowcą (zarezerwowały miejsce przez internet). Generalnie doświadczenia mamy pozytywne, i jako pasażerowie, i jako wiozący.
                Możesz szukać ogłoszeń, gdzie ktoś jedzie np. z żoną. Na któryś wyjazd nie mieliśmy chętnych, ale kiedy Rumcajs napisał, że jedzie z żoną, to od razu się ktoś znalazł.
                • panna_beata Re: Bla Bla Car 18.09.16, 12:54
                  Nie wiem sama, jakoś to wszystko niejasno brzmi. Najbardziej to chodziło mi o to, żeby jechac bez przesiadek. Wybieram się do Pobiedzisk k/Poznania, i widzę, że bez przesiadek się nie da. Niby jedna i niewielka, ale dla mnie to i tak stres. Tylko chyba jednak mniejszy, w porównaniu do tego Bla Bla Cara. smile

Dzięki za podzielenie się doświadczeniami. smile
    • bebe.lapin Re: Bla Bla Car 24.09.16, 23:07
      W Niemczech i we Francji, jako pasazer i jako kierowca, zasadniczo bardzo dobry srodek transportu (i o wiele tanszy niz pociagi w obu tych krajach na dlugich trasach).
    • aankaa Re: Bla Bla Car 25.09.16, 00:29
      a jak to się robi ?

za 2 tygodnie ruszam pod niemiecką granicę, mogę kogoś zabrać z W-wy i zostawić "po drodze" ?
      • wadera3 Re: Bla Bla Car 25.09.16, 01:38
        Możesz, tylko musisz się zarejestrować na Blablacar, no i pewnie dać sensowną cenę za przewóz, bo jak już wspominałam w poście powyżej, niektórzy winszują sobie więcej niż komunikacją, a idea tego przedsięwzięcia jest zgoła inna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka