Dodaj do ulubionych

Dzisiejszy obiad

20.03.18, 16:02
https://wstaw.org/m/2018/03/20/pierogi.jpg

Wreszcie pokusiłam się o ulepienie domowych pierogów z mięsem. Jakoś wydawało mi się to bardzo czaso- i pracochłonne, a co najważniejsze, ciasto na pierogi było albo za twarde i nie chciało się lepić, albo za grube. Dzisiaj jeszcze nie degustowane, ale wydaje się, że bedą https://wstaw.org/m/2018/03/20/kciuk.png
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Dzisiejszy obiad 20.03.18, 18:19
      jestem pełna podziwu dla ludzi, którzy potrafią zrobić ciasto na pierogi i usmażyć naleśniki
      dwie rzeczy, które mi w kuchni nigdy sad nie wychodzą
    • wadera3 Re: Dzisiejszy obiad 20.03.18, 21:32
      Ciasto na pierogi z maślanką zawsze wychodzi, nie bywa za twarde, ani za miękkie, nigdy. Nawet mój Miś potrafi trzasnąć sto pierogów(w sensie zrobić, nie zjeść) wink
      • barba50 Re: Dzisiejszy obiad 20.03.18, 22:18
        Przepis poproszę!

Bo te moje choć zjadliwe to jednak nietenteges. Twardawe wyszli...
        • wadera3 Re: Dzisiejszy obiad 20.03.18, 22:51
          Ciasto maślankowe w/g Fettini:
          Tyle samo mąki co maślanki(pół kilo mąki/pół litra maślanki np.)
          Zagniata się z tego ciasto i już.
          Nieraz, kiedy mąka jest wilgotniejsza, maślankę trzeba "dozować", bo ciasto może wyjść za rzadkie.
          Najprostsze ciasto pierogowe, po prostu.
          • wladziac Re: Dzisiejszy obiad 21.03.18, 23:26
            potwierdzam!!!najlepsze ciasto na uszka do barszczu wyszły mi kiedy Wadera zapodała mi kiedyś tam maślankę do mąki zamiast wody,ciasto jest ekstra elastyczne i świetnie się lepią brzegi ze sobą,jeszcze raz dzięki
        • mysiulek08 Re: Dzisiejszy obiad 20.03.18, 23:00
          Pierogowe Fetti z maslanka jest kultowe smile

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103,50957103.html

nie robie z powodu braku maslanki ale robione wg wskazowek mojej babci tez zle nie jest. Wystarczy maka, goraca woda, szczypta soli i odrobina oleju, w wersji lux moze byc zoltko ale musu nie ma.
          • arim28 Re: Dzisiejszy obiad 21.03.18, 12:11
            i lyzeczke oleju.

W calosci przepis.
            1 jajko. szczypta soli, 2-3 lyzki jogurtu (maslanka nie pasuje mi smakiem do pierogo, szczegolnie na slodko), maki , ilosc w zaleznosci od planowanej ilosci pierogow i oczywiscie letnia woda aby ciasto mialo odpowiednia konsystencje. Wyrabuam tak dlugo az pojawia sie pecherzyki powietrza w ciescie.
            Robie duzo pierogow i nawet kupilam sobie taki pomagacz wink pierogowy.
            • wadera3 Re: Dzisiejszy obiad 21.03.18, 12:47
              Ale tej maślanki w ogóle w cieście nie czuć.
              • arim28 Re: Dzisiejszy obiad 21.03.18, 21:02
                Ja wylapuje takie rzeczy. Mam wech jak u psa smile i smak jak u ???
                Nie znam porownania.
                Wole naturalny jogurt.
                • wadera3 Re: Dzisiejszy obiad 22.03.18, 08:40
                  Ja też mam psi węch, a smak? Podobno sum ma najlepszy, bo posiada ponad 100 tysięcy kubków smakowych.
                  I ta maślanka w cieście pierogowym mi zupełnie nie wadzi, znaczy nie czuję różnicy w smaku takiego ciasta, a ciasta bez maślanki. Nie, wróć, czuję, ale ona mi nie wadzi. O!
                  Zaś walory ciasta przykrywają wszelkie plusy ciast z innych przepisów.
      • arim28 Re: Dzisiejszy obiad 21.03.18, 12:06
        Zamiast maslanki daje dwie-trzy czubate lyzki jogurtu.
        • esimona Re: Dzisiejszy obiad 27.03.18, 22:30
          Aankaa, dzięki Twojej wypowiedzi (ciasto na pierogi, naleśniki) wypadłam z kompleksów. Na szczęście blisko mam pierogarnię i tam się zaopatruję.
          Arim, co to jest pomagacz pierogowy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka