Dodaj do ulubionych

wpisowe, konferencja a podatek

18.11.10, 09:34
słuchajcie jak to jest - podobno od sumy wpisowego na konferencję trzeba jeszcze odliczyć podatek i dopiero organizatorzy mogą korzystać z kwoty netto
czyli jak opłata jest skalkulowana na 300 zł (samofinansująca się konferencja) to musimy pobrać od każdego uczestnika 385 zł (-22% od 385=ok 84) zeby wyjść na zero?

Obserwuj wątek
    • ford.ka Re: wpisowe, konferencja a podatek 18.11.10, 10:44
      Weź pogadaj z jakimś mądrym księgowym albo bardziej doświadczonymi kolegami, bo co prawda tłumaczono mi, co trzeba zrobić, ale już zapomniałem...
      O ile dobrze pamiętam, trzeba wystawiać faktury za szkolenia, bo te są bez VAT-u.
      • loleklolek_pl Re: wpisowe, konferencja a podatek 25.01.11, 18:49
        jako, że wątek został podbity, to doprecyzowując już chyba nie są (te szkolenia). :-)
    • olaczup Re: wpisowe, konferencja a podatek 18.11.10, 20:57
      Witam...
      Od jakiegoś czasu czytam sobie to forum anonimowo ale w tej sprawie zabiorę głos...
      Tak masz rację od kwoty ogólnej należny odliczyć vat i dopiero wtedy możesz dysponować tą kwotą. Musisz jeszcze upewnić się jak to jest u Ciebie na uczelni z kosztami wydziałowymi. U mnie od ceny za konferencję odlicza się vat, koszty wydziałowe i jeszcze jakieś koszty. Nie pamiętam dokładnie jakie ale o mało mnie krew nie zalała jak się dowiedziałam, że jak uczestnik konferencji płaci 900 to ja dysponuje tylko 732 zł.
      Pozdrawiam
      • darek12345 Re: wpisowe, konferencja a podatek 25.01.11, 18:29
        Czy orientujecie się może jak wygląda organizacja konferencji przez towarzystwo naukowe od strony fiskalnej. Czy towarzystwo może wystawiać faktury VAT, w jaki sposób i kiedy ma zaplacić VAT?
        Z góry dzięki za odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka