Dodaj do ulubionych

Pani minister marzy

04.02.11, 19:40
www.emetro.pl/emetro/1,85648,9052327,Na_Harvard_nad_Wisla_poczekamy_jeszcze_10_lat.html

To stwierdzenie mi się szczególnie spodobało:

"Nagrodę Nobla można zdobyć pracując na mniejszej uczelni, ale z pasją, determinacją i prawdziwą naukowa ciekawością. Wszystko więc zależy od kadry."

Spodobało mi się też bezkrytyczne spojrzenie na świat, zaprezentowane w tym wywiadzie. Moja racja jest najmojsza. Strach się bać.
Obserwuj wątek
    • salzburg Re: Pani minister marzy 04.02.11, 19:58
      Kobieta gada szybciej niż myśli. Już wie, że Dybczyński ma racje, a habilitantke uwalono ze względu na wiek (i to na podstawie artykułu w Metrze). To przypomina jej działania w sprawie Zyzaka i pomysł by wysłać kontrole na UJ.
    • dala.tata Re: Pani minister marzy 04.02.11, 20:12
      mnie urzekl artykul w Nature (zaiste dla autorow to sukces) jako sukces polskiej nauki. bardzo nisko mierzymy.
      • zitterbewegung Re: Pani minister marzy 04.02.11, 20:48
        Mnie zawsze ujmuje jak się ktoś chwali "wysłaniem studenta" w dobre miejsce (tak jakby to była zasługa głównie promotora). Ostatnio np. pan Marcinkowski użył tego argumentu broniąc honoru swojego instytutu. A byłem też świadkiem zabawnej sytuacji, gdzie profesor UJ chlubił sie bycia współautorem "z doktorantem w ...".
      • pr0fes0r Re: Pani minister marzy 04.02.11, 21:13
        dala.tata napisał:

> mnie urzekl artykul w Nature (zaiste dla autorow to sukces) jako sukces polskie
        > j nauki. bardzo nisko mierzymy.

Dodajmy ten sam od dwóch już chyba lat.
        • whiteskies Re: Pani minister marzy 05.02.11, 23:03
          No właśnie..
          www.fuw.edu.pl/research-highlights.html
          • dala.tata Re: Pani minister marzy 05.02.11, 23:43
            i z pewnoscia takich przykladow jest wiecej, ba, mam znajomego publikujacego w Nature (nie na co dzien, ale zawsze). z czego wniosek, ze, niestety, pani minister niespecjlanie wie, co mowi.
            • whiteskies Re: Pani minister marzy 06.02.11, 12:13
              Właśnie to miałem na myśli.
    • prawdziwam2011 Re: Pani minister marzy 04.02.11, 20:43
      a ja już się cieszę na te wielkie zmiany. będzie miło, kompetentnie, przejrzyście i przezroczyście. obyśmy...
    • adept44_ltd Re: Pani minister marzy 04.02.11, 20:52
      nie wiem, co napisać... czy pani minister jest z Samoobrony?
      • adept44_ltd Re: Pani minister marzy 04.02.11, 21:13
        swoją drogą, coś mi tu nie gra. poprawcie, jeśli się mylę. bo przecież ustawa ma naprawić to zło, które istnieje? a zarazem przecież w istocie konserwuje to, co jest - ci, którzy nic nie robią, mają dodatkowe lata na to... a ustawa będzie poprawiać dopiero to, czego jeszcze nie ma, a będzie... to się nie może udać :(, pomijam już inne drobne szczegóły
    • pfg Re: Pani minister marzy 04.02.11, 20:54
      Ta kobieta jest nie do przejścia. Nie wiem, czy bardziej mam się jej bać, czy ją podziwiać.

Myślę, że nieszczęsna sprawa habilitacji tej pani z Gdańska została specjalnie nagłośniona, żeby zrobić dobrą (czyli złą) atmosferę wokół przyjęcia ustawy. Agora reformę Kudryckiej popiera.
      • charioteer1 Re: Pani minister marzy 05.02.11, 01:29
        pfg napisał:

> Ta kobieta jest nie do przejścia. Nie wiem, czy bardziej mam się jej bać, czy ją
        > podziwiać.

To jest jakis koszmar.

Wiemy teraz, ze od negatywnej recenzji nalezy odwolywac sie bezposrednio do pani minister, a nie do CK. Na przyklad tak: "Wiem, ze moj dorobek sklada sie w wiekszosci z autoplagiatow, ale mam tylko 30 lat i trojke dzieci i uwazam, ze gdybym byla 40-letnim mezczyzna, dopuszczono by mnie do kolokwium habilitacyjnego". Wszelkie podobienstwo do sytuacji prawniczki z Gdanska niezamierzone. Nie znam tej pani.

Dowiedzielismy sie rowniez, ze uniwersytet musi być miejscem otwartej debaty toczonej na lamach prasy. Chcesz wygryzc szefa? Pisz do gazety z kopia dla pani minister. Wszelkie podobienstwo do sytuacji dr. Dybczynskiego rowniez niezamierzone.
    • flamengista chyba przegapiłem ten aspekt reformy 04.02.11, 21:00
      CytatPrzyszedł czas, by uczelnie zamiast walczyć o liczbę studentów, walczyły o jakość.

To znaczy? Zmieniono algorytm, dotychczas uzależniający wielkość finansowania od liczby studentów?

CytatZa 10 lat polskie uczelnie trafią do europejskiej czołówki.

10 lat? To skandal! Przy tak świetnie skrojonej reformie wyniki powinny być natychmiast, no - do 5 lat. Pani Minister jest stanowczo zbyt skromna.
      • pzgr Re: chyba przegapiłem ten aspekt reformy 04.02.11, 22:21
        one już są w czołówce.
        są, jakby to ująć, wysuniętą ariegardą, tejże czołówki :-)
        a Pani Minister jest zbyt skromna.
      • chilly Re: chyba przegapiłem ten aspekt reformy 05.02.11, 21:28
        Nie nadążasz, fla. W TVN24 ok. 20:00 p. minister przyduszona stwierdziła, że efekty będą widoczne, gdy uczelnie opuszcza pierwsi absolwenci przyjmowani w tym roku. Czyli za ok. 5,5 roku.
        • flamengista naśladując mądrą Panią minister 06.02.11, 10:08
          stwierdzę skromnie, że po prostu przeczytała mój post i posłuchała mojej mądrej rady.

Nie powiem, dobrze to o niej świadczy.
    • charioteer1 Re: Pani minister marzy 05.02.11, 00:46
      > "Nagrodę Nobla można zdobyć pracując na mniejszej uczelni, ale z pasją, determi
      > nacją i prawdziwą naukowa ciekawością. Wszystko więc zależy od kadry."

W koncu MIT jest nieduza uczelnia, a wynagrodzenie kadry pozwala na pasje, determinacje i prawdziwa naukowa ciekawosc. Wszystko wiec zalezy od kadry (i kasy dla tejze kadry). Pani minister da pieniazki, to nawet Chomsky'ego mozemy zatrudnic jako profesora wizytujacego. Na tak dlugo, jak tylko bedzie chcial!!!
    • charioteer1 Re: Pani minister marzy 05.02.11, 02:10
      Rozważam przekazanie sprawy z Gdańska do powołanego niedawno w ministerstwie zespołu ds. dobrych praktyk akademickich.

Mam jedno pytanie. Jezeli zespol od dobrych praktyk bedzie zajmowal sie ocena wynikow tajnego glosowania, to czy kazdy indywidualnie bedzie musial sie wyspowiadac z tego, jak glosowal i dlaczego wlasnie tak?
    • slonina62 Re: Pani minister marzy 05.02.11, 10:04
      Dobrze gada. Pieniędzy jest mało, tyle co kot napłakał, i muszą być mądrze dzielone. Zamiast rozdrabniać je na średniaków ideą reformy jest finansowanie najlepszych z najlepszych. To czego potrzebujemy i na co nas stać to garstka naukowców ale na światowym poziomie, którzy pociągną jakiś wybrany obszar nauki strategiczny z pkt widzenia rodzimej gospodarki np. przemysł wydobywczo-gazowy. Osobiście jestem za ok 80% redukcją tzw. kadry naukowo-dydaktycznej, która kształci pokolenia kolejnych bezrobotnych magistrów i doktorów, którzy niczego nie wnoszą do gospodarki i/lub skazani są na emigrację. Pozostawić 2-3 wiodące ośrodki w kraju i kilkanaście szkół wyższych zawodowych. Po co nam skolaryzacja na poziomie 50%? Chyba tylko po to, żeby utrzymywać niepotrzebne etaty uczelniane.
      • prawdziwam2011 Re: Pani minister marzy 05.02.11, 11:12
        Lesio pod przykrywką? A może to sama Pani... Nie śmiem marzyć.
      • chilly Re: Pani minister marzy 05.02.11, 21:30
        slonina62 napisał:

> To czego potrzebujemy i na co nas stać to garstka naukowców ale na światowym poziomie, którzy pociągną jakiś wybrany obszar nauki strategiczny z pkt widzenia rodzimej gospodarki np. przemysł wydobywczo-gazowy.
        No tak, ale po co? Gospodarka i tak tego nie weźmie.
      • whiteskies Re: Pani minister marzy 05.02.11, 23:00
        Mnie się zawsze wydawało że żeby wybrać najlepszych trzeba mieć z kogo. Ale może się mylę, może z góry wiadomo kto ma być najlepszy....
        • mn7 Re: Pani minister marzy 05.02.11, 23:13
          Mylisz się, ale z innego powodu. Pośród samych słabych też ktoś jest najlepszy. Bo to względne.
    • ford.ka Re: Pani minister marzy 05.02.11, 12:34
      Jak nie można, jak można. Z takiej literatury można dostać przy dowolnie zabagnionym systemie akademickim, na co nasz kraj jest najlepszym dowodem. Jeszcze dorzucimy jakąś pokojową i będziemy mieli Nobli od groma.
      Saint Lucia ma jeden uniwersytet na spółkę z szesnastoma innymi państwami, University of the West Indies, a noblistów dwóch, więc na pewno można!
    • dr_pitcher Re: Pani minister marzy 05.02.11, 15:16
      W drodze "na Harvard" proponuje zlikwidowac pozycje Pani minister jak rowniez CK.
      Harvard radzi sobie bez takich dziwolagow zupelnie dobrze.
    • mn7 Re: Pani minister marzy 05.02.11, 15:44
      Podziwiam tych, którzy jeszcze mają siłę i ochotę traktować poważnie ten pusty bełkot...

• pzgr Re: Pani minister marzy 06.02.11, 12:22
        małpa z brzytwą w klatce wygląda pociesznie.
        ale małpa z brzytwą przy Twoim gardle musi być traktowana poważnie.
        to się dzieje naprawdę i będzie miało realne konsekwencje.
        • mn7 Re: Pani minister marzy 06.02.11, 18:16
          To prawda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka