Dodaj do ulubionych

Gadacz na święta

23.04.11, 09:14
tygodnik.onet.pl/30,0,62033,hold_pokoleniom_straconym,artykul.html
Nastrój tak raczej na Wielki Piątek, ale za późno zauważyłem.
Obserwuj wątek
    • sendivigius Renta dla wyrotowanych adiunktow 23.04.11, 09:34
      Reformę zrobiło ... pokolenie ..., nauczycieli akademickich, którzy podjęli wykłady na dodatkowych etatach w szkołach prywatnych, realizowali też godziny ponadwymiarowe na studiach zaocznych w soboty i niedziele. ... Zamieniając się niejednokrotnie w komiwojażerów dydaktyki, zapłacili wysoką cenę osobistą – skutkiem było niejednokrotnie zahamowanie w naukowym rozwoju, w zdobywaniu kolejnych naukowych stopni, ograniczenie badań naukowych i publikacji.

Pokolenia, które zrobiły reformę szkolnictwa wyższego w Polsce, są wypalone. Nie dotyczy to oczywiście wszystkich – tych, którzy wyjechali za granicę lub jeździli ze stypendium na stypendium; tych, którym materialna sytuacja rodzinna pozwalała na kaprys pracy na jednym etacie, czy tych, którzy poświęcali nauce resztki osobistego życia. Dotyczy jednak większości.

Nie tylko renta. Pomnik.

W Angli, tej purytansko wiktoriansko mieszczanskiej monarchii, mowi sie "pijany jak Lord", w Polsce niedlugo bedzie sie mowic "glupi jak profesor".
      • i_zbyszeko Re: Renta dla wyrotowanych adiunktow 23.04.11, 10:42
        kiedyś postanowiłem ignorować posty Szanownego Pana bywałego w Hameryce (trudno polemizować z bzdurami, których nawet u cioci na imieninach nie słychać), ale jestem człowiekiem słabym i grzesznym i trudno mi w niektórych postanowieniach wytrwać; więc ostatni raz - człowieku, a kto tu ciebie i twoich "mądrości" potrzebuje?? jak ci się coś nie podoba to po prostu nie czytaj postów na tym forum, nie myśl o Polsce, nie stresuj się naszą marnością, po co ci jakiś zawał??
        • sendivigius Re: Renta dla wyrotowanych adiunktow 23.04.11, 11:05
          Mila pani, ma pani dwa sposoby aby ignorowac posty: mozna w sposob elektroniczny, odpowiednio regulujac ustawienia forum, tu wystarczy komputer; albo w sposob mentalny - do tego ostatniego potrzebny jest niestety mozg.

Dalsze pretensje odnosnie korzystania z forum, czyli czytania i pisania przez osoby niepowolane (=posiadajace niewlasciwe poglady) prosze zglosic do spolki Agora.

www.agora.pl/agora_pl/1,66406,2769923.html
    • dala.tata Re: Gadacz na święta 23.04.11, 13:04
      dobrze pamietac, ze podobne zmiany przeszla nauka w UK. tyle ze 20 lat wczesniej. i my tez musielismy zdobywac granty, ktore do tej pory byly niepotrzebne, pisac na elefach i innych cudach, dawac umijetnosci a nie wiedze. za 3 lata bedziemy oceniani pod wzgledem impactu, ktory maja badania. i dla wielu przestawienie sie bylo i jest zajebiscie trudne. ale nikt nie pisze o straconym pokoleniu. po prostu zaciskasz zeby i pchasz ten wozek.
      • i_zbyszeko Re: Gadacz na święta 23.04.11, 17:45
        a czy my musimy powielać cudze błędy zamiast się na nich uczyć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka