capo.di.tutti_capi
08.07.12, 14:05
wlasnie przeczytalem dosyc ciekawą wypowiedz czlowieka od mózgu, mówi on np. tak
Cytat
W Polsce jest mnóstwo młodych talentów. Polacy są bardzo utalentowani naukowo i kreatywni. Badania naukowe powinny być naszą specjalnością.
...
Moim zdaniem naukę trzeba traktować jak biznes. Tego nauczyła mnie singapurska rzeczywistość. Tymczasem część ludzi uważa, że nauka to plac zabaw dla hobbystów. Jestem naukowcem, chcę prowadzić takie badania i rząd powinien to sfinansować. A w Singapurze jest tak: dostajesz pieniądze, ale z finansowaniem wiąże się tzw. ROI (Return of Investment), czyli współczynnik zwrotu inwestycji.
...
Bo jak chcesz robić to, co cię interesuje, to nie idź do polskiego rządu, tylko do amerykańskiego inwestora, do filantropa, niech on ci to sfinansuje. To nie fair, że ci się należy, bo jesteś naukowcem.
...
Gdybyśmy mieli budżet wystarczający na badania podstawowe i aplikacyjne, nie byłoby problemu, ale skoro pieniędzy brakuje - dawanie wszystkim po trochu, bo inaczej podniesie się wrzawa, jest fatalną polityką.
...
Sądzę, że powinniśmy dać pieniądze tym, którzy robią badania aplikacyjne. Ale po pierwsze, muszą być już złożone patenty, a więc wiadomo, że nikt nam w tę działkę nie wejdzie i one będą dość szybko skomercjalizowane. I część uzyskanych stąd funduszy należałoby przeznaczyć na badania podstawowe.
zastanawiające, bo w jego kraju, na czolowym uniwersytecie, w mojej dzialce pracuja w wiekszosci tacy sobie ludzie, z wyjatkiem paru europejczykow z duzymi osiągnięciami, dlatego to mi raczej wyglada na azjatycki model, ktory nie wiem czy ma szanse na zastosowanie gdziekolwiek poza azja