Dodaj do ulubionych

Monografia z doktoratu

02.10.12, 22:43
Witajcie,

Mam pytanie: Jaki może być sens wydawania monografii z doktoratu? (szczególnie w aspekcie przyszłej habilitacji) Nadmienię tylko, że wyniki badań już zostały opublikowane w bdobrych żurnalach anglojęzycznych...
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Monografia z doktoratu 02.10.12, 23:09
      Pomijajac kwestie autoplagiatowe, to w naukach spolecznych pewnie lepiej miec monografie do habilitacji. i juz sie pojawil sens. Mozesz tez argumentowac, ze przyblizasz swe badania rowniez polskiemu czytelnikowi.

a wiec 'politycznych' sensow moze byc wiele. naukowych nie.
      • tiger.in.cage Re: Monografia z doktoratu 02.10.12, 23:22
        Więc właśnie, pomijając plagiat... to nie bardzo można taką monografię wykorzystać do habilitacji. Czy można? bo już się w tym gubię... do tej pory myślałem, że wszystko co było zrobione w dr'cie się nie liczy do habilitacji!?

(nauki techniczne)
        • dala.tata Re: Monografia z doktoratu 02.10.12, 23:42
          Nie wiem (i nie znam sie na naukach technicznych). Problemem jest oczywiscie to, czy monografia jest po prostu powtorzeniem i sprzedawaniem tych samych badan dwa razy.

W mojej habilitacji mialem dwa albo trzy rozdzialy, ktore byly oparte na wczesniej opublikowanych tekstach (wszystko bylo pieknie zaznaczone w przypisach). Jednak rozdizaly byly znacznym rozszerzeniem wczesniejszych tekstow - trudno wiec bylo mowic o tym, ze sprzedawanie tego samego dwa razy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka