10.10.12, 22:25
Dobry wieczór,
Skończyłam studia, niedawno doktoranckie, będąc panną. Teraz wychodzę za mąż. Jeżeli dyplom mam na nazwisko panieńskie, a będę miała nazwisko męża, to czy mogę mieć później problemy? Czy muszę wymienić dyplom i czy można coś takiego zrobić? Czy lepiej posługiwać się nazwiskiem dwuczłonowym?
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Nazwisko 10.10.12, 22:32
      Mozna jeszcze nie zmieniac nazwiska. ale to taka strasznosc, ze lepiej nawet nie myslec o tym.
      • h_hornblower mozna tez czasem 18.10.12, 04:54
        dala.tata napisał:

> Mozna jeszcze nie zmieniac nazwiska. ale to taka strasznosc, ze lepiej nawet ni
        > e myslec o tym.

Mozna tez czasem powstrzymac sie od rownie "merytorycznych" wypowiedzi, jat ta twoja dala. Ale to taka strasznosc, ze lepiej o tym nie myslec :)
    • pfg Re: Nazwisko 10.10.12, 22:43
      Jeśli zbudowałaś sobie silną pozycję naukową pod nazwiskiem panieńskim, zachowaj je. Poza tym - nie sądzę, aby to miało znaczenie. Przyjmij nazwisko męża, zachowaj panieńskie, przyjmij dwuczłonowe, jak ci serce i konwenans dyktują. Nb, moja żona twierdzi, że z dwuczłonowym są same kłopoty ;-)
      • hatchet01 Re: Nazwisko 12.10.12, 16:36
        z dwuczłonowym nazwiskiem kojarzy mi się anegdota. pewna pani nie chciała takowego przyjąć. bo ona nazywała się "Ruchała" a jej narzeczony "Bosko" ;)
    • matya Re: Nazwisko 10.10.12, 22:47
      nie zmieniaj nazwiska, moja rada.
    • dr_pitcher Re: Nazwisko 11.10.12, 02:02
      Zrob jak Ci serce dyktuje - albo jak Ci jest wygodnie. Osobiscie znam osobe ktora po sporym dorobku naukowym w wieku lat 40 zmienila nazwisko (po slubie). W zyciorysie zaznacza jak sie przedtem nazwyala. Po dwoch konferencjach wszyscy wiedza o kogo chodzi.

PS. Powdojne nazwiska uwazam za pretensjonalne. Nie mowiac o tym, ze czesto brzmia smiesznie.
      • kramka1 Re: Nazwisko 11.10.12, 09:01
        Moja znajoma nie zmieniła nazwiska, dzieci nosza nazwisko ojca i przy każdej okazji udowadniania praw do dziecka (np. w szpitalu) znajoma musiała wyciągać akt slubu. Ale za to po rozwodzie nie musiała tegoz nazwiska zmieniac. Czyli same plusy, tyle że raz dodatnie, a raz ujemne. ;)
      • klawiatura_zablokowana Re: Nazwisko 18.10.12, 02:07
        > PS. Powdojne nazwiska uwazam za pretensjonalne.

A co w nich takiego pretensjonalnego?
        • dr_pitcher Re: Nazwisko 18.10.12, 21:14
          Duzo
          Pretensjonalnosc jest subiektywna - a zatem "odczuciowa"
          Poza tym brzmia tak jak dawne "herbowe" nazwiska o powdojnym czlonie
      • h_hornblower Re: Nazwisko 18.10.12, 04:58
        dr_pitcher napisał:

>Powdojne nazwiska uwazam za pretensjonalne.

Thank you for sharing.

pzdr
        horny
    • whiteskies Re: Nazwisko 11.10.12, 11:58
      Jesli idzie o naukowe bazy danych, to Jesli masz publikacje indeksowane w Scopusie czy WoS mozesz zadbać o update i wszystkie statystyki i caly Twoj dorobek tam zindeksowany bedza latwe do znalezienia. Tak ze zmiana nazwiska z tego punktu widzenia nie jest problemem.
      • dala.tata Re: Nazwisko 11.10.12, 12:26
        a tego to ja nie wiedzialem! Biala Chmuro, bardzo dziekuje! Nie zebym chcial zmieniac nazwisko, jednak warto wiedziec.

whiteskies napisał:

> Jesli idzie o naukowe bazy danych, to Jesli masz publikacje indeksowane w Scop
        > usie czy WoS mozesz zadbać o update i wszystkie statystyki i caly Twoj dorobek
        > tam zindeksowany bedza latwe do znalezienia. Tak ze zmiana nazwiska z tego punk
        > tu widzenia nie jest problemem.
      • fajnytoster Re: Nazwisko 12.10.12, 17:46
        Rozkręcacie się, ale pytanie dotyczyło tylko nazwiska na dyplomie doktorskim :)

Odpowiedź: to nie jest żaden problem.
    • h_hornblower Re: Nazwisko 18.10.12, 05:00
      manuskrypt1 napisała:

> Dobry wieczór,
      > Skończyłam studia, niedawno doktoranckie, będąc panną. Teraz wychodzę za mąż. J
      > eżeli dyplom mam na nazwisko panieńskie, a będę miała nazwisko męża, to czy mog
      > ę mieć później problemy? Czy muszę wymienić dyplom i czy można coś takiego zrob
      > ić? Czy lepiej posługiwać się nazwiskiem dwuczłonowym?

Moze lepiej nie daj sie zwariowac. Dyplomu nie musisz wymieniac oczywiscie (co to za pomysl w ogole?).

Gratuluje,

horny
      • chilly Z przeglądu regionalnego 18.10.12, 19:44
        Nazwisko jest najważniejsze!
        opole.gazeta.pl/opole/1,35114,12690772,W_ANR_redukcje__a_eks_poslowie_PO_dostaja_prace___Partia.html
    • dr_pitcher Re: Nazwisko 18.10.12, 21:17
      Jest jedno przeciwskazanie:
      W wielu jurysdykcjach Ameryki polnocnej lekarze po oficjalnej zmianie nazwiska traca prawo do wykonywania zawodu. Lekarz musi miec to samo nazwisko na dyplomie.
      • jael53 Re: Nazwisko 30.10.12, 09:19
        U nas niby żadnych specjalnych regulacji nie ma, ale i to nie wróży dobrze, bo zbyt wiele zależy od urzędniczej interpretacji. Co mnie spotkało między doktoratem a habilitacją - uświadomiono mi, że zmiana nazwiska pociągnie za sobą notarialne uwierzytelnianie wszystkich publikacji, tzn. całego dorobku, przedstawianego CKK! No to sobie darowałam.
        • spokojny.zenek Re: Nazwisko 30.10.12, 10:06
          Uświadom mi, na czym miałoby polegać to notarialne uwierzytelnianie dorobku?
          • kramka1 Re: Nazwisko 30.10.12, 10:37
            To chyba jakiś absurd... Nie wystarczy normalnie stosowane "uwierzytelniane", czyli dołaczanie do dokumentów aktu małżeństwa? Cos takiego honorują i notariusze i sądy, które przeciez nie każą zmieniac ani uwierzytelniac aktów urodzenia ani wczesniejszych postanowien sądów. Ktos na Twojej uczelni wyraźnie wyszedł przed orkiestrę...
            • spokojny.zenek Re: Nazwisko 30.10.12, 10:45
              No właśnie. Na jakiej podstawie miałby notariusz "uwierzytelniać dorobek"? Musiałby co do każdego tekstu sprawdzić (w jaki sposób?) że jest rzeczywiście autorstwa osoby, która się za autora podaje. Jakie ma do tego możliwości i kompetencje? Jak praktycznie miałby to robić? Przecież to jawny absurd!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka