Dodaj do ulubionych

Opus czy Preludium

25.11.12, 20:20
Wraz z koleżanką zamierzam złożyć wniosek do NCN w grudniowej rekrutacji.

Merytorycznie jest już w miarę opracowany, zastanawiamy się jednak, który wybrać.

Mamy go robić w dwie osoby, a wydaje mi się, że Preludium jest bardziej nakierowany na projekty jednoosobowe (chyba, że kierownikiem projektu mogą być dwie osoby).

Za Opusem przemawia większa pula pieniędzy do rozdysponowania (100 mln w stosunku do 30 mln).

Ktoś może poradzić?

Obserwuj wątek
    • nieopierzony Re: Opus czy Preludium 25.11.12, 20:22
      Zapomniałem dodać, że jesteśmy na studiach doktoranckich, ja na pierwszym, a koleżanka na III roku. Wcześniej nie składaliśmy wniosków o granty.
      • whiteskies Re: Opus czy Preludium 25.11.12, 20:31
        Opus odpdada jesli jestescie poczatkujacy. Bedziecie konkurowaz z ludzmi z dorobkiem i na wejsciu tracicie wszelkie szanse. Przeczytaj uwaznie zasady oceny grantu!!!
        W preludium wazne jezt zeby wybrac dobrego opiekuna naukowego wniosku i Z NIM skonsultowac wszystko....Kierownik grantu moze byc jeden, w preludium licza sie dotychczasowe osiagniecia (publikacje, wystapienia kierownika) wiec lepiej zeby kierownikiem byl ten kto ma ten dotychczasowy dorobek lepszy. Wazny jest tez dorobek opiekuna naukowego grantu.
        • nieopierzony Re: Opus czy Preludium 25.11.12, 21:30
          Dziękuję, za radę. Zmyliło mnie, że kolega, który też jest jest doktorantem składał wniosek na Opus i dostał.
          • whiteskies Re: Opus czy Preludium 26.11.12, 11:15
            Moglo sie tak zdarzyc, ale musiał mieć niezły dorobek - klika dobrych publikacji filadelfijskich. Przeczytaj bardzo uważnie to:
            www.ncn.gov.pl/userfiles/file/konkursy_ogloszone_2012-09-15/zal3.pdf
            a szczególnie koniec - punktację pamietając że jest się ocenianym NA TLE innych którzy maja prawo w danym konkursie startować. W OPUSie startujesz w grupie ogólnej, w preludium w grupie "juniorskiej".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka