dejmienito
24.11.13, 21:08
Witam wszystkich, w najbliższym czasie planuję przystąpić do rekrutacji na studia doktoranckie i chciałbym prosić bardziej doświadczone osoby o odpowiedź na kilka nurtujących mnie pytań:)
1. Mam dylemat dotyczący wyboru jednostki, a mianowicie czy lepiej jest wybrać jednostkę o kategorii B (zaproponowano mi tam wykonywanie badań, moim opiekunem byłaby osoba dopiero rozpoczynająca karierę naukową, jednak już z pewnymi osiągnięciami w swojej dziedzinie) czy może lepiej startować do jednostki A+, w której prowadzone są bardzo interesujące mnie badania. Czy okres moich studiów doktoranckich i doktorat byłby bardziej oceniany pod kątem jednostki, w której wykonywałem pracę badawczą czy może bardziej liczyłaby się liczba i jakość moich publikacji i wystąpień na konferencjach?
2. Jednostka B jest wydziałem akademickim co liczyłoby się z dydaktyką, w jednostce A+ nie miałbym możliwości prowadzenia zajęć ze studentami. Zazwyczaj w konkursach na stanowiska zawarta jest informacja dotycząca udokumentowanej działalności dydaktycznej kandydata na stanowisko, czy w takim razie brak dydaktyki podczas studiów doktoranckich całkowicie wykluczyłby mnie z możliwości ubiegania się o stanowiska na uczelniach? Zdaję sobie sprawę, że szansa na stanowisko na uczelni jest bardzo mała jednak zawsze jakaś jest:)
3. Czy ma ktoś może doświadczenie w wykonywaniu pracy badawczej do doktoratu jednocześnie w 2 ośrodkach badawczych? Czy jest to dobrze widziane czy wręcz przeciwnie, uważane jako coś niestosownego?